GRAND GOURMET 2019 – VINSKE RADIONICE I DEGUSTACIJE

PERFECT MATCH – Sljubljivanje hrane i vina: Željko Neven Bremec, Mario Pavić, vina Krauthaker (10 h, 22.10.2019., Dalmacija Sunny Hotel, Makarska)

Prije samog službenog otvaranja u 11.30 sati, počinjemo s master classom o uparivanju hrane i vina. Gosti zaduženi za tekuću problematiku dolaze nam iz vinarije Krauthaker. Uz njihovu GRAŠEVINU classic 2018., PINOT SIVI 2018., PINOT CRNI 2015. chef Željko Neven Bremec na posebnoj Electroluxovoj liniji pokretnih kuhinja LIBERO (https://professional.electrolux.hr/kuhinjska-oprema/libero-linija/) pripremiti će ribe s umakom od limuna, povrće i biftek u woku te poslužiti livanjski sir s orašastim voćem. Za teoretski dio ovog master classa zadužen je Mario Pavić, nastavnik ugostiteljskih predmeta, iskusni ugostitelj te vlasnik konobe Mario u Rogoznici.


VINARIJA MATELA & ŠKMER: Vinograd i pijat u ljubavi  (12 h, 24. listopada,Dalmacija Sunny Hotel, Makarska)

Na Grand Gourmetu imat ćemo priliku kušati i neka od 24 vina kaštelanskog vinara Ivana Kovača Matele. Ova vinarija iz Kaštel Sućurca trudi se proizvoditi vina na tradicionalan način uz primjenu novih tehnologija i znanja, a osim toga i oživjeti sve autohtone kaštelanske sorte grožđa. Uz već postojeće nasade Crljenka kaštelanskog i Plavca Malog, na padinama je Kozjaka započeli su sadnju sorte grožđa Glavinuša, na lokalitetima gdje su vinogradi postojali do 1950-ih godina. Glavinušu karakterizira iznimno veliki slador zbog čega se koristila za proizvodnju kaštelanskog prošeka, koji se u vinariji Matela proizvodi od prosušenih bobica grožđa. Vinarija Matela proizvodi i vina od sorti babica , pošip, maraštine, chardonnaya te odnedavno i od još jedne gotovo zamrle sorte – vlaške. Crna se vina prave isključivo na njihovim prirodnim kvascima.


DAMIR ZRNO: Kroz vinsku kartu Hrvatske (13 h, 24. listopada,Dalmacija Sunny Hotel, Makarska)

Damir Zrno, sommelier, poznavatelj vina i agronom iz Osijeka, održat će na Grand Gourmetu jednu od najbogatijih do sada prezentacija vrhunskih vina Hrvatske te objasniti kako ih najbolje i s kojim jelima spariti s obzirom na karakteristike. Kušat će se vina hvarske vinarije Plančić te ona koja distribuira splitska tvrtka Viking Line, a radi se o plavki vrgorskih vinara Gašpar, svjetski nagrađenoj malvaziji Cosetto Prima Luce, plavcu Zenith vinarije Antunović, pošipu Punta Skala Kraljevskih vinograda kod Zadra, te babiću vinarije Testament kod Šibenika. Probat će se i Brime, plavac vinarije Rizman iz ekoloških vinograda na Komarni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Plančići u Makarsku s Hvara donose nam za ovu radionicu Damira Zrna Ager bogdanušu, darnekušu Pharos Roza te Pharos Opol.

Scroll to Top