GRAND GOURMET 2022: Od idućeg četvrtka tri dana međunarodnih natjecanja konobara, barmena, barista i timova restorana, a sve uz okrugle stolove, edukacije i degustacije

Središnja događanja međunarodnog natjecanja konobara, barmena, barista i restorana Grand Gourmet 2022 održat će se 3.- 5. studenog u splitskom Radisson Blu Resort & Spa hotelu. Tom će se manifestacijom označiti kraj turističke sezone, a ujedno promovirati ugostiteljska zanimanja, destinacije i sustavno unaprjeđivati turističku ponudu.

Grand Gourmet po 8. put organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz podršku Ministarstva turizma i sporta, turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita te drugih partnerskih organizacija.

Natjecanja, okrugli stolovi i edukacije VIII. Grand Gourmeta otvoreni su za javnost, uz napomenu da su edukacije (master classovi i radionice) besplatne, no kako je broj mjesta ograničen na 24 osobe, nužna je prijava na broj: +385 99 319 89 61 ili mailom na: info@skmer.hr.

Festival počinje u četvrtak u 10 sati master classom “Kava domaDušana Kerića, barist trenera u Illy Coffee Croatia te Croatia Barist Championa 2019. godine. Zatim je zakazano službeno otvaranje Grand Gourmeta u 11 sati, a odmah nakon toga i prvi od tri okrugla stola Grand Gourmeta. Razgovarat će se o temi “Kava u Hrvata – mitovi i navike” koju vode vodeći domaći baristi i stručnjaci za kavu, a teme su kvaliteta kave na hrvatskom tržištu, edukacije i obrazovanje barista, zastupljenost kave u ugostiteljskim školama, netočne informacije na tržištu i ostale stvari vezane uz ovaj napitak i poslovanje ugostiteljskih objekata.

Od 13 sati u četvrtak kreću natjecanja srednjih škola i profesionalaca; Chef’s table, nadmetanje dvočlanih timova konobara i kuhara u pripremi jela i posluživanju, okušat će se i konobari u sinkroniziranom posluživanju te baristi u svojim kategorijama.

Prvog dana manifestacije u poslijepodnevnim satima su i edukacije o organskim vinima kao iznimno značajnom i rastućem trendu u ugostiteljstvu koju vodi Damir Zrno, sommelier, vrhunski poznavatelj vina i agronom iz Osijeka, a zatim će nas s “Koktelima na bazi kave” upoznati nagrađivani šibenski barist Tomislav Stančić. Obje edukacije, osim teoretskog dijela, imaju i degustacijski dio.

U petak, drugog dana Grand Gourmeta, program započinje master classom Sljubljivanje jela i maslinovih ulja, Marine Selak, riječke somelijerke za maslinova ulja. Okrugli stol “Stipendiranje mladih – ključ uspješnog turizma” održat će se u 11.30 sati uz sudjelovanje stručnjaka, a sat kasnije je zakazan Sajam poslova koji ŠKMER organizira u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

U međuvremenu odvijat će se natjecanja konobara i barista u različitim kategorijama, za koja će istog dana biti proglašeni pobjednici uz dodijele medalja i nagradnih fondova.

U petak u 16 sati edukacija je Pivo i pivski menu. Vode je renomirani chef Hamid Hadžić, inače ŠKMER-ov ambasador za Bosnu i Hercegovinu, te Zijad Herić, voditelj sarajevske pivnice HS, jedne od najvećih u regiji koja se nalazi se uz samu Sarajevsku pivaru te će predstaviti njihova birana piva.

Whisky Experience – Johnnie Walker Black Label” naziv je radionice splitskog koktel majstora Tonija Ivice u 17 sati istog dana, a sat kasnije sinkronizirane pripremljene koktele predslavit će Kristijan Briješki i Dragan Repac, dvojac poznat po zajedničkim flair nastupima (žongliranju bocama i barskim priborom prilikom pripreme pića).

Posljednjeg dana Grand Gourmeta, u subotu u 10 sati, na redu je THINK TANK: “Moć upravljanja destinacijom kroz doživljaje” u suorganizaciji Udruge poslovnih žena Krug Split, a u 11.30 sati okrugli stol “Umjetnost prezentacije i prodaje vina“. Oba su događanja otvorena za javnost, a za Think Tank za one koji žele podastrijeti ideje i prijedloge vezane uz temu, a rade u turističko-ugostiteljskom sektoru, poželjno je poslati svoje podatke te stručno poslovne reference na mail info@skmer.hr.

Istog dana su natjecanja barmena u Classic i Flair kategorijama.

U poslijepodnevnim satima su na redu edukacije “Izrada karte mediteranskih delicija“, prof. Marija Pavića, dugogodišnjeg ugostitelja i profesora SSŠ Blaž Jurjev Trogiranin iz Trogira. Nakon njega vinska je tema pod nazivom “Putovanje Crljenka Kaštelanskog” poznatog vinara Ivana Kovača Matele iz Kaštel Sućurca, a završni master class je sljubljivanje sireva s crvenim vinima koju vode Vladimir Vladić, profesor posluživanja iz Francuske i nekadašnji voditelj prestižnih pariških lokala, i Damira Zrno. Manifestacija završava proglašenjem pobjednika, dodjelom diploma i medalja u subotu iza 19 sati.

Detalji i prijave:

Grand Gourmet – natjecanje konobara, barmena, barista i restorana

Scroll to Top