Herbie, Dalmatinac i Odmori se, zaslužio – iskušajte tri odlična recepta za koktele s travaricom Tomislava Stančića

Nakon što nas je na Grand Gourmetu 2022 oduševio koktelima s kavom, nagrađivani šibenski barmen i barist Tomislav Stančić IKS, na Biseru mora 2023 u Supetru pokazao je da i travarica može biti odlična baza za barske mješavine. U Supetru predstavio je koktele Herbie“, „Dalmatinac“ i „Odmori se, zaslužio si“, a sva tri su posvete su njegovom Šibeniku, gradu njegove neprestane inspiracije.
“Ako se dobro ukomponira, travarica može biti odlična baza za mnoge koktele, jer je ekonomična, a opet okusno dosta zanimljiva. Herbie je ime koje opisuje cijeli koktel, herbalan do maksimuma, imamo travaricu, bazgu i limunsku travu, a njime sam nakon Bisera mora osvojio Bols National Champion. Dalmatinac je koktel nastao za Italicus natjecanje i posvećen je Šibenskoj katedrali i Dalmatincu – Jurju kao jednom od graditelja te velebne građevine i onom iskonskom, starom Dalmatincu koji uvijek ima jednu te istu čašu za rakiju, vino i vodu. Koktel se sastoji od travarice, italicusa (likera od bergamota) i sirupa od debita kao jedne autohtone sorte. “Odmori se, zaslužio si” varijanta je, pak koktela s kojim sam osvojio 2. mjesto na državnom prvenstvu barmena. Kao što ime govori, zamišljen je kao digestivni koktel i tako pokazujem da se travarica može koristi u svim prilikama i oblicima” – poručio je
Stančić.


Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Herbie, kako ističe Tome, lagani je koktel tipa spritz/colins, idealan za ljeto i kao koktel dobrodošlice, lako se pravi i još lakše konzumira. Dalmatinac je aperitivni, idealan u vrućim danima prije jela, a treći koji je Stančić predstavio na Biseru je digestivni, odnosno odlična opcija za konzumaciju nakon jela- Kombinacija čokolade i travarice koja okusom podsjeća na čokoladice After Eight.

Dodajmo, Stančić je još u prvom razredu osnovne škole odlučio biti konobarom po uzoru na oca, zaljubio se u posao i natjecanja. Nakon što je završio za konobara, upisao je specijalistički studij menadžmenta na Veleučilištu u Šibeniku. Tijekom studiranja sam dobio je stipendiju Doguš grupe te proveo tri mjeseca u njihovom najboljem hotelu u Turskoj, D hotel Maris, a uglavnom je radio u Zuma restoranu (lanac modernih japanskih restorana – Zuma Dubai je trenutno

38.najbolji bar na svijetu). Nakon toga završio je za barmena i baristu u EBS Roma (European Bartending School), a potom je svoje vještine i znanja bariste nadogradio u Hug&Punch SCAE Campus u Matuljima.

KOKTELI S TRAVARICOM

Herbie

3 cl travarica
2 cl liker bazga
1 cl svježi sok od limuna
top limunska trava
čaša: collins
dekoracija: limun, ruža

metoda pripreme: build – u čašu s ledom izliju se svi sastojci, a obično prvo idu alkoholna pića, a zatim dopune).

Dalmatinac
3 cl italicus
3 cl travarica
2 cl sirup od debita i ružmarina
2 dasha bittera od naranče
čaša: mali tumbler
dekoracija: ružmarin
(dash = 0,3 ml /4-5 kapi)

metoda: build

Odmori se, zaslužio si

3 cl travarica
2 cl Antique pelinkovac
2 cl cacao liker
2 dasha bittera od naranče
casa: coupe
dekoracija: dehidrirana naranča, kakao

(dash = 0,3 ml /4-5 kapi)

metoda pripreme: shake – promiješati u shakeru

 

Scroll to Top