Hrvatska kraljica slastica vodit će slastičarski modul na jesenskom MCA treningu ŠKMER-a

(9.-20. studenog 2020., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split)

Kao što smo najavljivali, u jesenskom ciklusu Mediterranean Culinary Arts (MCA) treninga, najambicioznijem programu ŠKMER-a, Željku Nevenu Bremecu, Hrvoju Zirojeviću i Stevi Karapandži pridružiti će se kao edukator i najnagrađivanija hrvatska slastičarka Dragica Lukin. Vlasnica je slastičarnice Villa Soši u Umagu koju, Internacionalni vitez kulinarstva jugoistočne Europe i Mediterana te predsjednica Hrvatskog saveza slastičara. Dragica Lukin članica je WACS-a (World Association of Chefs’ Societies) i ŠKMER-ovog tima međunarodnih sudaca. Iza nje je preko 50 godina iznimne domaće i svjetske karijere, a posljednjih je godina posebno posvećena promociji i oživljavanju domaće slastičarske baštine te edukaciji mladih.

“Od malena želja mi je bila da jednog dana postanem kuhar ili slastičar. S 14 godina sam obukla bijelu bluzu i nosim je više od 50 godina. I da se ponovno rodim moj odabir bio bi slastičarstvo. Nakon školovanja, otišla sam u Njemačku, pa uz puno rada neprestano se i educirala i kontinuirano išla na takmičenja, kako kod nas, tako i po cijelom svijetu. U poduzetničke vode ušla sam s 23 godine, no nikad nisam zapostavila neprestano školovanje i odlaske na edukacije bez kojih svaki dobar majstor ne može se ostvariti ” – kazala je Lukin, žena izuzetne energije i entuzijazma te dobitnica brojnih priznanja za svoj rad.

Istaknimo neka; gastronomski vodič Gault&Millau nagradio ju je i 2020. godine za zasluge u promicanju hrvatske gastronomije i slastičarstva, osvojila je lani i titulu „Poslovna žena svijeta“ Međunarodne udruge poslovnih žena – BPW International. Navedimo da je vodila i pripremu najdužeg kolača u Hrvata u Požegi 2009. godine, a radilo se o slastici dugoj 152 metra, teškoj više od tona i za 15.000 porcija. Nekoliko godine kasnije napravila je Istarsku kroštulu od 24 metra za Guinnessovu knjigu rekorda, pripremala je slastice za predsjednike, švedsku kraljicu, mnoge znane i neznane.

Kako je lako osvajala brojne nagrade na takmičenjima diljem svijeta, na nagovor kolega odlučila se povući iz natjecateljskih u sudačke vode. Položila je za međunarodnog kulinarskog suca WACS-a, prestižne svjetske organizacije u kojoj je Lukin u drugom mandatu i član Nadzornog odbora.

Lukin ističe da su posljednjih godina Švedska, Norveška i Kanada predvodnice u slastičarstvu, posebice jer se u tim zemljama puno ulaže u treninge kadrova, a svijet osvajaju spojem moderne prezentacije i gastronomske baštine.

“I Hrvatska se može pohvaliti da ima dosta dobrih slastičara koji su se izborili znanjem i trudom za poziciju na našoj sceni, a i pohvalno je da se sve više mladih interesira za ovaj poziv. Zadnjih godina se revitaliziralo mnoštvo starih receptura slastica, tako da danas mi imamo dosta bogatu baštinu koju dobar slastičar mora itekako poznavati. Moja poruka je da su dobar slastičar i kuhar ambasadori svoje zemlje, jer stranom gostu u posebnom sjećanju ostaje onaj zadnji ukus s kojim odlazi iz nekog restorana, grada i zemlje. Smatram da polaznici treninga i edukacija, kao što je predstojeći Mediterranean Culinary Arts , moraju naučiti temeljno pripremanje slastica, jer iako su zadnjih godina sve društvene mreže pune receptura i videa pripreme slastica, istinsko se znanje može naučiti samo kad se vidi i osjeti kroz način pripreme” – navela je Dragica, također je vanjska suradnica Fakulteta za turistički menadžment u Opatiji za edukaciju u očuvanju hrvatske tradicionalne kuhinje.

Mediterranean Culinary Arts

Scroll to Top