HRVOJE ZIROJEVIĆ & DRAGAN ŠLJIVIĆ: Renomirani chefovi o Mediterranean Culinary Artsu by Alain Ducasse koji započinje u našoj Kuharskoj Akademiji

3.-7- veljače 2020., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Skorašnja edukacija uz kuharski trening u ŠKMER-u prema konceptima “prirodnosti” restorana “Le Louis XVAlain Ducasse à l’Hôtel de Paris” u Monaku, “hrane sunca” pariškog “Alain Ducasse au Plaza Athénée” te suvremene francuske kuhinje u londonskom hramu visoke gastronomije “Alain Ducasse at The Dorchester“, prigoda je da o tome priupitamo renomirane chefove regije. Naime, Šefovi kuhinja mediteranskih regija uspostavili su suradnju s francuskim Ducasse Education centrom te će njihov senior predavač chef Mark Guillain-Williams početkom veljače u Kuharskoj Akademiji udruge u Splitu predstaviti metode i recepte triju spomenutih restorana koji nose po tri Michelinove zvjezdice. Pod imenom Alaina Ducassea posluje 34 restorana širom planeta u kojima se stvaraju globalni kulinarski trendovi, pa tako i edukacijski timovi ovog chefa te gastro inovatora ovjenčanog s 20-ak zvjezdica slavnog vodiča, obrazuju i usavršavaju kuhare cijelog svijeta.

“Dolazak Ducasse Education u ŠKMER iznimna je prilika da netko pred vama radi u svijetu unikatne stvari. Osim toga, rijetko se viđaju edukacije takve razine i tipa poput ove kod nas u Hrvatskoj, pa je sigurno dobro i poželjno svakom kuharu koji živi svoj poziv da prođe trening. Prije svega, ovakve edukacije stvaraju iskustva koja mogu kuharima potpuno okrenuti smjer razmišljanja te ih uputiti u tajne jedne od vrhunskih svjetskih gastronomija kao što je francuska. Ona ima priču, tradiciju, povijest i abeceda je koju treba svaki kuhar svladati kako bi kuhao na svjetskom nivou. Francuska kuhinja je među dvije-tri najbolje u svijetu, iza nje je stoljetno iskustvo, znanje i ogroman fond receptura” – rekao je Hrvoje Zirojević, najbolji hrvatski chef po Gault&Millau listi.

Dragan Šljivić, pak, je vrhunski i nagrađivani chef iz Banja Luke, koji također ističe potrebu da se kuhari neprestano educiraju, posebice jer iz ugostiteljskih škola u regiji rijetko mogu izaći spremni za bavljenje kulinarstvom na svjetskoj razini.

“Za početnike je najvažnije da vole svoj posao i budu spremni na puno odricanja, truda i rada jer ništa neće doći samo i preko noći. Za iskusne poruka je da biti kuvar znači čitav život učiti i ulagati u svoje znanje, gastronomija je nepresušni izvor inspiracije, ukusa, dobrih, ali i loših stvari. Prvenstveno bi trebalo promijeniti sistem obrazovanja i ljude koji to vode. Uvesti profesionalne predavače, smanjiti teoretski dio na onaj koji je vezan za gastronomiju te dodati što kvalitetniju praktičnu nastavu. I pored toga trebamo što više predavanja i promocija različitih načina kuhanja kao što je ova, ali i dosta rada na očuvanju tradicionalnih jela” – istaknuo je Šljivić.

Ističe da Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse regionalnim kuharima može donijeti benefite u usvajanju organizacije rada i tehnika pripreme po standardima triju vrhunskih restorana, a kao posebno značajne izdvaja demonstracije Mark Guillain-Williamsa koje će polaznicima omogućiti upoznavanje novih tekstura i okusa koje kasnije mogu primijeniti i u svojim jelima. Inače, Guillain-Williams je započeo karijeru u londonskom Ritzu i Fifth Floor Restaurantu, a 2001. godine postao je glavni chef u Angl’Opéra restoranu Gilles Choukrouna, velikog inovatora francuske kuhinje u Parizu. Timu Alain Ducassea pridružio se kao sous-chef u restoranu Relais Plaza u hotelu Plaza-Athénée, a od 2008. Mark je svoje vještine i umijeća dokazao kao šef kuhinje Salona Première na Charles de Gaulle aerodromu. Od 2011. godine u ekipi je Ducasseovih vrhunskih predavača.

“Francuska kuhinja bogata je jako kvalitetnim namirnicama i znanjem te je kroz povijest iznjedrila veliki broj veoma dobrih i svjetski priznatih kuvarskih faca. To je kuhinja koja je postavila temelje moderne gastronomije, no isto tako ima i  jaku konkurenciju u talijanskoj, španjolskoj i sve popularnijoj azijskoj kuhinji” – dodao je Šljivić koji je godinama jedan od vodećih kuhara Banja Luke, a radio je na Olimpijskim skijalištima Jahorine i u Crnoj Gori.

Trenutno je angažiran u više gradova Bosne i Hercegovine gdje prenosi znanja i educira mlade kuhare.

U nastavku možete pogledati i najavni video edukacije:

Link s detaljima i prijavom za Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse nalazi se na linku:
https://www.skmer.hr/mediterranean-culinary-arts-by-alain-ducasse/

Scroll to Top