IKKER 2019: Pokal iz Makarske otišao u Slovačku

19.-21. veljače 2019., hotel Miramare, Makarska

Deset pobjednika regionalnih natjecanja kuhara u utorak i srijedu se borilo na IKKER-u (Interregionalnom natjecanju kuhara europskih regija) za titulu najboljeg interregionalnog kuhara 2019. godine u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER). Pobijedio je Peter Bracho, šef kuhinje slovačkog hotela Liptovský dvor, ukupnim zbrojem bodova iz tri kategorije (medijsko predstavljanje, filetiranje brancina, kuhanje tri slijeda u boxovima) . Drugoplasirani je Damir Tomaš, šef kuhinje makarskog hotela Meteor, lanjski pobjednik ovog natjecanja. Treće mjesto je osvojio Crnogorac Čedomir Trifunović, chef iz Budve i pobjednik Bisera mora 2018. godine – najvećeg međunarodnog kulinarskog natjecanja u Hrvatskoj koje se održava početkom turističke sezone u Supetru na Brač u organizaciji ŠKMER-a. U pojedinačnim kategorijama najbilji su bili: u medijskom predstavljanju Jadran Grančić, chef hotela Park, Split, u filentiranju brancina Damir Tomaš, a u boxu nabolje je kuhao Jernej Rac iz Slovenije.

Dodajmo da je pobjednik Bracho stigao u Makarsku s green eggom – jajolikom kombinacijom roštilja, smokera i pećnice s kojom je, osim mesa, nadimio i čitav natjecateljski prostor hotela, ali i zavrijedio bodove međunarodnog stručnog žirija u kojem su bili Stevo Karapandža, slovenski kulinarski sudac Iztok Legat, Hamid Hadžić – vitez kulinarstva iz BiH, Marc Pavel iz Trsta te drugi renomirani chefovi regije.

Osim natjecanja na IKKER-u održano je i niz prezentacija, a među njima i ona austrijske tvrtke QimiQ koja proizvodi premium vrhnja za kuhanje s goveđom želatinom po halal i kosher certifikatima, te posluje u 42 zemlje. Najveći splitski opskrbljivači ribom i morskim proizvodima tvrtka Centaurus predstavili su paletu svojih delicija (carpaccio od hobotnice, tartar od tune, kojekakve marinirane riblje filete i kombinacije ribe s povrćem…). Njihovi partneri Kali Tuna s Ugljana donijeli su na IKKER tunu od 40-ak kilograma koju je pred mnoštvom okupljenih isfiletirao chef Željko Neven Bremec, a odnedavno se može naći u Centaurusovom lancu trgovina Gastro ribarnice Brač. Predstavnici tvrtke Kotanyi, koja je oko 120 godina jedna od vodećih svjetskih proizvođača začina, na manifestaciji su održali edukaciju o zdravstvenoj ispravnosti papra, origana i drugih dodataka jelima, te kako razlikovati kvalitetne začine od onih u kojima su razni dodaci za povećanje volumena i težine. O svemu uskoro više,a do tada pogledajte reportažu Mreže TV…

Scroll to Top