INERREGIONALNI KUHARSKI KUP EUROPSKIH REGIJA – IKKER 2017

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija organiziraju
3. Interregionalni kup kuhara europskih regija – IKKER!

IKKER 2017 će se održati u Makarskoj 17-19.2.2016. u hotelu Miramare

IKKER se održava u Makarskoj, gradu dva viteza kulinarstva Tonča Bilića i Veljka Barbierija, te kuharskog ambasadora ŠKMERa Gorana Staničića.

Kratki opis manifestacije:
Po završetku ciklusa regionalnih natjecanja kuhara koji se održavaju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, i Crnoj Gori, ŠKMER organizira interregionalno natjecanje kao vrhunac svih međunarodnih natjecanja u RH i susjednim  zemljama  na  kojem  će  se  proglasiti  najbolji  interregionalni  kuhar  tekuće  godine.  Na regionalnim  međunarodnim  natjecanjima  kuhara  sudjeluju  vrhunski  kuhari  koji  prate  i  primjenjuju moderne trendove u gastronomiji, natječu se sa svojim kolegama, uče jedni od drugih i razmjenjuju iskustva. Svako natjecanje je bogato različitim kategorijama u kojima kuhari pokazuju svoja znanja i vještine te na kraju zbrojem ocjena stručnog žirija dobijemo 5 najboljih.

Na 3. Interregionalnom kupu kuhara europskih regija – IKKER na jednom mjestu ćemo okupiti 15 najbolje plasiranih kuhara s natjecanja održanih u 2016. godini te među njima dobiti onoga koji će ponijeti titulu najboljeg interregionalnog kuhara 2017. godine.

Natjecati će se 15 kuhara iz ukupno šest zemalja:   Hrvatska (3), Bosna i Hercegovina (3), Makedonija (4), Slovenija (1), Srbija (1) i Crna Gora (3).

Za vrijeme trajanja manifestacije organizirat će se i stručne edukacije te prezentacije autohtonih jela Makarske, Dalmacije i Makedonije. Na ovaj način će se sudionicima približiti kultura, običaji i gastronomija zemalja sudionika i zemlje partnera – gosta domaćina. Ove godine zemlja partner je Makedonija s odličnim restoranom Boko iz Gevgelije.

Pozivamo sve kuhare s područja Makarske i Makarske rivijere da prijave svoj dolazak na događanja i edukacije – master classove: Sushi i Odabir namirnica iz mora koje će se održati u subotu, 18.2.2017.

Na današnjoj press konferenciji kojoj je domaćin bio gradonačelnik Makarske gospodin Tonči Bilić okupio se značajan broj onih koji su prepoznali važnost IKKER-a. Grad Makarska i Tonći Lalić, direktor turističke zajednice Grada prepoznaju rastuću važnost i potencijal razvoja Makarske kao cjelogodišnje gourmet destinacije, te se iz tog razloga organizira čitav niz događanja koji visoko pozicioniraju Makarsku na turističkoj karti Mediterana.

Vizionarska je bila ideja i projekt okupljanja najboljih od najboljih, a koju su zajedno osmislili gradonačelnik Tonči Bilić i počasni predsjednik ŠKMERa Miro Bogdanović. Ideja je postala stvarnost, a miris vrhunske gastronomije iz Makarske se širi sve dalje.

Dogradonačelnik Makarske, uvaženi gospodin Miro Družijanić, istaknuo je važnost dosadašnjih međunarodnih suradnji za afirmaciju Makarske, te se veseli kulturno-turističko-gospodarskom potencijalu povezivanja s općinom Gevgelija.

Gospodin Drago Nosić je ispred domaćina hotela Miramare naglasio veliku korist uključivanja čitavog tima u ovakav projekt koji direktno donosi nove kompetencije timu hotela i destinaciji, a znači i veći broj turista i raniji početak turističke sezone.

Od posebnog je značaja uključivanje Srednje strukovne škole Makarska u projekt IKKER-a, a upravo je krajnji cilj stvoriti nove prilike svima mladima koji su ugostiteljstvo i turizam odabrali kao svoj poziv – istaknuo je ravnatelj Momir Sumić. Od samog je početka u stvaranju i provođenju gastro manifestacija na području Makarske sudjelovao jedan od osnivača ŠKMERa – gospodin Nikša Ivičević. Od gastro manifestacija uvelike profitira šira zajednica, a sama struka – neprocjenjivo.

Svojim je dolaskom i stručnošću IKKER 2017 podržao i gospodin Stjepan Slišković – predstavnik makarskih ugostitelja i obrtnika. Ove godine IKKER se obilježava i u Muzeju grada Makarske tematskom izložbom pod imenom
Od davnina je Europa uživala u kulturi hrvatskog stola” – Izložba dijela najveće privatne zbirke kuharica i knjiga o turizmu u Europi Zlatka Puntijara. Izložba se otvara danas u 10:30 posebnim izlaganjem gospodina Zlatka Puntijara i kušanjem finih slatkih zalogaja spravljenih po recepturi iz prve kuharice tiskane na hrvatskom jeziku iz daleke 1813. godine. Recept je za sve prisutne reproducirao finalist IKKERa i član ŠKMERa – Imoćanin s makarskom adresom – Jadran Grančić.

Otvaranju izložbe su nazočili i učenici Srednje strukovne škole Makarska pod vodstvom novog profesora kuharstva Paška Šute.

Ravnatelj Muzeja, cijenjeni gospodin Marinko Tomasović, dao je svoj stručni osvrt na atraktivnu izložbu koja će biti otvorena za sve posjetitelje, turiste i građane grada Makarske – do samog konca ožujka.

U sklopu programa IKKERa najavljen je dolazak visokih uzvanika, predstavnika struke i vrlo zainteresiranih građana!

Dopredsjednica Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija Marija Lulić pohvalila je nastojanja i uspjehe sve većeg broja mladih kuhara koji su dovoljno veliki da su spremni uspoređivati se s drugima, natjecati i učiti.

Press konferenciji su nazočili predstavnici svih medijskih kuća koje su prepoznale IKKER kao novi tradicionalni projekt koji plijeni pozornost javnosti i struke, te je već osvojio titulu najprestižnijeg među kuharskim natjecanjima na našem dijelu Mediterana. Iako su se natjecali, ove godine pozivno pismo za nastup na IKKERu zbog velike konkurencije nisu uspjeli zaslužiti mnogi koji su ga željno iščekivali.

Vidimo se na 3. IKKERu!

IKKER 2017 program HR-ENG

Scroll to Top