Iskušajte jednostavne obroke za prije i poslije treninga s druge radionice Recepta za sportski uspjeh

održano 3. prosinca 2022. ŠKMER Akademija, Split

Pripremni obroci za trening i obrok za oporavak” bio je naziv druge radionice iz ciklusa Recept za sportski uspjeh koju provode Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) u suradnji sa splitskom magistrom nutricionizma, Draganom Olujić, i kineziologom i kineziterapeutom Antom Jurićem, oboje angažiranima u HNK Hajduk.

Radionice su dio edukacijskog paketa projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I sufinanciranog kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda, „Zajedno do fondova EU“. Ovakvim aktivnostima potiče se izvrsnosti, kao i položaj korisnika programa udruge ŠKMER, u ovom slučaju djece i mladih te njihovih obitelji.

Polaznici su pripremali obroke za prije i poslije treninga uz savjete Dragane Olujić, dok je Jurić sudionike upoznao o rastu, razvoju i sazrijevanju djece i mladih, te fiziološkim aspektima mladih sportaša.

“Predstavili smo važnost adekvatne prehrane razvoju i rastu djece sportaša, razlike između sedentarne i aktivne populacije te kako naš organizam funkcionira pod intenzivnim naporima kao i u stanju mirovanja. Također, i zbog čega je bitno nadoknaditi energetske zalihe putem zdrave prehrane” – istaknuo je Jurić.

Dodao je kako je cjelokupno djelovanje ljudskog organizma isprepleteno je biokemijskim procesima korištenja raznih nutrijenata, kemijskih spojeva i izvora energije za održavanje homeostaze (ravnoteže) organizma. Pravilna prehrana, kako je kazao Jurić, uvelike pomaže pripremi, odrađivanju i oporavljanju od intenzivnih aktivnosti u sportu i rekreaciji te potpomaže pravilan rast, razvoj i sazrijevanje.

S polaznicima pripremali su se pripremni obroci za trening; čokoladni shake s kokosom, bademovim mlijekom, avokadom i drugim sastojcima kao i slatki griz s bananom i cimetom. Bio je tu i “sendvič s brzim namazom od tune“, odnosno mješavina 60 g tune iz salamure, 50 g sirnog namaza i 10 maslinovog ulja koji se maže na 100 g integralnog kruha (crni/raženi/kukuruzni)

“Ako je trening u 15 sati, a ručak bio u 13 u tom slučaju nije imati nužno pripremne obroke, iako se može. No radi li se o većem vremenskom razmaku, svakako treba osigurati djetetu još jedan pripremni obrok za trening. Radi li se o obroku koji se konzumira kratko prije treninga, onda konzistencija treba biti rijetka i tu je adekvatan shake. Radi li se o 45 – 60 minuta prije treninga može se konzumirati griz jer konzistencija takvog obroka treba biti kašasta, a sat vremena prije treninga može se uzeti kruti obrok poput sendviča. Obrok za oporavak konzumira se 20-30 minuta nakon treninga i služi nam kako bi se izvršila regeneracija svih potrošenih zaliha za vrijeme treninga. Ako regeneraciju ne napravimo tad i čeka se dugo do idućeg obroka, tijelo će se krenuti oporavljati, ali to će raditi na račun svojih vlastitih rezervi i izvora, pa je tako trening na neki način propao posao”, navela je Olujić.

U ŠKMER Akademiji na radionici od obroka nakon treninga pripremala su se dva shakea u blenderu; shake za oporavak s 220 grama posnog sira, 2 dl bademovog mlijeka, 120 g banane, 30 g cornflakes pahuljica i 5 g mljevenog lana.

Drugi shake za oporavak bio je mješavina 200 grama skyr jogurta, 120 g banane, 70 g šumskog voća (može i smrznutog), 30 g zobenih pahuljica, 25 g oraha, 10 g meda i 3 grama ribanog đumbira.

Iduće dvije radionice iz ovog ciklusa su planirane za 11. veljače i 22. travnja 2023. u jutarnjem terminu u ŠKMER Akademiji.

PRIJAVE: info@skmer.hr ili +385 99 319 89 61 ili preko obrasca:

Recept za sportski uspjeh

 

 

Projekt “KUHINJA ZNANJA” / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika– faza I . sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao i Ured za udruge Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

Scroll to Top