Iskušajte recepte za kruh s orašastim plodovima i domaće energetske pločice iz naše Kuhinje Znanja

Održano 18.-20.rujna 2023., ŠKMER Akademija Split

Dodjelom certifikata završen je prvi trening SPORTSKA PREHRANA, odnosno trodnevna nutricionističko-kulinarska hands on radionica ŠKMER-a i nutricionistice dr.sc. Vesne Bosanac za nastavnike. Bosanac je specijalistica je za prehranu sportaša sa završenim poslijediplomskim doktorskim studijem iz nutricionizma u Zagrebu te stručnim poslijediplomskim studijem o prehrani u sportu pri Međunarodnim olimpijskim odborom.

Edukacija je održana sklopu EU projekta Kuhinja Znanja (UP.02.3.1.03.0137) sufinanciranog kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda kroz koji se razvijaju različiti edukacijski paketi, a među njima i za strukovne nastavnike i mentore u ugostiteljstvu..

„Ovaj kulinarski trening nastavak je suradnji ŠKMER-a s nutricionistima, nastalih iz potrebe da se odgovorna gastronomija spaja i prenosi sa znanstvenim spoznajama o prehrani kroz naš EU projekt Kuhinja Znanja za jačanje društvenog poduzetništva. Posebice je akcent bio kako unaprijediti ponudu jela za sportaše u restoranu ili hotelu, te poboljšati komunikacija s njima, trenerima, liječnicima i samim klubovima što je vrlo bitno jer su upravo oni znaju biti ključni gosti u objektima izvan sezone“ dodao je chef Željko Neven Bremec, glavni edukator ŠKMER-a.

Nutricionistica Bosanac napomenula je kako postoje značajne razlike u potrebama za energijom i hranjivim tvarima među sportašima različitih sportova, a iz ŠKMER-a dodaju kako i objekti u kojima se hrane trebali bi imati jelovnike prilagođen njihovim potrebama, odnosno da nude predjela, glavna jela, deserte i međuobroke koji jamče optimalnu ravnotežu nutrijenata i energije tijekom intenzivnih treninga i natjecanja.

“Recimo, dizačima utega potrebno više bjelančevina nego trkačima na duge pruge. No, obrnuta je potreba za ugljikohidratima. Ragbijašima je, zbog prirode sporta, prihvatljivo imati više potkožnog masnog tkiva nego je to slučaj s nogometašima. Kod timskim sportova je, nakon treninga, često druženje uz alkoholna pića, kao što je pivo, no treba znati kako alkohol remeti oporavak. Istovremeno, trebali bi kuhari u hotelima i restoranima biti educirani jer su izuzetno važni sportašima na pripremama i natjecanjima radi priprema i postizanja zacrtanih ciljeva na natjecanju” – kazala je Bosanac.

RECEPTI:

KRUH SA ORAŠASTIM PLODOVIMA I SJEMENKAMA (doručak, ručak, večera – kruh veće nutritivne vrijednosti od običnog)

Sastojci za 1 kruh:

500 g glatkog brašna

žličica soli sol

žličica šećera

žličica suhog kvasca

2 žlice lješnjaka

2 žlice oraha

2 žlice pistacija

1 žlica chio sjemenki

1 žličica sjemenki sezama

1 žlica maslinovog ulja

300 ml vode

PRIPREMA:

U zdjeli pomiješajte suhe sastojke. Zatim pomiješajte sitno nasjeckane orašaste plodove i sjemenke te sve pomiješajte. Na kraju dodaje ulje i vodu, te dlanom izradite tijesto. Ostavite sa strane dok se obujam ne udvostruči, pa ga izvadite iz posude u kojoj se dizalo, ste oblikujte u štrucu kruha. Zarežite površinu, pa opet ostavite da se diže oko pola sata. Kruh stavite peći 30 minuta u pećicu koju ste prethodno ugrijali na 175 Cº.

ENERGETSKE PLOČICE OD DATULJA (konzumira se nakon treninga od kluba do kuće, između više natjecanja ili treninga u danu)

Sastojci:

šalica otkoštenih i narezanih datulja,

pola šalice zobenih pahuljice

sok od naranče po potrebi

PRIPREMA:

Datulje otkoštite i nasjeckajte, pa ih štapnim mikserom ili blenderom izmiješajte sa zobenim pahuljica. Smjesa mora biti podatna za oblikovanje rukom. Ukoliko je pretvrda, dodajte malo soka od naranče. Oblikujte kuglice ili pločice u posudu.

Projekt Kuhinja znanja su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

 

kUHINJA ZNANJA lenta

Scroll to Top