Isprobajte recept za paellu s naše radionice španjolske kuhinje uz Kotányijev šafran

U ciklusu jednodnevnih radionica četvrtkom, chef Danijel Brešić, voditelj sektora u dubrovačkom Admiral Grand Hotelu, proveo nas je gastronomijom Španjolske. Izvrstan tim polaznika pripremao je, a zatim i degustirao, andaluzijsku juhu, paellu s piletinom i kobasicom te paellu s plodovima mora i piletinom. Bila je tu španjolska tortilja od krumpira – ustvari poseban i izdašniji omlet, piletina sa sedam začina poslužen uz zelenu tjesteninu i izniman umak od mente, katalonski riblji specijalitet suquet sličan brudetu, a zasladilo se churrosima. Sva smo jela, dakako, oplemenili začinima Kotányi; od dimljene i ljute mljevene paprike, preko peperoncina, pa do vrhunskog šafrana kojeg ćete naći u potonjem receptu.

 

 

 

 

Recept: PAELLA SA PLODOVIMA MORA I PILETINOM

Sastojci:

maslinovo ulje

150 g luka

češnjak

150g graška

200 g crvene i zelene paprike

300 g kozica

umak od rajčice

10-ak školjki mušula

10-ak škampi

2 komada pilećih prsa

2 žlice šafrana Kotányi

1l pilećeg temeljca

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Kad počne lagano vriti dodajte piletinu i pržite dok ne dobije zlatnu koricu s obje strane. Zatim je izvadite i stavite sa strane.

Dodajte luk i češnjak te ih pirjajte dok ne omekšaju. Zatim ubacite paprike i male račiće te sve zajedno prokuhajte oko 2 minute.

Dodajte sol i šafran, rajčicu, grašak, rižu i vodu. Dobro promiješajte sastojke te vratite piletinu u tavu. Kuhajte na srednje jakoj vatri 15 minuta.

Dekorativno smjestite škampe na vrh paelle, poklopite tavu i kuhajte desetak minuta. Potom na vrh dodajte i školjke te nastavite kuhati sve dok riža u potpunosti ne omekša – još barem 5 minuta. Poslužite s kriškama limuna.

 

Scroll to Top
Malcare WordPress Security