Isprobajte tople koktele: Pet blagdanskih recepata

Topli blagdanski kokteli od biranih žestica Badela 1862 bili tema master classa nedavno završenog Grand Gourmeta 2021. Kako ih napraviti pokazao je splitski koktel majstor Toni Ivica iz Udruge barmena Split. Jednostavni, ukusni, oni koje mogu napraviti amateri, a i idealni za poslužiti i u objektima zimi.

“Za tople koktele ne treba puno filozofije jer posve sažimaju jednostavnost miksologije. Trebate malo mašte i vremena, dobre sastojke i, dakako, topline kako bi arome što više došle do izražaja. Može se puno toga spajati, eksperimentirati i učas ćete gostima i ukućanima u hladnim danima poslužiti ove mješavine u punč čaši” – uputio nas je Ivica koji se bavi miksologijom 17 godina.

Pripremao je Hot pelin, Rum punč u izvedenici s Prima Brand Blackom, Pink hot gin s notom šumske jagode, Sierra hot koktel na bazi tekile i Kuhanu šljivu, jednostavnu i posve pitku mješavinu od Badelove vrhunske i barikirane šljivovice s toplom vodom uz malo šećera.

Za Hot pelin koristio je Antique Pelinkovac koji se proizvodi od 100% prirodnih sastojaka, a začinske biljke za ovaj fini liker prvo odležavaju u alkoholu, a potom se odležani macerat u malim serijama destilira u bakrenim kotlovima te se nakon odležavanja ručno puni u boce što ovaj proizvod svrstava u iskonski hrvatski craft proizvod. U toplim koktelima Grand Gourmeta 2021 našla se i Hrvatska Stara Šljivovica, najpoznatija Badelova rakija. Proizvodi se destilacijom autohtone šljive bistrice, no poneke tajne u načinu njezina pripravljanja, čuvanja i odležavanja u bačvama slavonskoga hrasta čine ovu šljivovicu jedinstvenim pićem.

RECEPTI:

HOT PELIN

5 cl pelinkovca Antique

10 cl soka od brusnice

1 cl soka od svježeg limuna

5 cl vruće vode

ukrasite kriškom dehidriranog limuna

RUM PUNČ

5 cl ruma ili Prima Brand Blacka

10 cl soka jabuke

1 cl soka limuna

Može se po želji produžiti vodom, a za ovakve koktele u baru na caffe aparatu bezalkoholni sastojci se daju podgrijati na pari, a u kući treba ih ugrijati u kuhalu ili na štednjaku.

PINK HOT GINOM S NOTOM ŠUMSKE JAGODE

5 cl Classic Sax Pink Gina

10 cl soka jabuke

1 cl sirupa vanilije

1 cl sok limuna

Prokuhajte zajedno kratko bezalkoholne dijelove, a zatim ih dolijte ginu.

SIERRA HOT

5 cl tequile

1 dl soka naranče i

1 cl sirupa cimeta

U kuhalo zagrijte sok i sirup

KUHANA ŠLJIVA

3 cl Badel Barrique šljivovice

3 cl vode

1 vrećica šećera (5 g)

U kuhalu prokuhajte šećer i vodu te dolijte šljivovici

Scroll to Top