IX. Grand Gourmet otvaramo s pet varijanti Poetice…džinom koji alkemijski spaja autohtono i globalno

Grand Gourmet nije puko natjecanja konobara, barmena, barista i restorana, već i festival koji slavi i gradi izvrsnost u ugostiteljstvu i turizmu, a po deveti put ga organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz podršku brojnih partnera. Manifestacija je pokrenuta 2015. godine u Makarskoj, a posljednje četiri godine domaćin ovom festivalu je grad Split, odnedavno i Općina Podstrana, a sve kako bi se konobari, baristi, barmeni, turističko ugostiteljske škole i najbolji timovi hotela i restorana okušali u nizu natjecateljskih vještina te dokazali u onome što izlazi iz prosječnosti i okvira, u onome kad se poziv zaista živi.

Grand Gourmet svake godine nastoji i predstaviti iznimne pojedince i timove, kao i vrhunske proizvode s pričom koji imaju svjetske reference, a to je ove godine vrgorski u svijetu nagrađivani craft džin Poetica kojim ćemo otvoriti festival i pokazati kako proizvod autohtonih sastojaka i potpuna posvećenost mogu malu zanatsku destileriju pretvoriti u svjetski brend.

„Poetica će na otvaranja manifestacije predstaviti svojih 5 etiketa džina, a tu je prvo višestruko nagrađivani Poetica Origin London dry gin, prva etiketa Poetica gina. To je standardni London dry gin nastao fuzijom borovice, citrusa s otoka Vida i doline Neretve, aromatičnih trava Biokova i izvorske vode. Bit će tu i Poetica Winter ballad, zimska poslastica okusa Božićnog kolača s dodatkom jestivih zlatnih pahuljica. Osmišljen je za hladne zimske večeri, idealan u vrijeme blagdana. Treći džin kojim otvaramo 9. Grand Gourmet je Poetica Summer sonnet; gin infuziran Vrgoračkim jagodama, a zatim i Poetica Special Barrel aged limited edition, Old Tom stil gina, odležan u hrastovim bačvama u kojima je vrgorska vinarija Gaspar barikirala svoj Trnak.

I na kraju, peti džin s kojim stižemo, jest Poetica Olive infused gin. Posebna edicija Poetica gina nastalog kao službena žestica za 6. po redu Svjetsko prvenstvo u branju maslina na otoku Bracu, oplemenjeno infuzijom destilata bračke masline oblice“ – najavila je obitelj Nosić koja stoji iza ovog vrgorskog džina.

Svaki od navedenih džinova će biti prezentiran samostalno, ali i u mješavinama koje za Poetica destileriju kao signature koktele potpisuju Zoran Lukić iz udruženja Barmen.hr i Jure Andrijašević iz Croatia by the Glass. Kokteli naziva Poetica origin, Poets tea, Little miss Poetica, Tin 23 su vrhunske okusne kreacije najboljih barmena koji kombiniraju različite varijante Poetica džina i standardne ili manje standardne dodatke koktelima kako bi što zapaženiji dojam.

Poetica medalje i priznanja:

Berlin international spirits competition:

  1. Croatian gin distillery of the year
  2. Poetica Ginuine 91 out od 100 points

 

GinIstra 2023:

  1. Poetica ginuine – zlato
  2. Poetica Winter ballad – srebro

 

Ostale informacije o Grand Gourmetu 2023.:

Grand Gourmet – natjecanje konobara, barmena, barista i restorana

Scroll to Top