JUNIOR CHEF: Pasta Italiana – radionica za djecu i mlade

subota, 17-20 h, 8.listopada 2022., ŠKMER Akademija, Jobova 2, Split

U drugom jesenskom nastavku Junior Chefa, radionica za djecu i mlade od 9 do 18 godina, učimo se raditi domaće tjestenine i umake, punjenja, te kako ih obojati bez umjetnih bojila. Umijesit ćemo tijesto te naučiti oblikovati niz manistri iz talijanske kuhinje.   

Naime, na desetke vrsta tjestenina u svojoj gastronomiji baštine naši prekomorski susjedi, od najrazvikanijih poput spaghetta, macarona, rigatona, fusila, pa do lazanja, raviola, reginetta. Drugačije od regije do regije, na trpezama Talijana tjestenine su postale neizostavne u 16. stoljeću, a zapisano je da je iz Kine Marco Polo još u 13. stoljeću donio rezance od tjestenine u Europu. Naime, kako bilježe povijesni i izvori tjestenine su se kuhale se u istočnoj Aziji i prije četiri tisuće godine, a najstariji sačuvani izvor je pergament s receptom za pripravu je iz Kine 2.000 godine prije naše ere. Spremala se tjestenina u Antici – u Grčkoj, Rimu, a Etruščani su na reljefima ucrtali pribore za izradu tjestenina 4 stoljeća prije Isusa Krista.

Posebno ćemo se pozabaviti lazanjama, a dodajmo da po povijesnim izvorima ta delicija potječe iz stare Grčke gdje se pravila varijanta ovog jela od nekoliko slojeva tjestenine i punjenja umakom. Ime joj potječe od grčke riječi laganon kako su se nazivale prve tjestenine uopće.

 

Cijena radionice je 150 kn, a uključuje pripremu s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u ŠKMER Akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije jela po završetku.

 

https://www.skmer.hr/kuharske-radionice-junior-chef-3/

 

 

Scroll to Top