Kako pripremati optimalne obroke za sportaše doznajte na rujanskom Treningu sportske prehrane dr.sc. Vesne Bosanac

18. – 20.9.2023., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

U nastavku suradnji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija s nutricionistima, nastalih iz potrebe da se vrhunska i odgovorna gastronomija spaja i prenosi sa znanstvenim spoznajama o prehrani, pred nama je Trening sportske prehrane za profesionalce u ugostiteljstvu i hotelijerstvu te strukovne nastavnike.

U ŠKMER Akademiju kao voditelj ovog programa stiže nam doktorica znanosti Vesna Bosanac specijalistica za prehranu sportaša koja je završila poslijediplomski doktorski studij iz nutricionizma pri Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te stručni poslijediplomski studij o prehrani u sportu pri Međunarodnim olimpijskim odborom u Lausannei.

“Prehrana sportaša je vrlo specifično područje koje traži timski rad. Čim su sportaši, treneri, nutricionist, liječnik, fizioterapeut,  vodstvo kluba i roditelji svjesni svoje uloge i odgovornosti, te se  međusobno pomažu i upotpunjuju, stvara se pozitivna atmosfera koja je jamac sportskog uspjeha i zadovoljstva. Naši sportaši, uz ograničenu i rijetku stručnu podršku što se prehrane tiče, postižu vrhunske uspjehe, pa možemo samo zamisliti kakvi bi  rezultati bili da je ta logistika ciljana i kontinuirana. Upravo zato  prehrana u restoranima i hotelima, pripremama i natjecanjima, ima  dvojaku ulogu. Istodobno je ona, s jedne strane, važna karika u postizanju zacrtanih sportskih ciljeva, dok je s druge strane, nezamjenjiv alat praktične edukacije sportaša. Sasvim je sigurno da će, ohrabreni dobrim iskustvom, sportaši i sami  rado pripremati jela s kojima su se susreli u hotelima i restoranima –  navela je nutricionistica Bosanac, vlasnica obrta za savjetovanje o  prehrani “Prehrana sportaša” koja surađuje sa sportašima pojedincima, klubovima i savezima.

Dodaje kako su kuhari u hotelima i restoranima izuzetno važni  sportašima na pripremama i natjecanjima te da je u cilju dobro odrađenih
priprema i postizanja  zacrtanih ciljeva natjecanja, neophodna dobra suradnja između  kuhara/restorana/hotela te kluba/trenera/voditelja
puta, što je između ostalog vezano uz teme rujanskog Treninga sportske prehrane u ŠKMER Akademiji.

„Prehrana sportaša mora biti prilagođena trenažnom procesu odnosno natjecanju i nije svejedno što se i kada jede. Zato je kuharima važno znati prepoznati specifičnosti i zahtjeve sportskih priprema i natjecanja te shodno tome predložiti jela i jelovnik. Na edukaciji ću upravo govoriti o svim koracima suradnje između  kuhara/restorana/hotela te trenera/kluba/vođe puta, kao i smjernicama za osmišljavanje jelovnika za sportaše. Krajnji je cilj da su „na terenu“,  u stvarnom životu i praksi, s jedne strane, zadovoljni sportaši, treneri  i klub jer su jela u restoranu/hotelu bila podrška sportski naporima te  ciljevima priprema, odnosno natjecanja. S druge strane, važno je da su zadovoljni kuhari te drugo osoblje restorana i hotela. Sretan i  zadovoljan gost njihov je uspjeh. Suradnja sa sportašima pruža kuharima  vrijedno profesionalno iskustvo te mogućnost za profesionalni i osobni rast. Restoranima i hotelima je to veliki dobitak imamo li na umu da su  sportaši cijenjeni gosti izvan ljetne sezone“ – kazala je dr. sc Bosanac.

Ističe kako znanje i iskustvo koje će nastojati prenijeti polaznicima edukacije se temelji na znanstvenim spoznajama te dugogodišnjem radu u hotelima i  sa sportašima; pojedincima i klubovima. Između ostalog, kreirat će se jelovnik prilagođen prehrambenim potrebama sportaša, a koji obuhvaća predjela, glavna jela, deserte i međuobroke te jamči optimalnu ravnotežu nutrijenata i energije tijekom intenzivnih treninga i natjecanja.

„Edukacija će biti prilagođena polaznicima, njihovom obrazovanju, interesima i ciljevima. Na stvarnim primjerima iz prakse ću pokazati izazove s kojima se kuhari susreću te kako ih uspješno riješiti; na  korist sportaša i zadovoljstvo kuhara. Strukovnim nastavnicima je korisno saznati u kojem smjeru educirati buduće mlade kuhare kako bi oni na svom radnom mjestu spremno i bez straha preuzeli odgovornost izrade jelovnika za sportaše. Strukovna škola je za to idealno mjesto jer se radi o mladim ljudima željnih  znanja i izazova. Mladim kuharima mnogo će značiti znanje koje će pravovremeno dobiti od svojih nastavnika. Što bi se reklo „željezo se kuje kod je vruće“. Nakon završetka školovanja mladi će kuhari imati i znanje i samopouzdanje kada budu imali sportaše za goste.“ – zaključila je Bosanac.

Trening sportske prehrane obuhvaća cjeline:

  • Nutritivni sastav različitih skupina namirnica (žitarice, povrće, voće, meso, riba, jaja i sir, mlijeko, jogurt i srodni fermentirani nezaslađeni mliječni napici, masti) i njihovi benefiti za sportaše
  • Kreiranje ponude jela (predjela, glavna jela, deserti i međuobroci) za sportaše na pripremama, načini prezentacije i posluživanja
  • Kreiranje ponude jela (predjela, glavna jela, deserti  i međuobroci) za sportaše na natjecanju, načini prezentacije i posluživanja
  • Kako unaprijediti ponudu jela za sportaše u restoranu ili hotelu
  • Komunikacija sa sportašima/trenerima/liječnicima/klubovima
  • Praktični dio u kuhinji “hands-on” formata

PRIJAVE & DETALJI:

Trening sportske prehrane za profesionalce i strukovne nastavnike

Trening Sportske prehrane se održava u sklopu EU projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) za jačanje društvenog poduzetništva. Taj opsežni projekt sufinanciran je kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda, a cilj mu je u 30 mjeseci jačati lokalno poduzetništvo, unaprijediti znanja i vještine zaposlenika ŠKMER-a kroz specijalizirane oblike osposobljavanja i obrazovanja, edukacije i treninge te zaposliti mlade osobe.

U sklopu Kuhinje znanja razvijaju se četiri specijalizirana edukacijska paketa; a Treniing sportske prehrane se odvija u sklopu paketa Edukacije za strukovne nastavnike i mentore u ugostiteljstvu, koji objedinjuje trendove u modernom kuharstvu, tradiciju mediteranske kuhinje te napredne kulinarske metode.

Kuhinja znanja sufinancirali su Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

kUHINJA ZNANJA lenta

Scroll to Top