KINESKA KUHINJA: Poznata azijska jela uz Stevu Karapandžu

četvrtak 17-21 h, 23. siječnja 2020., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Na ovogodišnjoj radionici kineske kuhinje gostuje legendarni Stevo Karapandža. Kako su se poklopili datumi kad ovaj veliki kuhar vodi kulinarske treninge za profesionalce, ući će u kuhinju naše Akademije i s ljubiteljima kuhanja pripremati poznata azijska jela.

Kineska kuhinja izuzetno je raznolika, objedinjuje čak 20. 000 različitih jela, a uglavnom se dijeli u osam globalno poznatijih gastronomskih tradicija nazvanih po regijama Fujian, Cantonese, Anhui, Zhejiang, Szechuan, Shandong, Jiangsu i Hunan. Izdvojimo neke najpoznatije i najraširenije zapadnim svijetom kao što su sečuanska i kantonska kuhinja. Prva je poznata po jakim i začinjenim jelima u kojima prevladavaju riža, bambus, fermentirana soja, gljive i đumbir pripremljen prženjem, pirjanjem i kiseljenjem. Kantonska je, pak, laganija i osvježavajuća s obiljem svježe ribe, voća i povrća pripremljenih kuhanjem, pečenjem, prženjem na pari ili stir-fry tehnikom u zagrijanom woku. Kod pripreme jela u woku važno žustro miješati namirnice kod prženja na zagrijanom ulju, a termička obrada je kratka. Kruta jela, kao što znamo, u Kini jedu se štapićima, juhe širokim plitkim te, uglavnom, keramičkim žlicama, a uporaba noževa i viljuški nije baš bila dobro prihvaćena jer ih se doživljavalo više kao oružje nego kao pribor za jelo. Dodajmo, jedete li kod Kineza nemojte zabosti štapiće uspravno u rižu jer je to običaj koji se veže uz pogrebe, a uvrijedit ćete svog domaćina i lupkate li štapićima po priboru za jelo. Također, običaj je da nos čajnika nije okrenut ka nikome za stolom.

Jela na radionici:

  1. Slatko-kisela pileća prsa
  2. Sečuanska govedina
  3. Povrće sa Curryijem, ananasom i kumkvatom u woku
  4. Noodles s kozicama, kineskim keljom, đumbirom i soja klicama
  5. Pečeni tofu sa shitake gljivama

Cijena tečaja je 450 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u Kuharskoj akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije svih jela po završetku radionice.

Prijaviti se možete na: mob. 099 319 89 61, mailom: na info@skmer.hr ili preko formulara na linku: https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere

Scroll to Top