KOKTELI S AUTOHTONIM AROMAMA JUGA: Martini Corruba i Nespola – recepti Hrvatske udruge barmena

Mnoge su barske mješavine izumljene u Barmenskoj akademiji osnovanoj pri Hrvatskoj udruzi barmena sa sjedištem u Dubrovniku, a njihove inovacije iz godine u godine imamo prilike vidjeti kako se rade i kušati na Grand Gourmet natjecanju koje će se održati u listopadu zajedno s Biserom mora u Supetru. Lani su za 25. godišnjicu osnutka predstavili koktele s autohtonim biljem i tradicijskim pićima juga Dalmacije; Ljuta naranča, Crvena ruža i Nespola. Bio je tu i Martini Corruba – martini s rogačem, varijanta svjetski poznatog pića s aromom drevne biljke Mediterana.

24.10.2019 – Grand gourmet 2019, Makarska –

“Martini je piće za ozbiljne igrače, ljude koji dobro podnose alkohol, ali je i sinonim za dobar aperitiv. To piće prati i čaša u kojoj se servira, tzv. martini čaša. Ovo piće trai iskusno nepce, a kad se jednom zavoli, zauvijek ostaje omiljeno. Priprema se u mnoštvu varijanti, a verzija s rogačem  je jedna umjerenija. Blagi okus te biljke koji joj daje jednu umirujuću notu i čini umjereno suhim aperitivom” – ističe Frano Stjepović, predsjednik HUB-a.

Hrvatska Udruga Barmena osnovana je s ciljem okupljanja barmena promicanja, razvitka struke, unapređenja i zaštite zajedničkih strukovnih interesa svojih članova.

“Djelatnosti su nam trajno očuvanje digniteta struke barmena trajno očuvanje i promicanje hrvatske kulturne i gastronomske baštine, ostvarenja suradnje s državnim tijelima za turizam, suradnja s međunarodnim strukovnim udrugama barmena, kao i drugim instituicjma i udrugama u RH. Organiziramo i sudjelovanje na domaćim i međunarodnim natjecanjima, te edukacije, tečajeva radi usavršavanja u struci koji su nam potrebni više nego ikada” – istaknuli su iz HUB-a.

RECEPTI:

MARTINI CORRUBA

4 cl gina

1 cl martinija dry

1 cl likera rogača

kap soka limete

dekoracija kriška limete ili limuna

NESPOLA

4 cl Dubrovnik Republic Gin

2 cl likera od nešpule

1 cl soka lavande

0,5 cl sirupa šipka

 

 

 

 

Scroll to Top