KOTANYI COCKTAIL: “Naši začini i u vašoj čaši”…+ recepti

Nema događanja u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija na kojoj ne sudjeluje ekipa iz Kotányija, pa su tako i ove godine bili partneri i na Grand Gourmetu. Na ovoj manifestaciji održanoj u studenom koja objedinjuje natjecanje konobara, barmena, barista i restorana s master classovima i prezentacijama, imali smo prilike vidjeti i okusiti dio njihove začinske priče u koktelima. Iznenadili su nas originalnim recepturama u kojima su barske mješavine oplemenili svojim zvjezdanim anisom, klekovim bobicama, štapićima cimeta, chili nitima te koječim drugim.

Kotanyi, kao neizostavan partner većine kuhinja, prepoznao je mogućnost širenja na još jedan kulinarski segment, a to su kokteli. Barovi su neizostavni dio svakog hotela i restorana, a isto tako trend koktela, posebice ispijanja gin-tonica, povećao se u svim gradskim kafićima. Prateći trendove, i prema sugestijama naših dugogodišnjih partnera koji su prepoznali kvalitetu naših proizvoda, odlučili smo se zakoračiti u novi segment tržišta. Već nešto više godinu dana radimo s barovima, posebno u segmentu gin-tonica, a koristimo naše začine, osim kao dodatak kuhanim vinima, i za druge mješavine od vina, whiskeyja, vodke…”- istaknuli su iz Kotanyija.

Posljednjih godinu dana srest će te vrijednu Kotanyijevu ekipu kako na svim većim kulinarskim manifestacijama uparuje svoje začine s pićima u barskim mješavinama diljem Hrvatske. Teže proširenju asortimana začina za pića u segment “Retaila”, drugim riječima razvijaju „Kotanyi Cocktail“ brand kako bi njihovi stalni kupci imali priliku dobiti kvalitetu na koju su svakodnevno navikli s Kotanyi začinima u jelima i u svojim najdražim pićima.

“Vrlo smo zadovoljni što smo se odlučili na ovaj korak, jer smo se na ovaj način približili puno većoj populaciji i proširili viziju primjene začina izvan segmenta same kuhinje. Puno više ljudi nas prepoznaje na događanjima, na policama i napredujemo u svakome segmentu, jer ljudi prepoznaju standard kvalitete Kotanyi začina” – dodali su iz Kotanyija.

Proizvodi ove tvrtke koje se najčešće koriste u oplemenjivanju koktela i drugih pića:

Papar (crveni, crni, šareni): papar vrhunske je kvalitete, parno steriliziran, kako bi se izbjegla prisutnost bakterija

Chili niti: vrlo atraktivnog izgleda, vizualno te mirisom pojačava intenzitet i doživljaj pića

Klekove bobice (juniper berries): temeljna su baza svakog gina, a kao dodatak gin-tonicu podižu mu okus na novu razinu

Zvjezdasti anis: vrlo atraktivnog izgleda i prepoznatljivog mirisa, u kombinaciji s narančom, daje dodatnu svježinu pićima

Cimet u kori: jedan od najdražih i neizostavnih začina svakog kućanstva, odlično se slaže s toplim napitcima, a može se koristiti i u hladnima (uz pomoć breniranja) te kao dekoracija

Klinčić: neizostavan dio kuhanog vina, ali i koktela od gina i vina; kombinira se sa svježim voćem ili se kuha s voćem za sirupe s koji se dodaju koktelima

Cvijeće: ružine latice, različak, sljez; izrazito su dekorativnog karaktera, specifičnih boja; obzirom da je led neizostavan segment svakog koktela, postiže se izniman vizualni efekt dodatkom cvijeća u čaši.

Ostali začini za barske mješavine: kardamom, peperonccini, muškatni oraščić, itd; začini su koji nisu toliko često prisutni, ali se koriste; njihova uporaba ovisi o preferencijama barmena i samog kupca.

ŠKMER/Mak Jovanović (https://www.gastrobajter.com/)

Scroll to Top