KOTÁNYI: Juha od bundeve pečene u pećnici i đumbira…od priče do recepta

Recept za zdrav i ukusan veganski obrok stiže nam od našeg partnera Kotányi, jednog od vodećih svjetskih proizvođača začina. Ova kombinacija azijske i europske kuhinje izazov je za nepce, a donosi i niz zdravstvenih benefita jer riječ je o juhi od bundeve začinjenoj kurkumom i đumbirom, skuhanoj na maslinovom ulju, luku i češnjaku; kombinaciji najzdravijih namirnica koje narodna, ali i službena medicina primjenjuje tisuće godina. Sušeni i mljeveni đumbir, kako ističu iz Kotányija daje jelima iznimno uravnotežen okus, savršen za pečenje slastica te za arapska i indijska jela. Kurkuma je, pak, nezaobilazan sastojak u začinskim mješavinama za curry i poput šafrana, jela nakon dodavanja kurkume poprimaju njezinu izrazitu žutu boju i puna su .

RECEPT: Juha od bundeve pečene u pećnici i đumbira sa sjemenkama bundeve

vrijeme pripreme: 35 minuta

sastojci za 4 osobe:

1 kg hokkaido bundeve

2 luka

2 režnja češnjaka

½ čajna žl. KOTANYI đumbira

½ čajna žl. KOTANYI kurkume

1 l povrtnog temeljca

40 g sjemenki bundeve

Maslinovo ulje

KOTANYI mlinac sol (himalajska ili morska)

KOTANYI mlinac papar crni

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200°C (gornji i donji grijač).

2. Operite bundevu , prepolovite je i žlicom uklonite sjemenke. Narežite je na kocke veličine 2 cm, ne guleći koru. Marinirajte kockice bundeve s 1-2 jušne žlice maslinovog ulja, đumbirom i kurkumom te stavite na lim za pečenje s dva neoguljena režnja češnjaka. Pecite u pećnici 25 minuta.

3. Prepržite sjemenke bundeve bez ulja u tavi s neprianjajućim dnom dok se miris ne počne širiti prostorijom. Tada stavite na stranu.

4. Oljuštite luk i sitno ga nasjeckajte. Zagrijte malo maslinovog ulja u velikom loncu i ispirjajte nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte povrtni temeljac i pustite za zakipi.

5. Izvadite kockice bundeve iz pećnice i stavite dio na stranu za garniranje. Ogulite pečeni češnjak i umiješajte u juhu s preostalom bundevom. Štapnim mikserom usitnite juhu u fini pire i po ukusu dodajte soli i papra.

6. Prelijte juhu u tanjure, garnirajte kockicama i sjemenkama bundeve i poslužite.

Savjet: ukus juhe može se dodatno zaokružiti s malo bućina ulja.

Scroll to Top