KOTANYI RECEPT: Jesenska bomba zdravlja…juha od buče iz pećnice s đumbirom

Postoji preko 800 različitih sorti, ali je hokaido buča jedna od najpopularnijih. Pretpostavlja se da izvorno potječe iz Srednje Amerike, no sustavno se počela uzgajati u Japanu krajem 19. stoljeća, ponaajprije na otoku Hokkaido, a danas se puno proizvodi u Coloradu, Meksiku, Novom Zelandu, Čileu, Južnoj Africi. Hokkaido nudi obilje vitamina (A, B i C) te minerala kalcija, fosfora, kalija, kao i beta-karotena. Ljekovita je za želudac, kod problema gušterače, slezene, srca i bubrežnih poremećaja. Također pomaže kod dijabetesa i problema vezanih uz prostatu. U Hrvatskoj nudi se uvozna, kao i iz uzgoja domaćih OPG-ova. U Kotanyijevom receptu nalazi se i đumbir, začin koji se u ljekovite svrhe koristi preko dvije tisuće. Još je 500. godine p.n.e. veliki kineski filozof i učitelj Konfucije savjetovao je da đumbir bude uvijek na stolu pri svakom obroku zbog blagodatnog učinka probavi. Đumbir je najrasprostranjenija svjetska biljka, neizostavan u azijskim kuhinjama koji je svoju primjenu našao i ostatku svijeta. Uz ovu juhu od buče izvrsno ide i kurkuma, jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Često je glavni sastojak u smjesama za curry, pretežno se upotrebljava u indijskim i azijskim jelima, a sve je prisutniji i u europskoj kuhinji.

KOTANYI RECEPT: Juha od buče pečene u pećnici i đumbira sa sjemenkama bundeve

Vrijeme pripreme: 35 minuta

sastojci za 4 osobe:

1 kg buče Hokkaido

2 luka

2 režnja češnjaka

½ čajna žl. KOTANYI đumbira

½ čajna žl. KOTANYI kurkume

1 l povrtnog temeljca

40 g sjemenki bundeve

Maslinovo ulje

KOTANYI mlinac sol (himalajska ili morska)

KOTANYI mlinac papar crni

 

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C (gornji i donji grijač).
  2. Operite buču, prepolovite ju i žlicom uklonite sjemenke. Narežite na kocke veličine 2 cm, a da ne ogulite koru. Marinirajte kockice s 1-2 jušne žlice maslinovog ulja, đumbirom i kurkumom i stavite na lim za pečenje zajedno s 2 neoguljena režnja češnjaka. Pecite u pećnici 25 minuta.
  3. Prepržite sjemenke buče bez ulja u tavi s neprianjajućim dnom dok se miris ne počne širiti prostorijom. Tada stavite na stranu.
  4. Oljuštite luk i sitno ga nasjeckajte. Zagrijte malo maslinovog ulja u velikom loncu za pirjanje i pirjajte nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte povrtni temeljac i pustite da zakipi.
  5. Izvadite kockice buče iz pećnice i stavite dio na stranu za garniranje. Ogulite pečeni češnjak i umiješajte u juhu zajedno s preostalom bučom. Štapnim mikserom usitnite juhu u fini pire i po ukusu dodajte soli i papra.
  6. Prelijte juhu u tanjure, garnirajte kockicama i sjemenkama buče i poslužite.  


Savjet: ukus se može s zaokružiti
s malo bučina ulja.

 

Scroll to Top