KOTANYI recepti

Naši vjerni partneri Kotányija krenuli su osvajati svijet svojim začinima još 1881. godine. Naime, tada je Janos Kotányi izgradio mlin za preradu paprike u Szegedu, a već tri godine kasnije njegove su mješavine paprike osvojile Beč te je u Austro-Ugarskoj imenovan dvorskim dostavljačem začina. Danas Kotányi nudi 400-ak začina od kojih se proizvede još barem puta deset toliko začinskih mješavina i imaju podružnice širom svijeta. Donosimo vam recepte neodvojive od začina koji su sinonim za vrhunsko….

DIMLJENI PULLED PORK (TRGANA SVINETINA) U POGAČI I SMOKED BLOODY MARY

Pulled pork za 7-8 osoba

2,5 kg svinjske lopatice

10 jušnih žl. mješavine kotányi grill smoked

100 ml soka od jabuke

100 ml bbq-umaka

2-4 pogače

Bloody Mary (3-4 osobe )

1 l soka od rajčice

1 jušna žl.Tabasco-umaka

16 cl tequile

2 čajne žl. mješavine Kotányi GRILL Smoked

4 stabljiki celera

Kockice leda po želji

Priprema:

Natrljajte svinjsku lopaticu mješavinom Kotányi GRILL Smoked i marinirajte u alufoliji u hladnjaku barem 1 sat ili preko noći.

Priprema u smoker-roštilju: zagrijte roštilj na 120-130 °C i pecite svinjetinu na indirektnoj vatri 12-16 sati dok u središtu ne dostigne temperaturu od 92-95 °C. Provjeravajte temperaturu u središtu pomoću termometra za meso. Premazujte sokom od jabuke u pravilnim razmacima. Kada je meso gotovo omotajte ga u alufoliju i ostavite da počiva na toplom mjestu (npr. u pećnici na 60 °C) cca. 30 minuta.

Pomoću dvije vilice rastrgajte svinjetinu te pomiješajte s BBQ umakom.

Za Bloody Mary pomiješajte sok od rajčice, Tabasco-umak, tequilu i mješavinu Kotányi GRILL Smoked u posudi za miješanje koktela.

Pogače prerežite na jednake dijelove te ih napunite svinjetinom.

Smoked Bloody Mary raspodijelite u čaše sa stabljikom celera i kockicama leda po želji te poslužite s pulled porkom

Alternativni način pripreme u pećnici: Zagrijte pećnicu na180 °C (gornji/donji grijač). Meso stavite u posudu za pečenje i pecite 20 minuta bez poklopca dok ne poprimi laganu boju. Dodajte 100 ml soka od jabuke i poklopite. Smanjite temperaturu na 120 °C te pirjajte sa zatvorenim poklopcem cca. 4 sata. Kada je meso gotovo izvadite ga iz pećnice te ostavite da počiva u posudi za pečenje cca. 30 minuta.

 

KRIŠKE OD MLIJEČNE ČOKOLADE S PISTACIJAMA

Sastojci:

150 g naribanih badema

130 g maslaca

100 g gorke čokolade

100 g kristalnog šećera

60 g KOTANYI bourbon vanilin šećera

25 g glatkog brašna

6 žumanjka

6 bjelanjka

prstohvat soli

prstohvat praška za pecivo

Za glazuru:

80 g otopljene mliječne čokolade

80 g otopljenog maslacaZa ukrašavanje:

2 velike žlice grubo sjeckanih pistacija

1 velike žlice KOTANYI čokoladnih mrvica

Priprema:

Rastopite čokoladu na pari. Pjenasto umiješajte maslac, sol i bourbon vanilin šećer, dodajte žumanjak i zamiješajte čokoladu. Izmiješajte brašno, bademe i prašak za pecivo te dodajte u smjesu. Istucite bjelanjak i kristalni šećer u čvrsti snijeg i oprezno dodajte u smjesu lagano miješajući. Namažite na lim prekriven papirom za pečenje i pecite u pećnici oko 50 minuta na 170 °C. Ostavite kolač da se ohladi, narežite ga na male kocke i postavite na rešetku za cijeđenje. Mliječnu čokoladu promiješajte s maslacem i time glazirajte kolače. Posipajte pistacijama i čokoladnim mrvicama.

 

 

 

Scroll to Top