KOTANYI SPECIJAL: Sedam recepata za savršeni roštilj na balkonu!

Motanje oko roštilja oduvijek je nekako „muški posao“. Pripremaju ga oni koji nikada ne kuhaju, ali eto, za roštilj su pravi stručnjaci! Kažu da je jednom davno poznati gastronom govorio da svatko može naučiti kuhati, ali čovjek koji zna dobro ispeći meso jednostavno se – rađa.

Okus dima i sočno meso samo su dva razloga zbog čega svi volimo meso s roštilja, a sada kada su konačno došli topliji dani možemo uživati u ukusnoj hrani, naravno, uvijek u prirodi, ali trenutno zbog situacije i na balkonima ili terasama naših domova.

“Pripremanje roštilja postaje sve omiljenije posljednjih godina bez obzira na dob ili društvene prilike. Puno je stvari koje utječu na dobar okus hrane s roštilja, od začinjavanja mesa i povrća do tehnika pečenja. Ono što se mora dovesti do savršenstva, svakako je okus, koji je pravi užitak za osjetila.

Oduvijek su se meso, riba ili povrće pripremali za roštilj mariniranjem odgovarajućim začinima kojima se obogatio okus same namirnice. Ovisno o ukusu, svako jelo može dobiti osobnu notu zahvaljujući raznolikim varijacijama mješavine začina i finesa, kao što su primjerice med ili senf.

“Neizostavan sastojak ove priče o roštilju svakako su visokovrijedne KOTANYI mješavine začina koje svakoj namirnici daju vrhunski doživljaj okusa, a uz koje se postiže i praktičnost i kvaliteta.

Prepoznatljive KOTANYI GRILL DOZE za pripremu jela na tavi ili roštilju bogatije su za dva nova okusa za užitak nepca: SMOKED, fenomenalan okus dima te MAGIC DUST, moćni začini u kombinaciji sa smeđim šećerom. KOTANYI GRILL doze izvrstan su spoj grubo mrvljenog papra, začinskog bilja, češnjaka, čilija te su obogaćene okusom dima ili dodatnom slatkoćom za fenomenalan okus mesa, ribe i povrća” – istaknuli su naši partneri vodeći proizvođači začina.

Začinima podižemo apetit, pružamo osjećaj ugode i dobrog okusa, tako da su začini neizostavan dio priče o proljetnom roštilju.

Uživajte u prvim zrakama proljetnog sunca unutar svoga doma uz vrhunske KOTANYI okuse.

 

 KOTÁNYI GRILL KOTLET
1.SVINJSKI KOTLETI U MARINADI OD JABUKA I MEDA, FINI KRUMPIR I MRKVA NA ŽARU

Vrijeme pripreme:45 minuta

sastojci za 4 osobe

½ jabuke

2 jušne žlice meda

2 jušne žlice suncokretovog ulja

2 čajne žl. mješavine Kotányi GRILL kotlet

4 svinjska kotleta (oko 250 g svaki)

Kotanyi mlinac morska sol / himalajska sol

Kotanyi mlinac papar crni ili šareni


Za krumpir:

800 g   krumpira voštane teksture

maslinovo ulje

1 čajna žličica Kotanyi ružmarina

Za mrkve na žaru:

1 svežanj mrkvica

maslinovo ulje

Priprema:

  1. Uklonite jezgru iz jabuke i narežite je na sitne kockice. Pomiješajte narezanu jabuku, med, suncokretovo ulje, mješavinu Kotányi Grill kotlet te prstohvat papra da dobijete marinadu
  2. Marinirajte svinjske kotlete i pustite da odstoje u mješavini do daljnjeg korištenja.
  3. Temeljito operite krumpir i kuhajte ga u ljusci dok ne omekša. Stavite ga na lim za pečenje obložen papirom i lagano pritisnite da se rasprsne. Dobro poprskajte maslinovim uljem i ružmarinom, posolite i popaprite pa pecite oko 25 minuta na 200°C (gornji/donji grijač), dok ne postanu lijepo hrskavi.
  4. Ogulite mrkvu, ovisno o veličini prepolovite i premažite maslinovim uljem. Pecite na tavi ili roštilju 8-10 minuta uz okretanje. Naposljetku posolite i popaprite.
  5. Pecite kotlete s obje strane približno po 5 minuta pa uklonite s vatre, pokrijte aluminijskom folijom i  pustite da počivaju oko 5 minuta. Posolite po ukusu.
  6. Složite na tanjure i poslužite kotlete s finim krumpirom i mrkvom na žaru.  

 

2. JANJEĆI KOTLETI NA GRILLU, COUSCOUS SA ZAČINSKIM TRAVAMA I ŠALŠA

Vrijeme pripreme:40 minuta

Sastojci za 3-4 osobe

16 janjećih kotleta

4 jušne žlice maslinovog ulja

4 čajne žl. mješavine  Kotányi GRILL kotlet

Za couscous sa začinskim travama:
350 ml vode
1 ½ limun iz organskog uzgoja

6 jušnih žlica maslinovog ulja

1 čajna žl. Kotanyi češnjaka u granulama

1 čajna žl. Kotanyi kurkume

Kotanyi mlinac morska sol / himalajska sol

Kotanyi mlinac papar crni ili šareni

300 g   couscousa

40 g  svježeg peršina

20 g svježe mente

Za šalšu od rajčica:
200 g   cherry rajčica

1  ljutika

10 g  svježe mente

4 jušne žlice maslinovog ulja

½  limuna iz organskog uzgoja

1 čajna žica. Kotanyi češnjaka u granulama

 Priprema:

  1. Isperite janjeće kotlete pod hladnom vodom i osušite kuhinjskim papirom. Od maslinovog ulja i mješavine začina Kotányi GRILL kotlet pripremite marinadu. Marinirajte kotlete i ostavite da stoje do daljnje upotrebe.
  2. Stavite vodu za couscous da zakipi. Operite limun pod vrućom vodom i naribajte koricu.
  3. U zdjeli pomiješajte sastojke za marinadu za couscous: maslinovo ulje, češnjak u granulama, kurkumu, limunovu koricu, limunov sok, te sol i papar. Umiješajte u couscous. Zalijte vrelom vodom, pokrijte i ostavite da upija 10 minuta.
  4. Za šalšu, operite cherry rajčice i narežite ih na sitne kockice.  Oljuštite ljutiku i sitno je nasjeckajte. Nasjeckajte mentu. Pomiješajte rajčice s maslinovim uljem, limunovim sokom, češnjakom u granulama i mentom. Posolite i popaprite.
  5. Za couscous sa začinskim travama isperite i sitno nasjeckajte peršin i mentu i umiješajte u couscous koji ste prethodno marinirali.
  6. Pecite janjeće kotlete na tavi ili roštilju po 3-4 minute sa svake strane pa uklonite s vatre, pokrijte aluminijskom folijom i pustite da odstoji oko 5 minuta. Posolite po ukusu.
  7. Složite na tanjure i poslužite janjeće kotlete zajedno s couscousom sa začinskim travama i šalšom.

 Kotányi GRILL Barbecue  

3. BBQ – CHEESEBURGERI S FINOM COLESLAW SALATOM

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci za 4 osobe

600 g   mljevene junetine

3 čajne žl. mješavine Kotányi GRILL Barbecue

2 rajčice na stabljici (grapolo)

4 lista zelene salate

1 luk, crveni

4 kisela krastavca

4 kriške slanine

4 kriške sira cheddra

4 peciva za burger

50 ml   BBQ-umaka

Za coleslaw salatu:

500 g bijelog kupusa

3 mrkve

50 g majoneze

1 čajna žl. šećera

3 jušne žl. jabučnog octa

Kotanyi mlinac morska sol / himalajska sol

Kotanyi mlinac papar crni ili šareni

 Priprema: 

    1. Naribajte i posolite bijeli kupus. Pustite da odstoji najmanje 10 minuta.
    2. Mljevenu junetinu pomiješajte s mješavinom začina Kotányi GRILL Barbecue i napravite pljeskavice od po 150 g.
    3. Ogulite i naribajte mrkvu za coleslaw-salatu. Pomiješajte majonezu, šećer, jabučni ocat i izdašan prstohvat papra Kotányi za preljev.
    4. Čvrsto stisnite bijeli kupus i dobro ga ocijedite, pomiješajte s mrkvom i preljevom pa pustite da se prožima.
    5. Rajčicu narežite na kriške. Operite listove salate. Luk narežite na kolutove, a krastavce na kolutiće.
    6. Pecite pljeskavice na žaru s obje strane, okrećući nekoliko puta, oko 3-5 minuta ovisno o tome koliko želite da budu pečene. Ispecite na žaru i kriške slanine. Kad su pljeskavice skoro gotove, na svaku stavite krišku cheddra i pustite da se lagano otopi.
    7. Razrežite peciva za burger i kratko ispecite na žaru s unutarnje strane. Donji dio peciva premažite BBQ-umakom te u slojevima složite list salate, pljeskavicu, kriške rajčice, kolutove luka, krastavce i slaninu. Poklopite gornjom stranom peciva. Složite na tanjure i poslužite gotove burgere s coleslaw-salatom.

 

Kotányi GRILL povrće

4. PATLIDŽANI S ORIJENTALIM UMAKOM OD SEZAMA I LEPINJOM

Vrijeme pripreme:40 minuta

Sastojci za 4 osobe

4 patlidžana

8 čajnih žl. mješavine Kotányi GRILL povrće

4 jušne žl. maslinovog ulja

4 lepinje

 Za umak od sezama:

2 jušne žl. bijelog sezama

½ limuna

200 g grčkog jogurta

2 jušne žl. maslinovog ulja

½ čajna žl. Kotanyi mljevenog kima

1 čajna žl. Kotanyi češnjaka u granulama

1 čajna žl. Kotanyimsušenog peršina

Kotanyi mlinac morska sol / himalajska sol

Kotanyi mlinac papar crni ili šareni

Priprema: 

  1. Operite i prepolovite patlidžane. Križno zarežite pulpu pazeći da ne prorežete koru. Pulpu svake polovice patlidžana natrljajte jednom čajnom žličicom mješavine Kotányi GRILL povrće i ostavite da odstoji 20 minuta.
  2. Premažite polovice patlidžana maslinovim uljem i pecite n atavi ili roštilju  4-5 minuta sa svake strane.
  3. Sezam za umak zdrobite u mužaru. Iscijedite limun. Pomiješajte grčki jogurt sa sezamom, limunovim sokom, maslinovim uljem, kimom, češnjakom u granulama i peršinom u jednolik umak. Posolite i popaprite.
  4. Nakratko zagrijte lepinju na žaru i narežite na komade.
  5. Pospite gotove polovice patlidžana s malo sezama pa složite na tanjure i poslužite s umakom od sezama i lepinjom.

Kotányi GRILL piletina

5. SMOTULJCI OD PILETINE, ŠALŠA OD RAJČICE I KRUMPIR NA ŽARU

Vrijeme pripreme:45 minuta

Sastojci za 3-4 osobe

800 g krumpira voštane teksture

4 filea pilećih prsa (cca. 200 grama svaki)

4 čajne žl. mješavine Kotányi GRILL piletina

8 šnita pršuta

20 g svježeg bosiljka

20 g parmezana

4 jušne žl. suncokretovog ulja

Maslinovo ulje

Kotanyi mlinac morska sol / himalajska sol

Kotanyi mlinac papar crni ili šareni

Za šalšu od rajčice:
1 ljutika

200 g cherry-rajčica

2 jušne žl. maslinovog ulja

1 limun

1 čajna žl. Kotanyi bosiljka

 Priprema: 

  1. Temeljito operite krumpir i kuhajte ga u ljusci dok ne omekša.
  2. Isperite pileća prsa hladnom vodom i osušite ih kuhinjskim papirom. Oštrim nožem prepolovite po dužini na dva plosnata dijela.
  3. Natrljajte mješavinu Kotányi GRILL piletina s obje strane pilećih prsa pa položite šnitu  pršuta i nekoliko listova bosiljka na svaki dio. Parmezan naribajte preko filea, file zamotajte u rolade te pričvrstite čačkalicama ili kuhinjskom špagom.
  4. Za šalšu od rajčice sitno nasjeckajte ljutiku, narežite cherry-rajčice na kockice i pomiješajte s maslinovim uljem, sokom limuna te usitnjenim bosiljkom. Posolite i popaprite.
  5. Smotuljke natrljajte suncokretovim uljem te pecite cca. 8-10 minuta sa svih strana na tavi ili roštilju.  Ostavite da počiva kratko iznad indirektne vatre.
  6. Kuhani krumpir namažite maslinovim uljem te kratko pecite na tavi ili roštilju dok se ne pojave lijepi tragovi pečenja. Posolite i popaprite.
  7. Smotuljke složite na tanjure i poslužite s pečenim krumpirom i šalšom od rajčice.

 

GRILL SMOKED

6. PEČENA REBARCA SA ZELENIM MAHUNAMA ILI ŠPAROGAMA

Vrijeme pripreme: 2 sata (uz vrijeme mariniranja od min. 2 sata)

 Sastojci za 3-4 osobe

 4 komada rebrica

4 žlice mješavine Kotányi GRILL Smoked

4 žlice suncokretovog ulja

300 g mahuna ili šparoga

8 ploški slanine

100 ml soka od jabuke

1-2 komada kruha ciabatta ili sličnog

Kotanyi mlinac morska sol / himalajska sol

Kotanyi mlinac papar crni ili šareni

Priprema: 

  1. Isperite rebrica hladnom vodom, posušite ih kuhinjskim papirom te odstranite membranu s donje strane. Pomiješajte mješavinu Kotányi GRILL Smoked sa suncokretovim uljem, time marinirajte rebrica te ostavite barem 2 sata (najbolje preko noći) da se mariniraju u hladnjaku omotana u prozirnu foliju.
  2. Mahune ili šparoge  blanširajte 5 minuta u posoljenoj vodi pa ih polijte ledenom vodom. Podijelite ih na 8 svežnjeva i omotajte svaki svežanj slaninom.
  3. Pecite rebrica 90 minuta na indirektnoj vatri (cca. 120-140 °C) sa zatvorenim poklopcem. Premažite sokom od jabuke svakih 20 minuta. Po želji kratko prepecite na direktnoj vatri dok ne postane hrskavo. Zamotajte u alufoliju te ostavite da počiva 10 minuta.
  4. Pecite mahune ili šparoge omotane u slaninu dok slanina ne postane hrskava te ostavite da se na kuhinjskom papiru da se masnoća upije.
  5. Posložite na tanjure i poslužite rebrica s mahunama ili šparogama omotanima u slaninu i tostiranim kruhom (ciabattom).
  6. Priprema u pećnici: Pecite 90 minuta na 140 °C (gornji/donji grijač). Premažite sokom od jabuke svakih 20 minuta. Nakon 90 minuta uključite grill-funkciju dok rebrica ne postanu hrskava. Zamotajte u alufoliju te ostavite da počiva 10 minuta.

 

 Kotányi GRILL Magic Dust

7. ODREZAK S PRŽENIM PRUTIĆIMA BATATA I MAGIC GRILL DIP

Vrijeme pripreme:45 minuta

Sastojci za 3-4 osobe

4 čajne žl. mješavine Kotányi GRILL Magic Dust
4 jušne žl.suncokretovog ulja

4 rib-eye odreska (cca. 250 g svaki)

800 g   batata

Maslinovo ulje

Kotanyi mlinac morska sol / himalajska sol

Kotanyi mlinac papar crni ili šareni

1 čajna žl. Kotányi ružmarina

škrobno brašno

 Za Magic GRILL dip:

1 ljutika

1 jušna žl. maslinovog ulja

200 ml soka od jabuke

1 čajna žl. Kotanyi češnjaka u granulama

2 čajne žl. mješavine Kotányi GRILL Magic Dust

2 jušne žl. koncentrata rajčice

 Priprema:

  1. Napravite marinadu od mješavine Kotányi GRILL Magic Dust i suncokretovog ulja.  Rib eye odreske natrljajte mješavinom te ostavite da se mariniraju do daljne upotrebe.
  2. Ogulite batat te ga narežite na prutiće 1×1 cm. Ako je moguće, namačite ih u velikoj zdjeli vode sat vremena. Dobro isperite krumpiriće vodom, osušite ih, posolite i popaprite te pomiješajte s malo maslinovog ulja i ružmarinom. Pospite s malo škroba.
  3. U prethodno zagrijanoj pećnici pecite na 250 °C (gornji/donji grijač) cca. 15-20 minuta u limu za pečenje obloženom papirom za pečenje (krumpirići se ne bi trebali dodirivati).
  4. Za Magic GRILL dip, ogulite i sitno nasjeckajte ljutiku. Pirjajte u tavi s maslinovim uljem te deglazirajte sokom od jabuke. Dodajte Kotányi GRILL Magic Dust i nakratko dovedite do ključanja. Dodajte koncentrat rajčice i pričekajte da se zgusne. Posolite i popaprite.
  5. Ovisno o debljini i željenoj razini pečenja, pecite rib-eye odrezak cca. 3-6 minuta s obje strane; posolite i popaprite po želji. Prekrijte te ostavite da počiva 5 minuta.
  6. Odreske posložite na tanjure s prutićima batata i Magic GRILL dipom te poslužite.

 

Scroll to Top