Kreće novi ciklus “Želim jesti zdravo!”…dječjih radionica kojima 15 godinama promičemo zdravu prehranu i navike

Projekt koji smo pokrenuli 2008. i ove godine će okupljati djecu od 6 do 14 godina kako bi im profesionalni kuhari na zanimljiv način predstavljali zdrave namirnice, posebice one iz dalmatinske kuhinje, učiti ih kuhati i zero waste konceptu. Radionice započinjemo s učenicima OŠ Spinut, Lučac i Mejaši iz Splita, a aktivnosti će se održavati uz potporu Grada Splita te donaciju tvrtke Split parking. Cilj projekta je uvođenje zdravih namirnica u svakodnevnu prehranu mladih polaznika, te smanjiti konzumaciju nezdrave (fast food) hrane. Također, kroz radionice se uči o pravilnom odabiru i kombinaciji namirnica, utječe na poboljšanje zdravlja korisnika, usvajaju se zdrave navike i razvija osjećaj važnosti osobnog doprinosa u timu prilikom pripreme kvalitetnog, ukusnog i zdravog obroka.

“U današnjem ubrzanom načinu života, prehrana ima važnu ulogu u psihičkom i fizičkom razvoju čovjekova organizma, a pogotovo dječjeg koji intenzivno raste i razvija se. Zdravi stil i način života usvaja se od najranijeg djetinjstva te ostaje cijeli život kao zalog zdravlja i preduvjet ostvarivanja maksimalnog potencijala svakog djeteta. Kroz projekt „Želim jesti zdravo!“ djeca uče prepoznati i odabrati zdrave namirnice, upoznaju razne ambalaže u kojima su namirnice pakirane, samostalno kuhaju jela, te na pravilan način razvrstaju otpad koji nastaje za vrijeme pripreme jela u kuhinji s ciljem „zero waste“ koncepta što manje otpada“ – navela je Nives Delić, voditeljica ovog projekta.

Očekujemo da će do 80% djece i mladih nakon sudjelovanja na radionicama u svoju prehranu uvrstiti u svojim domovima, nutritivno bogata jela od namirnica koje im ranije nisu bile dovoljno ili uopće zastupljene u prehrani, te da će sa svojim ukućanima razvrstavati otpad i tako pomoći očuvanju okoliša.

Scroll to Top