KUHANJE JE ĐIR! Recept za tunu u woku s radionice za srednjoškolce

Na radionicima Kuhanje je đir!  koje ove godine provodimo uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, nastojimo polaznicima pokazati kako se ovdašnje namirnice mogu pripremati i na načine koji tradiciolano pripadaju drugim kontinetnima kao što je kuhanje u woku. Od jeseni ponovo ćemo educirati polaznike srednjoškolske dobi, a osnovni cilj  projekta je podučiti mlade da mogu samostalno odabirati, kombinirati i kuhati namirnice, kako pripremati cjelovite obroke za sebe i kao i za druge osobe, te pravilnom razvrstavanju otpada u kuhinji. Kako će dio srednjoškolaca svoje obrazovanje nastaviti daleko od svog doma te ih kroz ovaj projekt želimo naučiti pripremati jednostavna kuhana jela kako ne bi bili prisiljeni hraniti se nezdravo, te ih potaknuti da dalje razvijaju vještine i znanja usvojena na radionicama.

TUNA U WOKU S POVRĆEM  (za 4 osobe)
Tuna filet 400 g
Mahune 400 g
Tikvica 1 srednje veličine
Peršin 1 svežanj
Češnjak 4 češnja
Đumbir 1 manji
Sezam 2 žlice
Sezamovo ulje za prženje
Soya sos 4 žlice
Oyster sos 2-3 žlice
Siracha ljuti umak 1-2 žlice
Recept:
Tunu izrezati na trakice i marinirati u soya umaku i sezamu. Mahune kratko blanširati. Tikvicu izrezati na štapiće, peršin isjeckati, a češnjak i đumbir izrezati na tanke listiće. Na ugrijanom sezamovom ulju popržiti dok ne zamiriše češnjak i đumbir. Izvaditi iz woka. Na ugrijani ulje popržiti ocijeđenu mariniranu tunu i tikvice. Dodati blanširane mahune, poprženi češnjak i đumbir, te svježi peršin. Podliti s ostatkom soya umaka, oyster umakom i sirachom. Kratko prokuhati. Poslužiti uz kuhanu rižu ili rižine rezance!!!!

Scroll to Top