KUHANJE JE ĐIR!…Završavamo još jedan ciklus radionica kuhanja na tragu nekadašnjeg predmeta domaćinstvo

Od početka školske godine održan je u ŠKMER Kuharskoj Akademiji niz jednodnevnih radionica za srednjoškolce “KUHANJE JE ĐIR!”. Pripremala su se popularna i zdrava jela svjetskih kuhinja, učile različite tehnike pripreme i, dakako, nakon druženja se sve i degustiralo. Radionice su provedene uz potporu su Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, a priliku kuhanja s profesionalnim chefovima u kuharskom kabinetu Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija dobili su različiti razredi Pomorske škole, Prirodoslovno-matematičke škole te IV. gimnazije Marko Marulić iz Splita, a, osim kuhanja i timskog rada, na radionicama se učilo zero waste konceptu, odnosno kuhanju sa što manje otpada uz potpuno iskorištavanje namirnica, te razvrstavanju otpada.

“Projekt za mlade „Kuhanje je đir!“ pokrenuli smo 2019. godine kao odgovor na nove zahtjeve koji se ne svode samo na stjecanje znanja, nego i na postizanje i razvoj vještina u promijenjenim okolnostima suvremenog društva. S obzirom na to da je domaćinstvo kao nastavni predmet već odavno izostavljen iz školskog programa, učenici osnove kuhanja nisu u mogućnosti naučiti u školi, a često ni od roditelja koji zbog poslovnih obaveza sve manje vremena provode s djecom. Vjerujemo da ovaj projekt i vještine koje mladi usvajaju na radionicama, uvelike im pomažu u njihovom budućem samostalnom životu, a da sve bude zanimljivije, osim domaće kuhinje, pripremaju su se i brojna atraktivna jela iz svjetskih gastronomija. Radionice su pomogli Grad Split i Splitsko-dalmatinska županije koje godinama podupiru i prate ovaj projekt” – istaknula je Nives Delić, voditeljica projekta.

 

Scroll to Top