KUHANJE JE ĐIR!: Završili smo još jedan ciklus radionica kuhanja za mlade

Kroz ŠKMER-ov projekt „Kuhanje je đir” namijen mladima od 15 do 25 godina, u prosincu su uz potporu Grada Splita održane su završne tri radionice kuhanja. U ŠKMER Akademiju stigli su polaznici IV. gimnazije Marko Marulić Split te dvije grupe polaznika iz V. gimnazija “Vladimir Nazor” Split kako bi kuhajući sa ŠKMER-ovim chef edukatorima i kuharima naučili se pripremati nutritivno bogata jela. Naglasak je bio na mediteranskoj kuhinji, a nakon radionica valjalo je “gradivo” i degustirati.

“Jelovnik je se temeljio na pažljivom odabiru sezonskih namirnica, s ciljem osiguravanja svježine, kvalitete i optimalnog nutritivnog sastava jela. Osim toga, uzeli smo u obzir dob polaznika radionice kako bismo prilagodili jela prema njihovim prehrambenim potrebama i preferencijama. Ovaj pristup omogućio je stvaranje prilagođenih i uravnoteženih obroka“ – istaknula je Nives Delić, voditeljica ŠKMER-ovoh projekata za djecu i mlade.

Ključna važnost ovog projekta, dodala je Delić, u holističkom je pristupu obrazovanju mladih o zdravoj prehrani, kuhanju i održivom životu. Posebice jer radionice “Kuhanje je đir!” pružaju mladima praktične vještine koje nisu samo korisne u kuhinji, već i odražavaju važne životne kompetencije poput brzine, spretnosti, preciznosti, kreativnosti i snalažljivosti.
“Podrška projektu ima dubok društveni utjecaj, jer osvještava mlade o važnosti zdrave prehrane, potiče održive prakse u kućanstvima te gradi svijest o ekološkim aspektima s naglaskom na zero waste konceptu – kuhanju s minimumom otpada. Također, projekt potiče mlade da razvijaju vještine kuhanja, što postaje ključno s obzirom na njihovo daljnje obrazovanje i život izvan roditeljskog doma.
Osim toga, naglašava se važnost lokalnih običaja i dalmatinske prehrane, čime se podržava identitet zajednice. Kroz sudjelovanje u projektu, mladi stječu ne samo kulinariske vještine, već i vrijednosti suradnje, obiteljske povezanosti te razumijevanja ekološke odgovornosti. U konačnici, projektom pridonosimo dugoročnom zdravlju mladih, razvoju njihovih praktičnih vještina te jačanju svijesti o važnosti očuvanja okoliša” – navela je Delić.

Scroll to Top