KUHANJE JE ĐIR!: Uskoro kuharske radionice za mlade, projekt na tragu nekadašnjeg “domaćinstva”

ŠKMER uz potporu Grada Splita od jeseni kreće s novim radionicama za mlade, a riječ je o kuharskom ciklusu kojim će mladi od 15 do 18 godina s područja grada učiti pripremati zdravu hranu. Naime, u Kuharskoj Akademiji udruge na splitskom Spinutu profesionalni kuhari poučit će polaznike kako samostalno skuhati kompletne obroke, u sklopu radionica educirati ih o pravilnim tehnikama, odabiru, kombiniranju i termičkoj obradi namirnica. Svrha i ciljevi projekta su da mladi polaznici steknu vještine koje će im omogućiti da samostalno mogu pripremati svoje obroke te ih potaknuti da dalje razvijaju vještine i znanja usvojena na radionicama.

„Radionice „Kuhanje je đir!“ kreću nakon promocije projekta i dogovora sa srednjim školama, udrugama i sportskim društvima za mlade. Zatim će se organizirati dolazak polaznika u prostor Kuharske akademije ŠKMER-a gdje će im se na zanimljiv način predstaviti različite namirnice od kojih će oni s kuharima pripremali nekoliko jela, te ih zajedno degustirati. Na kraju radionica polaznici dobivaju se diplome za sudjelovanje, a što je još važnije znanja o prehrani utemeljena na odrednicama Svjetske zdravstvene organizacije. Naime, između ostalog, projekt doprinosi promicanju i održavanju poželjne tjelesne težine, te potiče razvoj svijesti o važnosti odabira i pravilnog tretiranja namirnica u svrhu očuvanju zdravlja” – najavila je Alma Harašić Bremec, voditeljica Kuharske Akademije

„Kuhanje je đir!“ posebice je zanimljiv za srednjoškolce koji kane svoje obrazovanje nastaviti daleko od svog doma. Kroz ovaj projekt ŠKMER-ovci žele ih naučiti pripremi jednostavna i zdrava jela kao alternativu nekvalitetnoj i nezdravoj “brzoj hrani”. Program će se provoditi od početka predstojeće školske godine do kraja 2019..

“S obzirom na to da je domaćinstvo kao nastavni predmet već odavno izostavljeno iz školskog programa, učenici osnove kuhanja ne mogu naučiti u školi, a često ni od roditelja koji zbog poslovnih obaveza sve manje vremena provode s djecom. Vjerujemo da će ovaj projekt i vještine koje djeca usvoje na radionicama, uvelike im pomoći u njihovom budućem samostalnom životu. Ove radionice Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija osmislili su kao odgovor na nove zahtjeve koji se ne svode samo na stjecanje znanja, nego i na postizanje i razvoj vještina u promijenjenim okolnostima suvremenog društva” – istaknula je Bremec.

Scroll to Top