KUHANJE JE IN!: Projektom Osnovna škola Domovinske , zahvalnosti, Knin uz ŠKMER-ove chefovi uče djecu tradicijskoj kuhinji i zdravoj prehrani

U nizu suradnji s vrtićima, osnovnim i srednjim školama u veljači su Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija u ŠKMER Kuharskoj Akademiji započeli edukacije za učenike i djelatnike OŠ Domovinske zahvalnosti iz Knina kao dijelu projekta podržanog od EU (UP. 02.1.2.01.0011). Projekt također nosi ime kao i škola, a namjera je učenike 7. i 8. razreda radom u profesionalno opremljenoj kuhinji i s iskusnim chefovima upoznati s gastronomskom tradicijom cijele Dalmacije i razviti im kulinarske vještine, a sve kako bi se potaknula kreativnosti kod djece, učilo o namirnicama i prehrambenim i vrijednostima s naglaskom na zdravlje te posebne režime prehrane kao što su, recimo, bezglutenski, veganski i bez alergena.

“Osnovna škola Domovinske zahvalnosti putem ovog projekta želi pružiti novi sadržaj djeci kroz izvannastavne aktivnosti. Provedbom projekta pružaju se dodatni sadržaji djeci kojih do sada nije bilo se u stanju ponuditi uslijed ograničenih financijskih mogućnosti. Ovim se stvara i veća povezanost djece i mladih s gradom Kninom, a što će dugoročno doprinijeti zadržavanjem učenika nakon završene škole, ali i povratkom stanovništva” – ističu iz OŠ Domovinske zahvalnosti.

Uporedo s učenicima Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija krenuli su s edukacijama triju nastavnica, ravnateljice i školske kuharice koje su u društvu chefova Petra Vlaka i Željka Nevena Bremeca učile se naprednijim tehnikama i zahtjevnijim recepturama. Osim pripreme jela, posebna pozornost je usmjerena kreiranju recepata za kuharicu projekta, upoznavanje s normativima i slaganju menua.

” Naglasak do sada održanih radionica bio je na domaćim tradicionalnom jelima s područja cijele Dalmacije uz posluživanje na izvorne, ali i suvremene načine, bilo hladnih i toplih predjela, glavnih jela, izrade slastica, kruha i peciva. Tako su učenici, između ostalog, učili se raditi riblju juhu, domaće njoke sa šalšom, manistru i paštetu s tunjevinom, pileći tingul, fažol sa suhim mesom, rožatu, voćne salate, štrudel od jabuke… S djelatnicima smo pravili i jela koja će biti u kuharici projekta kao što su riblji carpaccio, riba u soli, temeljac i rižoto od kozica, janjetina s bižima, sipa s bobom, crni rižot, a domaći kruh i peciva i su uče se raditi obje grupe na edukacijama. Djeci je ogromno zadovoljstvo kad mogu sjeckati, rezati, kuhati, a kasnije i kušati ono što su pripremali” – kazao je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Scroll to Top