KUHANJE JE IN!: Projektom Osnovna škola Domovinske , zahvalnosti, Knin uz ŠKMER-ove chefovi uče djecu tradicijskoj kuhinji i zdravoj prehrani
U nizu suradnji s vrtićima, osnovnim i srednjim školama u veljači su Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija u ŠKMER Kuharskoj Akademiji započeli edukacije za učenike i djelatnike OŠ Domovinske zahvalnosti iz Knina kao dijelu projekta podržanog od EU (UP. 02.1.2.01.0011). Projekt također nosi ime kao i škola, a namjera je učenike 7. i 8. razreda radom u profesionalno opremljenoj kuhinji i s iskusnim chefovima upoznati s gastronomskom tradicijom cijele Dalmacije i razviti im kulinarske vještine, a sve kako bi se potaknula kreativnosti kod djece, učilo o namirnicama i prehrambenim i vrijednostima s naglaskom na zdravlje te posebne režime prehrane kao što su, recimo, bezglutenski, veganski i bez alergena.
“Osnovna škola Domovinske zahvalnosti putem ovog projekta želi pružiti novi sadržaj djeci kroz izvannastavne aktivnosti. Provedbom projekta pružaju se dodatni sadržaji djeci kojih do sada nije bilo se u stanju ponuditi uslijed ograničenih financijskih mogućnosti. Ovim se stvara i veća povezanost djece i mladih s gradom Kninom, a što će dugoročno doprinijeti zadržavanjem učenika nakon završene škole, ali i povratkom stanovništva” – ističu iz OŠ Domovinske zahvalnosti.
Uporedo s učenicima Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija krenuli su s edukacijama triju nastavnica, ravnateljice i školske kuharice koje su u društvu chefova Petra Vlaka i Željka Nevena Bremeca učile se naprednijim tehnikama i zahtjevnijim recepturama. Osim pripreme jela, posebna pozornost je usmjerena kreiranju recepata za kuharicu projekta, upoznavanje s normativima i slaganju menua.
” Naglasak do sada održanih radionica bio je na domaćim tradicionalnom jelima s područja cijele Dalmacije uz posluživanje na izvorne, ali i suvremene načine, bilo hladnih i toplih predjela, glavnih jela, izrade slastica, kruha i peciva. Tako su učenici, između ostalog, učili se raditi riblju juhu, domaće njoke sa šalšom, manistru i paštetu s tunjevinom, pileći tingul, fažol sa suhim mesom, rožatu, voćne salate, štrudel od jabuke… S djelatnicima smo pravili i jela koja će biti u kuharici projekta kao što su riblji carpaccio, riba u soli, temeljac i rižoto od kozica, janjetina s bižima, sipa s bobom, crni rižot, a domaći kruh i peciva i su uče se raditi obje grupe na edukacijama. Djeci je ogromno zadovoljstvo kad mogu sjeckati, rezati, kuhati, a kasnije i kušati ono što su pripremali” – kazao je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.




DALMATINSKA KUHARICA Osnovne škole Domovinske zahvalnosti…preuzmite je
Veliki EU projekt Osnovne škole Domovinska zahvalnosti Knin kojeg su u realizaciju pomogli Šefovi kuhinji mediteranskih i europskih regija, zaokružen …
KUHANJE JE IN!: Splitski gimnazijalci u ŠKMER Kuharskoj Akademiji pripremali jela kao dio EU projekta kojim se promovira pravilna prehrana
Ovog tjedna održana je još jedna radionica za učenike 2. razreda IV. gimnazije Marko Marulić iz Splita, a radilo se …
NUTRICIONISTICA DRAGANA OLUJIĆ: Suradnja sa ŠKMER-om i OŠ “Domovinske zahvalnosti” iz Knina sinergija je kuharstva i nutricionizma koja se gradi dalmatinskom kuhinjom
U sklopu EU projekta “Osnovna škola Domovinske zahvalnosti” (UP.02.1.2.01.0011) u provedbu edukacije za stručnjake uključila se poznata splitska nutricionistica Dragana …
Cooking show u Kninu u sklopu EU projekta “Osnovna škola Domovinske zahvalnosti”
U nastavku suradnje ŠKMER-a i OŠ Domovinske zahvalnosti iz Knina, naša ekipa je u srijedu, 10.lipnja, sudjelovala u prvoj javnoj …
KUHANJE JE IN!: Projektom Osnovna škola Domovinske zahvalnosti uz ŠKMER-ove chefove mladi se uče tradicijskoj kuhinji i zdravoj prehrani
.U nizu suradnji s vrtićima, osnovnim i srednjim školama u veljači su Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija u ŠKMER Kuharskoj Akademiji započeli edukacije …