Chef Danny Steven Vujcic (39) stigao nam je krajem kolovoza iz Australije na ljetni Mediterranean Culinary Arts (MCA), posebno skraćeno izdanje zahtjevnog ŠKMER-ovog kulinarskog treninga za profesionalce. Danny je ovim želio u ŠKMER Akademiji u Splitu zaokružiti znanja o mediteranskoj kuhinji koja je učio radeći kao kuhar i voditelj po australskim lokalima, a i pronaći inspiraciju za jelovnik koji će uskoro nuditi u svom food trucku u toj dalekoj zemlji. I ova ŠKMER-ova edukacija dio je projekta Kuhinja Znanja (UP.02.3.1.03.0137.), kojim se jača društveno poduzetništvo, promiču Zero Waste koncepti, tradicija i nove tehnologije, a bila je i prilika da se Danny pod mentorstvom chefa Željka Nevena Bremeca uputi u recepture i profesionalne koncepte dalmatinske kuhinje.
„Namjera mi je iduće godine kupiti food truck, a planiram ga nazvati “Dalmacija” kao posvetu mojim Dalmatincima – roditeljima Branki i Dragi te babi Anđelki i didu Marku, od kojih je jedino otac danas živ! Želim se ovom pokretnom kuhinjom povezati u Australiji sa što više različitih ljudi i okupiti ih da uživaju u mojim hrvatskim kulinarskim delicijama! Da moju dalmatinsku kuhinju stavimo na kartu i da je ljudi probaju!“ – poručio je Danny, danas zaposlen u Vesuvio Handmade Pasta gdje priprema artisan lasagne, cannelone, arancine, gnocchi bolognese i raviole.
Tijekom MCA ljetnog treninga u kuharskom kabinetu udruge prošli su se temelji klasične mediteranske kuhinje kroz pripremu različitih specijaliteta od ribe, školjki, glavonožaca i mesa, kao i pripreme rižota, tjestenina, umaka, nadjeva, kruha, peciva i restoranskih slastica.
Iza Vujcica je 15- godišnja uspješna karijera u velikom lancu Dominos Pizza i Dominos Double viewu gdje je se naučio kako voditi posao. Osim toga, tri se godine bavio cateringom u Mediterranean Excellence Catering Company TTE he Grand Ballroom u južnoj Australiji , razvijajući svoje vještine u svim aspektima unutar poslovanja s hranom i pićem. Bio je izuzetno blizak sa svojim bakom i djedom, a na njega su prenijeli marljivost, ljubav prema Hrvatskoj, a posebno prema Zatonu kraj Šibenika gdje su rođeni.
„ Odrastajući na njihovoj farmi od 13 hektara sjeverno od Pertha, razvio sam snažnu radnu etiku. Svojim voćem i povrćem 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, osvojili su mnoge trofeje i nagrade za najbolje proizvode! Uz kvalitetne namirnice koje su mi bile nadohvat ruke, odmalena sam imao strast prema kuhanju, a i kroz školovanje sve je više jačala! Tatina sestra iz Makarske kvalificirana je kuharica koja radi u Njemačkoj i Hrvatskoj, njegov brat u također je kuhao, radio u ugostiteljstvu i vodio hotele na makarskom području, a očeva šogorica također je bila kuharica Melbourneu, dakle u obitelji je puno kuhara, tako da to nije samo posao, već mi je kuhanje istinski u krvi i srcu!“ – dodao je Vujcic.
Projekt Kuhinja znanja u koji spada ova hands on edukacija sufinanciran je kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda kako bi u 30 mjeseci unaprijedili znanja i vještine zaposlenika ŠKMER-a kroz specijalizirane oblike osposobljavanja i obrazovanja, edukacije i treninge.
Projekt Kuhinja znanja su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.