KUHINJA MEDITERANSKIH OTOKA: Sardinija otočka prijestolnica starih mediteranskih okusa

radionica, četvrtak 17-21 h,15. listopada 2020, ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2

Sardinija , otok je najdugovječnijih ljudi u Europi, nudi iznimnu gastronomsku baštinu s kojom ćemo vas upoznati u ciklusu radionica za ljubitelje kuhanja u četvrtak 15. listopada. Od tradicionalnih jela nezaobilazni su Malloreddus, sardinijska tjestenina najsličnija njokima, te Pane Carasau, tanki i suhi pastirski kruh koji oblikom podsjeća na mlince. Focaccia Sarda tipična je za jug Sardinije, a recept postoji u mnogim varijantama. Tijesto hrskavo je izvana, a mekano iznutra, a služi se za predjelo ili pojedinačno jelo. Ova foccacica najčešće se puni rajčicom, pa i sa sirevima. Šafran nezaobilazan je sastojak brojnih jela i slavi se festivalom tog iznimno vrijednog začina kad počne cvjetati, a njime ćemo u četvrtak obogatiti Minestru di ceci, gustu juhu sa slanutkom, kako se to radi na Sardiniji.

JELA NA RADIONICI:

Focaccia Sarda – Focaccia s krumpirima

Minestra di ceci e zafferano – gusta juha sa slanutkom i šafranom

Pulpedda– rižoto od tri vrste svinjskog mesa ( kobasica, lardo i meso)

Sarde ripiene – srdele punjene slanim inćunima

Calamari e piseli – lignje sa graškom

Torta di ricota – torta od svježeg sira

Iznimno važna kultura Sardinije su Carciofo Spinoso (artičoke), pa i sastojak brojnih jela, a Bottarga (riblja ikra) preša se, soli i suši kako se to rade stoljećima i tamo je najcjenjenija je od cipla. Bottarga je bila siromaško jelo, posebice sardinskih ribara jer njome su se prehranjivali dok bi danima bili na moru. Danas je to postao prestižni proizvod Sardinije,a zna se služiti s ovčjim mlijekom, juhama od ječma i povrća.

Sardinija je i prijestolnica Fiore Sardo sira, koji su isključivo radi od mlijeka sardinske pasmine ovaca. Nezaobilazan u ponudi je i Pecorino Romano, a trećine ukupne količine ovčjeg sira u Italiji proizvodi se upravo na ovom otoku. Tu je i niz jela od svinjetine, janjetine ili kozletine, a naširoko poznato je Su Porcheddu – svinjsko pečenje koje se peče tj. “incarralzadu” satima. Sardi imaju svoju inačicu bračkog vitalca Sa Cordules, a glavni sastojci su janjeće iznutrice uvazane u zamršenu pletenicu. Svinjetina (porcheddu) i divlja svinja (sirbone) često su na tanjurima Sarda. Peku se na ražnju ili pod svojevrsnom pekom obložene tijestom. Začinjavaju se ponajviše mentom i mirtom. Sardinijskih domaćih slastica je stotinjak, popularni su Amaretti – desert od mješavine slatkih i gorkih badema, jaja, šećera, brašna i korice limuna koji se poslužuju na vjenčanjima, krštenjima i drugim proslavama. Bianchittos su hrskave grickalice od badema i limuna, a ključni sastojak im je bjelanjak. Gueffus – vrsta je šarenih otočkih bombona s likerom od naranče i ruže, a Pistoccus sardinijske piškote idealne za doručak.

Cijena tečaja je 450 kuna, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u “Kuharskoj Akademiji“, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije jela po završetku radionice.

PRIJAVE: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

https://www.skmer.hr/tecajevi-za-amatere

 

Scroll to Top