KUHINJA ZNANJA: Kuharski virtuoz Sokol Prenga od kraja veljače ponovo u Splitu vodi napredni modul Mediterranean Culinary Arts treninga

26. 2. – 8. 3. 2024., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Od klasičnih do naprednih mediteranskih tehnika kuhinje, MEDITERRANEAN CULINARY ARTS (MCA), dvotjedni kulinarski trening za profesionalce, pruža vam jedinstvenu priliku za nadogradnju kulinarskih vještina. Pod vodstvom ŠKMER-ovih stručnih chef edukatora Željka Nevena Bremeca, Sokola Prenga, Hrvoja Zirojevića, Petra Vlaka i Ivane Bradarić, koja vodi slastičarski modul, imat ćete priliku istražiti nove recepte, tehnike Haute Cuisine i ugraditi iskustva eminentnih chefova u svoje kuharske vještine. MCA trening održava se u sklopu EU projekta Kuhinje Znanja (UP.02.3.1.03.0137.), kojim se jača društveno poduzetništvo, promiču Zero Waste koncepti, tradicija i nove tehnologije.

Našem timu MCA voditelja po drugi put pridružit će se albanski kulinarski virtuoz Sokol Prenga, jedan od vodećih chefova Albanije, koji će polaznicima prenijeti svoje bogato iskustvo iz međunarodnih kuhinja i vođenja master classova širom Europe. Imat ćete priliku upoznati jedinstvenu filozofiju njegove kulinarske umjetnosti, koja poštuje tradiciju, no istovremeno donosi inovativne i moderne pristupe koje je gradio radeći u restoranima od Grčke, Nizozemske i Italije.

“Kuhinje u kojima sam se specijalizirao su većinom talijanska, mediteranska, ali i grčka, meksička, dijelom francuska, dakle, moderna internacionalna kuhinja, a uz to slastičarstvo i, naravno, albanska kuhinja za koju se trudim da bude prepoznata u Europi i šire. Od 2016. godine radim kao konzultant, vodim obuke u hotelima, restoranima…, aktivan sam u projektima različitih udruga i albanske vlade u turističkom sektoru te nastojim promovirati albansku kuhinju diljem Europe i šire. Promijenio sam se s godinama, radio sam različite vrste kuhinja, klasične, mediteranske, složene, moderne, ponekad i previše moderne, no, u posljednje vrijeme – inspiraciju nalazim u jednostavnosti tradicije, kombiniranju suvremenih tehnika s namirnicama koje se nalaze oko nas”, ističe Prenga.

Na nedavnom gastro festivalu Dubrovnik Royal Gourmetu, Prenga je demonstrirao pripremu iznimno kreativnih veganskih jela za vrhunske restorane. U Dubrovniku je pripremao kriške patlidžana s borovicama, cherry rajčicama, koprom, češnjakom, lukom i drugim začinima, a za glavno jelo se odlučio napraviti rigatone s kremom od crvenog kelja i pestom od graška te plavim krumpirom. Napravio je i juhu od slatkog krumpira i bundeve sa slatkim i kiselim lukom, domaćim čipsom od krumpira i pokazao kako izgledaju kreativna veganska jela za zahtjevnog gosta inspirirana tradicijom.

Pogledajte u kratkom videu na priloženom linku:

 

PRIJAVE I DETALJI: MEDITERRANEAN CULINARY ARTS (MCA TRENING)

https://shorturl.at/izGSX

 

Projekt Kuhinja znanja u koji spada ova hands on edukacija sufinanciran je kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda kako bi u 30 mjeseci unaprijedili znanja i vještine zaposlenika ŠKMER-a kroz specijalizirane oblike osposobljavanja i obrazovanja, edukacije i treninge.

Projekt Kuhinja znanja su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

kUHINJA ZNANJA lenta

Scroll to Top