KUHINJA ZNANJA: Kulinarski trening sportske prehrane uz savjete, jela i sportske menue – od priče do recepta

 

Prehrana u borilačkim, sportovima snage, izdržljivosti, s reketom ili, pak, estetskim sportovima, kao i odrednice za prehranu timova, mladih sportaša i sportskih veterana, bila su teme trodnevne nutricionističko-kulinarske radionice Sportska prehrana Šefova kuhinje mediteranskih i europskih regija  i nutricionistkinje dr.sc. Vesne Bosanac.

Edukacija je bila je namijenjena profesionalcima u ugostiteljstvu od kuhara, konobara i voditelja objekata, pa do strukovnih nastavnika koji će u budućnosti o ovom segmentu nedovoljno pokrivenom sustavom obrazovanja, moći uputiti svoje učenike.

Osim, teoretskog i savjetodavnog dijela koji je vodila dr. Bosanac, jela i sportske jelovnike u dogovoru s njom kreirao je chef Željko Neven Bremec, glavni edukator ŠKMER-a. Između ostalog na tanjurima su se našli marinirana i kuhana govedina omekšana svježim ananasom, domaće energetske pločice, kruhovi od orašastih plodova i banana, brownies sa sirutkom, špageti od tikvica umjesto tjestenine.

“Prehrana sportaša je vrlo specifično područje koje traži timski rad. Čim su sportaši, treneri, nutricionist, liječnik, fizioterapeut,  vodstvo kluba i roditelji svjesni svoje uloge i odgovornosti, te se  međusobno pomažu i upotpunjuju, stvara se pozitivna atmosfera koja je jamac sportskog uspjeha i zadovoljstva. Situacija s prehranom sportaša u Hrvatskoj prati, reći ću to slikovito, “potražnju na tržištu”. Sportski rezultati Hrvatske su cijelu svjetlosnu godinu iznad onoga koliko se u sport ulaže. Da se više računa polaže u infrastrukturu i edukaciju, pa i u edukaciju o prehrani, gdje bi nam bio kraj“ – kazala je dr.sc. Bosanac.

Inače, Vesna Bosanac specijalistica je za prehranu sportaša sa završenim poslijediplomskim doktorskim studij iz nutricionizma na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te stručnim poslijediplomskim studijem o prehrani u sportu pri Međunarodnim olimpijskim odborom. Vodi savjetovalište “Prehrana sportaša” te profesionalno surađuje sa sportašima pojedincima, klubovima i savezima.

Na edukaciji U ŠKMER Akademiji, koja je održana kao dio edukacijskog paketa iz EU projekta Kuhinja Znanja ((UP.02.3.1.03.0137), istaknula je kako su kuhari u hotelima i restoranima izuzetno važni kada su sportaši na pripremama i natjecanjima te da je u cilju dobro odrađenih priprema i postizanja  zacrtanih ciljeva na natjecanju, neophodna dobra suradnja između  osoblja hotela i restorana s  trenerima i klupskim djelatnicima.

„Ovaj trening nastavak je suradnji ŠKMER-a s nutricionistima, nastalih iz potrebe da se vrhunska i odgovorna gastronomija spaja i prenosi sa znanstvenim spoznajama o prehrani. Na treningu Sportske prehrane doznalo se o nutritivnom sastavu različitih skupina namirnica, kako pripremiti, prezentirati i poslužiti predjela, glavna jela, deserti i međuobroke  sportašima na pripremama ili natjecanjima. Posebice je akcent bio kako unaprijediti ponudu jela za sportaše u restoranu ili hotelu, te poboljšati komunikacija s njima, trenerima, liječnicima i samim klubovima što je vrlo bitno jer su upravo oni znaju biti ključni gosti u objektima izvan sezone“ dodao je Željko Neven Bremec.

Edukacija je održana sklopu EU projekta Kuhinja Znanja (UP.02.3.1.03.0137) sufinanciranog kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda kroz koji se razvijaju različiti edukacijski paketi, a među njima i  za strukovne nastavnike i mentore u ugostiteljstvu.

Projekt Kuhinja znanja su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

RECEPT:

GOVEĐI ODRESCI OMEKŠANI ANANASOM U UMAKU OD POVRĆA

Sastojci za 4 osobe:

Goveđi odresci:

800 g goveđih odrezaka,

pola ananasa 1/2 kom

2 luka

2 mrkve 2 komada,

četvrtina korijena celera

pola glavice češnjaka

vezica peršina

2 žlice koncentrata rajčice

2 dl bijelog vina

sol, papar

lovorov list,

maslinovo ulje

Priprema:

Goveđe odreske potucite i složite u pleh. Svježi ananas naribajte i njima pospite odreske. Ostavite da se marinira jedan dan. Odreske zatim posušite, popržiti naglo na malo ulja. Izvadite ih na toplo, pa na istom ulju popržite sitno izrezano korjenasto povrće. Dodajte koncentrat rajčice. Kratko popržite i podlijte vinom,a kad alkohol ispari, podlijte vodom. Začinite sa suhim začinima i ananasom iz marinade. Kad prokuha i umak dobije ugodan okus, vratite meso u posudu, te pirjajte dok meso ne omekša. Meso izvadite, a umak usitnite štapnim mikserom. Dotjerajte okus.

KRUMPIROVI NJOKI S PAPRIKOM

500 g krumpira

1 jaje

10 g maslaca 1

sol, muškatni oraščić

brašna koliko popije

crvena svježa paprika

 

Krumpir kuhajte u kori oko 45 min. Dok je još topao, ogulite ga i protisnite. Dodati mu jaje, začine i maslac. Umijesite tijesto dodajući brašno, dok se ne dobije glatka koje se ne lijepi za ruke. Razvucite tijesto na 1 cm debljine i pospite sitno sjeckanom paprikom. Zarolajte ga i umotajte u prianjajuću foliju, pa kuhajte u slanoj kipućoj vodi 20-tak minuta. Izvadite i narežite njoke na željenu veličinu.

 

TEKST & FOTO: Mak Jovanović (Gastrobajter)

Scroll to Top