KUHINJA ZNANJA: Priprema i snimanje video recepata za edukacijske pakete u sklopu velikog projekta kojima se jačaju kompetencije ŠKMER-ovih zaposlenika

U nastavku aktivnosti Kuhinje znanja (UP.02.3.1.03.0137.), opsežnog projekta financiranog kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ Europskog socijalnog fonda i sredstvima Republike Hrvatske, 11. srpnja 2022. godine održana je edukacija za zaposlenike Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER). Pod nazivom:Postavljanje standarda izrade materijala: Priprema i snimanje video recepata za edukacijske pakete u sklopu projekta “KUHINJA ZNANJA” jedan od vodećih domaćih gastronomskim snimatelja, Jere Gruić, snimao je s polaznicima recepte koje su pripremali članovi udruge za četiri edukacijska paketa u sklopu projekta.

Kao i ranije, sudjelovali su zaposlenici udruge koji se bave kulinarskim edukacijama (nastavnika i mentora, profesionalaca i amatera), gastro marketingom, novinarstvom i izradom publikacija za promociju ugostiteljskih zanimanja, te oni koji rade na izradi projekata s područja tradicionalne i domaće gastronomije, promicanja ekološkog i zero waste poslovanja te zdravih prehrambenih navika.

Na radionici za Edukacijski paket za djecu i mlade Kuhinje znanja, pripremljeni su i snimljeni proteinski brownies, za Tradicijski paket dokumentirana je priprema dalmatinske šalše, a pileći rižot zabilježen je za paket “U kuhinji razvrstaj / zero waste”. Za edukacije strukovnih nastavnika i mentora u ugostiteljstvu snimljena je priprema confita od pilećih bataka te kožice za dekoraciju.

– Kad gradimo priču za montažu, snimamo što više kadrova – kroz video moraš otvoriti apetit gledatelju, a trebaš ga motivirati i na pripremu toga jela. Određeni kadrovi bude posebno zanimanje, a to su krupno prikazana priprema kao što su, recimo, dinstanje ili pečenje, a pri tom je važno da imamo zvuk onoga što se događa, da bude dima, da se dočara stvarna atmosfera kuhinje. Sve to kasnije pobuđuje interes gledatelja” – istaknuo je Gruić koji radi i kao snimatelj, montažer, scenarist, redatelj te producent svojih gastro videa.

Jere Gruić posljednjih je godina čest suradnik je ŠKMER-a na raznim međunarodnim manifestacijama, a inače autor gledanog video kanala Only Food and Horses specijaliziranog za gastronomiju. Široj je javnosti postao poznat kao tvorac video sadržaja za HNK Hajduk. Tajnama kamere se učio od renomiranog hrvatskog filmskog i televizijskog snimatelja i redatelja Borisa Poljaka, a iza njega su i godine rada u Kino klubu Split. Dobivao je nagrade na festivalima, a među njima na Festivalu kratkih afirmativnih dokumentarnih filmova u Veneciji 2019. godine za uradak “Sipa i bob”.

– Kad se nešto snima bitno je s kuharom proći sve teme i jela unaprijed koja će se dokumentirati kamerom, a pri tom snimiti sve namirnice koje će se pripremati, biti upućen u njihove karakteristike. Bitno je da se snimatelju najavi svaka namirnica koja ulazi u izravni proces pripreme. Danas se na društvenim mrežama ponajviše traže kratki recepti u trajanju do minute, a najgledaniji su recepti koji su brzo kuhaju, jednostavni i jeftini. U takvim objavama u privitku bitno je da se nalaze linkovi koje vode na stranice s receptima i o autoru” – dodao je Gruić.

Na radionici zaposlenike ŠKMER-a upoznao je mirrorless fotoaparate i drugom opremom koja se koristi za food vlogove i druge sadržaje vezane uz pripremu namirnica, te kako pametne telefone iskoristiti za takve namjene. Pokazao je tehnike snimanja, kadriranje, kako kvalitetni snimiti sliku, zvuk te štošta drugo kako bi se dobili kvalitetni video kadrovi i objave za društvene mreže i YouTube.

Scroll to Top