KUHINJA ZNANJA: Pripremali smo zdrave dodatke prehrani djeci sportašima, tu su i recepti za “loading” i “recovery” shakeove

održano 22. travnja 2023., ŠKMER Kuharska Akademija, Split
Završna i četvrta radionica Recepta za sportski uspjeh bila je posvećena optimalnim obrocima za djecu sportaše dok se pripremaju za natjecanja, kao i receptima za obroke prije (loading) te poslije natjecanja (recovery). Radionicu je vodila splitska magistra nutricionizma Draganom Olujić, inače službena nutricionistica HNK Hajduk, a cilj je bio naučiti polaznike, roditelje i osobe uključene u treninge djece sportaša, kako izvući najveću potenciju iz obične hrane te učiniti od nje ergogeno sredstvo. Time se, kako je naglasila Olujić, nastoje izbjeći sintetska kupovna sredstva za kojima se obično poseže te zaštititi crijeva tijekom fiziološkoj razvoja i poštedjeti organizam od invazije aditiva .

Split, 220423.
Recepti za sportski uspjeh SKMER-a i nutricionistice Dragane Olujic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

“Na radionici radili smo prirodne dodatke prehrani, odnosno izvlačili smo maksimalnim potenciju iz hrane koja bi trebala udovoljiti potrebama sporta i prikladnom tajmingu. Napravili smo prirodne proteinske suplemente u dvije verzije – tekuće i krute. Za proteinski obrok mladih sportaša odabrali smo cheesecake pločice i proteinski shake, a za loading, dakle, obrok prije treninga, pripremali smo zobene kakao kuglice kao krutu varijantu, te voćni shake kao tekuću inačicu. Kao prirodni suplement za oporavak nakon treninga radili smo kikiriki pločice i recovery shake koji se uzimaju 20 minuta nakon natjecanja. Inače, sportaši imaju naviku sami miješati shakeove od sastojaka koje kupe u trgovini u sportske prehrane, a mi smo to izvukli iz hrane što je prihvatljivije za gastrointestinalni sustav, crijeva i mikrobiome. Problem je kod prihodnih suplementa što zahtijevaju vrijeme za pripremu, no, ako se naviknemo i to nam postane dnevna rutina, onda je to znatno bolja verzija od sintetskih pripravaka, ima bolji efekt i definitivno je zdravije” – istaknula je Olujić.

Radionice je održana kao dio edukacijskog paketa projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I sufinanciranog kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“u sklopu Europskog socijalnog fonda, „Zajedno do fondova EU“. Ovakvim aktivnostima potiče se izvrsnosti, kao i položaj korisnika programa udruge ŠKMER, u ovom slučaju djece i mladih te njihovih obitelji.
Projekt je sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Republike Hrvatske.
Ukupna vrijednost projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

U nastavku su dva recepta za “Loading” i #Recovery”

LOADING’ PRED TRENING

Voćni shake

Sve sastojke smiksati u blenderu. Po želji dodati malo vode do željene teksture.

Sojino mlijeko 3 dl

Zrnati (ili posni) sir 100 g

Banana 100 g

Jagoda (svježe ili smrznute) 100 g

Kruška 50 g

Badem 20 g

OPORAVAK NAKON TRENINGA

Recovery shake

Sve sastojke smiksati u blenderu. Po želji dodati malo vode do željene teksture.

Skyr jogurt 200 g

Sojino mlijeko 1 dl

Banana 100 g

Zobene pahuljice 20 g

Chia sjemenke 10 g

Lan 5 g

Scroll to Top