KUHINJA ZNANJA: Recept za sportski uspjeh i priprema pet jela za ručak i večeru djece sportaša

održano 11.veljače 2023. ŠKMER Akademija, Split

Iza nas je još jedna radionica Recepta za sportski uspjeh, a i ovaj put povezali smo sport za mlade, nutricionizam i kulinarstvo kako bi roditeljima i drugim polaznicima radionice prenijeli znanja o optimalnoj prehrani djece koja se bave sportom. Teme se bile ručak i večera, koje je splitska magistrom nutricionizma Draganom Olujić, inače službena nutricionistica Hajduka, podijelila u dvije kategorije; one prije i poslije treninga, a polaznici radionice su po njezinim smjernicama i uz chefa Željka Nevena Bremeca, iskušali pripremu pet tematskih jela. Radionice su dio edukacijskog paketa projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I sufinanciranog kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda, „Zajedno do fondova EU“.

Saša Burić/Cropix

“Smisao svakog obroka prije treninga je da se primijenjena hrana ne zadržava dugo u želucu kako ne bi ometala tjelesnu aktivnost, a da sadrži potrebnu energiju kako bi se spriječilo negativna potrošnja tijekom vježbanja. Smisao vježbanja je da se unaprijede motoričke vještine ali da se zaštiti energetska baza te da pokret ostane upamćen, a ne da se trening samo “izdrži”. Kod naše djece izazovno je to što idu u školu, pa je trening često u večernjim satima i to kasno od 20 sati, pa nadalje. Roditeljima je dosta izazovno kreirati prikladne obroke koji bi ispoštovali potrebe organizma jer uzimaju sebe kao referentnu vrijednost procjene a time i svoja iskustva s hranom” – istaknula je Olujić.

Dodala je kako roditelji često na temelju vlastitih iskustava djecu savjetuju da ne jedu prekasno što je za djecu krivi savjet s obzirom na to da se razvijaju i rastu te da im ta hrana ne smeta, posebice ako je prikladno odabrana. Stoga su na radionici iskušani pet različitih recepata koji nisu uobičajeni, ali su praktični, brzi i djelotvorni. Jednostavno se pripremaju, a i ukusni su djeci i mladima.

nutricionistica Dragana Olujic i chef Željko Neven Bremec Foto: Saša Buric / CROPIX

“Večer nakon treninga uistinu ne trebaju biti obilne, ali trebaju postojati. Isto tako večere prije treninga trebaju biti prikladne i bazirati se na lako probavljivim ugljikohidratima poput krumpira i bijele tjestenine te laganih mesa i ribe, dok se složena mesa smiju jesti nakon treninga.

Djeca koja se ne bave sportom nemaju ovu “privilegiju” i za njih svakako nije bitno jesti u kasne sate već zadnji obrok konzumirati najviše 1 sat prije odlaska na spavanje. Isto tako ne smiju jesti količinski neodmjereno jer se to može odraziti na njihovu tjelesnu težinu, a samim time i na zdravlje” – poručila je Olujić.

JELA NA RADIONICI

RUČAK – prije treninga:

Tjestenina u umaku od piletine i vrhnja

Foto: Saša Buric / CROPIX

RUČAK – nakon treninga:

Tortilje punjene tunom i grčkim jogurtom

VEČERA – prije treninga:

Hrskavi oslić iz pećnice s pomfritom od batata

VEČERA – nakon treninga:

Svinjski file punjen špinatom i sirom, pire od brokule i krumpira

VEČERA – nakon treninga (2. opcija):

Svinjski fileT na grillu, polpete od povrća

Dodajmo, Recept za sportski uspjeh provode Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) u suradnji sa Draganom Olujić, i kineziologom i kineziterapeutom Antom Jurićem, oboje angažiranima u HNK Hajduk. Održavaju u profesionalnom kuharskom kabinetu Akademije, a objedinjuju tručna savjetovanja, kuharske demonstracije i upute za pripremu prilagođenih jelovnika za roditelje ovisno o intenzitetu treninga i sportu kojima se dijete bavi.

Radionice su dio edukacijskog paketa projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I sufinanciranog kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda, „Zajedno do fondova EU“. Ovakvim aktivnostima potiče se izvrsnosti, kao i položaj korisnika programa udruge ŠKMER, u ovom slučaju djece i mladih te njihovih obitelji.

Ukupna vrijednost projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

Scroll to Top