KUHINJA ZNANJA: Uskoro kreće Executive Chef – edukacija za profesionalce u sustavu obrazovanja i djelatnike u ugostiteljstvu

30. siječnja – 01. veljače 2023., ŠKMER Kuharska Akademija, Split

“Kuhinja znanja je projekt razvoja i edukacijskih paketa za nastavnike/ mentore i profesionalce kojim se osiguravaju znanja i vještine za održivo poslovanje, optimizira se uspješnost radnih rezultata, osigurava kvaliteta proizvoda i radnih procesa i potiče društveno poduzetništvo. Ova edukacija je iznimno bitna jer već prvi pogled na jelovnik ugostiteljskog objekta i normativ pojedinog jela ukazuje na stručnost tima, ekonomičnost poslovanja, poštivanje zero waste koncepta i pretpostavljenu ukupnu kvalitetu” – navela je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije.

Edukacija će se održati od 30. siječnja do 1. veljače, a teme su uspostavljanje i vođenje cjelokupne kuhinjske administracije u suvremenim objektima te sastavljanje menija i zahtjeva za nabavu namirnica. Također, polaznike će se educirati o izradi jelovnika i kalkulacija, organizaciji i ustroju kuhinje te priprema i prezentacija jela i menija predstavnicima medija kao i u hotelima više kategorije.

“U početku karijere kuhari se isključivo susreću s kuhanjem i praktičnim radom, a penjanjem na skali dobivaju i razne druge, većinom administrativne i druge dužnosti koje uključuju i planiranje, raspored rada, izradu recepata, normativa i slično, pa se nađu u problemima jer to moraju, a ne znaju ili se s tim dijelom posla nisu do sada susretali. Danas, zbog nedostatka radne snage, stepenice se preskaču, pa ambiciozniji mogu brže napredovati, a time trebaju i dodatne edukacije.

Također, i šefovi kuhinja koji duže rade, trebaju osvježiti svoja znanja vezana uz nove dobavljače, namirnice, trendove i načine pripreme, a to upravo nudimo kroz ovaj edukacijski paket Kuhinje znanja” – naveo je chef Željko Neven Bremec, glavni edukator ŠKMER Akademije.

Iz ŠKMER-a poručuju da suvremeno i djelotvorno ustrojena kuhinja jamac je da ćete na početku poslovanja, nove sezone ili promjene koncepta objekta, naći se na putu prema povratu uloženog i stvaranja dodatne vrijednosti ne samo za tvrtku, već i za korisnike te destinaciju. Također, planski ustrojena i optimizirana kuhinja, osigurava ugodnu i poželjnu radnu sredinu za zaposlenike.

“U našem srednjoškolskom školovanju se spominju samo pojmovi vezanih uz dužnosti Executive Chefa i njegove aktivnosti vezane uz optimiziranje rada u ugostiteljskim objektima, no ne razrađuju se puno u dubinu. Srećom, uskoro se očekuju znatne promjene kod izrade standarda zanimanja u sklopu Regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, radi se na promjenama i dopunama kurikuluma u sustava obrazovanja u koje smo uključeni kao stručna udruga. No, još nisu prihvaćene niti implementirane. Stoga, su ovakvi programi kao što je “Executive Chef: Normativi, kalkulacije, izrada menija i jelovnika“, jedni od rijetkih, ako ne i jedini, koji prate ove specifične zahtjeve profesionalaca i tržišta” – dodao je Bremec.

PRIJAVE: +385 99 31989 61, info@skmer.hr ili preko obrasca:

Executive chef MC: Normativi, kalkulacije, izrada menija i jelovnika

 

Projekt “KUHINJA ZNANJA” / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I . sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao i Ured za udruge Republike Hrvatske.
Ukupna vrijednost projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

Scroll to Top