KUHINJA ZNANJA: Video recept šalše sa špagetima od tikvice…tradicija s prstohvatom novog

Edukacijski paket Priprema tradicionalnih prehrambenih proizvoda i slastica dio je Kuhinje znanja (UP.02.3.1.03.0137.), projekta Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) financiranog kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ od strane Europskog socijalnog fonda i Republike Hrvatske. Za potrebe projekta snimala se priprema dalmatinske šalše od poma (umaka od rajčica), koju je demonstrirao chef Dragutin Mandić, inače međunarodno nagrađivani kuhar i edukator ŠKMER-a koji se specijalizirao razne radionice za amatere, djecu i mlade. Pokazao je kako skuhati ovaj stari, jednostavni i klasični recept, donekle ga osuvremeniti, a da se ne odmakne od tradicije. Naime, kao prilog napravljeni su špageti od tikvica koji se mogu koristiti kao zamjena ili dodatak uz tjesteninu, pa i imaju mjesto i u bezglutenskoj kuhinji. Nakana je na radionicama približiti i učiniti atraktivnijim ovu namirnicu mladim polaznicima ŠKMER-ovih programa koji se zasnivaju na zdravoj mediteranskoj prehrani i zero waste konceptu, odnosno, potpunom iskorištavanju namirnica.

U Dalmaciji, Primorju i Istri šalša od poma je ljetni tradicionalni dodatak uz tjesteninu, lešo meso, njoke, pure, a znaju joj se dodati tikvice i patlidžane, pa tako postane “šporka šalša“. Od obitelji do obitelji šalša se priprema drugačije; uvijek postoji neka potzka; koliko se kuha, koje je maslinovo ulje ili vrsta rajčica najbolje, kad se stavlja luk, a kad češnjak. Dodaje li se bosiljak, peršin i papar, šećer ili prošek, koliko uopće traje priprema i štošta drugo što ovaj jednostavni umak čini posve kompliciranim.

Kako bilo, ovo je šalša na način Drage Mandića, a takva se kuha u njegovom domu u Vranjicu pored Splita generacijama.

ŠALŠA OD POMA – Recept

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

Maslinovo ulje 0.01 l
Kapula 0,25 kg
Pelati 0,8 kg
Češnjak 0,01 kg
Peršin 0, 01 kg
Tikvice 0, 4 kg
Sol
Papar

PRIPREMA: U prikladnoj posudi staviti maslinovo ulje i ugrijati. Na ugrijano ulje dodati prethodno oguljenu i izrezanu kapulu na trakice. Pirjati dok kapula ne dobije zlatnu boju. Dodati sitno sjeckani luk i peršin. Kratko pirjati te dodati pelate. Kuhati uz povremeno miješanje 1 sat. Nakon toga dodati začine i kuhati još 10 minuta.

Projekt Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I sufinancirali su Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

Scroll to Top