KUHINJA ZNANJA: Video recept za rižot prema Zero Waste konceptu

Ove smo godine započeli Kuhinju znanja(UP.02.3.1.03.0137.), središnji je projekt Šefova mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), sufinanciran kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda. Cilj je u 30 mjeseci unaprijediti znanja i vještine zaposlenika ŠKMER-a kroz specijalizirane oblike osposobljavanja i obrazovanja, edukacije i treninge te zaposliti mlade osobe.

U sklopu Kuhinje znanja razvijaju se četiri specijalizirana edukacijska paketa; Moderne tehnologije u kuhinji, Nutricionizam u gastronomiji, U kuhinji razvrstaj/Zero Waste koncept i Poslovno savjetovanje, kojima će se omogućiti pozitivno djelovanje na okruženje na području rada ŠKMER-a te širenje poslovanja na domaćem i međunarodnom tržištu.
Za edukacijski paket “U kuhinji razvrstaj /Zero Wastesnimljen je video recept chefa Petra Vlaka, edukatora ŠKMER-a i međunarodno nagrađivanog kuhara, za pileći rižot. Riječ je o zero waste konceptu, dakle, kuhanju sa što manje ostataka i otpadaka, uz optimalno korištenje namirnica. U receptu koristili su se kosti i ostaci piletine te luka, češnjaka, mrkve, celera i drugog povrća za pripremu temeljca kojim se podlijeva rižot tijekom kuhanja, a koža piletine za jestivu dekoraciju.

RECEPT: Pileći rižot
riža Vialone nano 240 g
maslac
luk 1 kom
meso piletine bez kostiju 400 g
češnjak 2 češnja
sjeckani peršin 2 žlice
mrkva 2 kom
celer korijen 1/4 kom
bijelo vino 120 ml
sol, papar
pileći ili povrtni temeljac
maslac 2 žlice
parmezan po želji

Način pripreme:
U prigodnoj posudi popržite male kockice luka na maslacu. Dodajte meso izrezano na kockice, oguljenu mrkvu i celer u komadu, pa nastavite pržiti. Dodajte konšervu, popržite i podlijte bijelim vinom. Dodajte češnjak i podlijte temeljcem, pa nastavite pirjati uz podlijevanje dok meso ne omekša. Dodajte rižu, podlijevajte i miješajte sljedećih 15-18 minuta. Nakon 10-tak minuta kuhanja riže, izvadite van korjenasto povrće, usitnite ga štapnim mikserom, pa ubacite u rižot. Kad je riža gotova al dente, ugasite vatru. Dotjerate okus začinima, dodajte maslac i sjeckani peršin. Dobro pomiješajte i poslužite toplo.

Scroll to Top