Kulinarsko-nutricionistički trening Sportska prehrana u ŠKMER-ovoj Kuhinji znanja…pogledajte video

 

Prehrana u borilačkim, sportovima snage, izdržljivosti, s reketom ili, pak, estetskim, kao i odrednice za prehranu timova, mladih sportaša i sportskih veterana, bile su teme trodnevne nutricionističko-kulinarske radionice Sportska prehrana Šefova kuhinje mediteranskih i europskih regija i nutricionistkinje dr.sc. Vesne Bosanac. Sudjelovali su nastavnici strukovnih škola, a osim teoretskog i praktičnog dijela u kuharskom kabinetu ŠKMER Akademije gdje su se pripremala jela i jelovnici za sportaše, posjetio se i Muzej sporta u Splitu.

“Prehrana sportaša je vrlo specifično područje koje traži timski rad. Čim su sportaši, treneri, nutricionist, liječnik, fizioterapeut, vodstvo kluba i roditelji svjesni svoje uloge i odgovornosti, te se međusobno pomažu i upotpunjuju, stvara se pozitivna atmosfera koja je jamac sportskog uspjeha i zadovoljstva. Sportski rezultati Hrvatske su cijelu svjetlosnu godinu iznad onoga koliko se u sport ulaže. Da se više računa polaže u infrastrukturu i edukaciju, pa i u edukaciju o prehrani, gdje bi nam bio kraj“ – kazala je dr.sc. Bosanac.

Specijalistica je za prehranu sportaša sa završenim poslijediplomskim doktorskim studijem iz nutricionizma u Zagrebu te stručnim poslijediplomskim studijem o prehrani u sportu pri Međunarodnim olimpijskim odborom. Vodi savjetovalište “Prehrana sportaša” te profesionalno surađuje sa sportašima pojedincima, klubovima i savezima.

 

Edukacija je održana sklopu EU projekta Kuhinja Znanja (UP.02.3.1.03.0137) sufinanciranog kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda kroz koji se razvijaju različiti edukacijski paketi, a među njima i za strukovne nastavnike i mentore u ugostiteljstvu.

Projekt Kuhinja znanja su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

Scroll to Top