LAGUR BRAČ: “Uključili smo se u Biser mora 2019 jer se ovom manifestacijom podiže svijest o važnosti zaštite bračke ribarske baštine kroz gastronomiju”

Svečanost otvaranja Bisera mora 2019 u utorak u 20 sati za natjecatelje i goste manifestacije uveličat će večera u Svpetrvs hotelima kojoj će domaćini biti LAGUR Brač, a to je prilika da se i upoznamo s ovom organizacijom koja se bavi jednim od ključnih gospodarskih grana ovog otoka – ribarstvom. Dakle, LAGUR (Lokalna akcijska grupa u ribarstvu) / FLAG (Fisheries local action group), osnovan je prije tri godine na Braču, a obuhvaća nositelje ribarskog sektora i prateće dionike iz privatnog i javnog sektora s ciljem održivog razvoja ribarstva i marikulture sa zadacima izrade i provedbe zajedničke strategije za svoje područje. Partneri udruženi u ovu grupu su iz osam jedinica lokalne samouprave (općine Bol, Milna, Nerežišća, Postira, Pučišća, Selca, Sutivan i Grad Supetar), što obuhvaća ukupno 22 naselja u kojima je živi blizu 14.000 stanovnika.

” Kroz Strategiju lokalnog razvoja podržavamo Biser mora, kao manifestaciju koja podiže svijest o važnosti zaštite ribarske baštine kroz gastronomiju, a vezanu uz promociju i održivi razvoj sektora ribarstva povezano kroz turističko-gastronomsku ponudu otoka Brača. ” – poručio je Vanja Purić, voditelj ove grupe.

Vizija LAGUR Brača je unaprjeđenje kvalitetnog života, rada, suradnje, razonode i odmora za sve njegove stanovnike te stalne i povremene posjetitelje. Razvoj otoka temelji se na kvalitetnoj i punoj valorizaciji i održivom korištenju svih njegovih resursa, kako ljudskih, tako i društvenih, gospodarskih, prirodnih i prostornih, a posebice mora i obale, njegove ribarske i pomorske kulture, povijesti i tradicije

“Suradnja u okviru naše grupe se temelji na uskoj svezi s ribarskim obiteljima, zajednicama, ali i uskoj suradnji s ostalim gospodarskim sektorima, zajednicama u unutrašnjosti otoka, kopnom i okolnim otocima s jedne strane, te sve povezanijim globalnim društvom i gospodarstvom usmjerenim inovacijama, novim znanjima, tehnologijama i rješenjima održivog razvoja s druge strane” – dodao je Purić.

Ova vizija, kako se navodi iz LAGUR-a, ostvarit će se sustavnim radom na sljedećim strateškim ciljevima:

1. Povećanje profitabilnosti i konkurentnosti sektora ribarstva i marikulture

2. Razvoj lokalne zajednice valorizacijom i održivim korištenjem sveukupne resursne osnove

3. Diversifikacija turističke i prateće gospodarske ponude područja LAGUR-a razvojem proizvoda i usluga temeljenih na ili komplementarnih ribarstvu, marikulturi i plavoj ekonomiji i inovacijama.

Više o svemu, posebice o njihovim strateškim mjerama, pa i kako se uključiti u rad ovog LAG-a možete doznati na njihovim stranicama:

O NAMA

Scroll to Top