LUBIN: Priča o morskom vuku & recept iz škartoca Gastro ribarnica Brač

Opaki morski grabežljivac koji nosi ime izvedeno od latinskog naziva za vuka – lupus, izazov je ribarima, a i sladokuscima. Dok lubin prvima zna zadati muke jer sklon je otrgnuti s udice, izvući se iz mreža iznimnom brzinom nestati kad spozna opasnost, drugi me se dive na izdašnom i nježnom mesu, podatnom i bez odveć kostiju. Slavili su lubine gurmani i pisci od antike, baroka i renesanse, u prošlosti njime su se gostila gospoda u juhama, pripremljenog s artičokama ili koromačem, nadjevenog, sa šampinjonima i vinom, dok se puk držao srdela i manje ribe. Izvrstan je lubin i dimljen i pečen, pa i u ovom receptu filetiran u škartocu koji su nam priredile Gastro ribarnice Brač.

Dodajmo, lubina se na ovom dijelu Jadranu naziva i vuk, agač, brancin, dud, levrak, luben, morski grgeč, ogač te smudut, a naročito je ukusan ljeti i u jesen. Može dosegnuti do metra dužine i 14 kilograma težine, no vrlo rijetko će se takav primjerak uloviti. Ikra lubina smatra se da ima afrodizijačka svojstva, a služi se nakapana sokom limuna, maslinovim uljem, suhim bijelim vinom uz malo soli i papra, te jede nakon što se sastojci prožmu pola sata kako bi pogurala ljubavni pogon.

RECEPT: Fileti lubina u škartocu (Gastro ribarnice Brač)
Sastojci za 4 osobe:
80 dag fileta lubina
20 dag tikve
20 dag mrkve
20 dag svježe paprike
20 dag luka
5 dag poriluka
3 dag češnjaka
1 dl maslinovog ulja
sol, papar
Priprema:
Aluminijsku foliju isijecite na pravokutnike veće od samih fileta. Složiti na sredinu jedan uz drugi, pa i da se malo preklapaju. Paprike i crveni luk isijecite na tanka rebarca, a mrkvu i tikvice gulilicom za krumpir na duže trake. Češnjak izrežite na listiće. Povrće izmiješajte sa solju, paprom i maslinovim uljem te ga rasporediti preko fileta. Folijom ih dobro zatvorite sa svih strana, složiti škartoc s filetima u pleh i pecite ga 20 minuta na 185°C.

Scroll to Top