MAKARSKA GOURMET EXPO 2019: Kap uja – pjati na kojima se prepliću Zagora i obala, stare i nove recepture

21. rujna 2019.,Trg 156. brigade, Makarska

Mediteranski restoran koji nudi od dnevnih ribarskih ulova do pomalo zaboravljenih okusa Zagore, jest Kap Uja na vrhu Trga fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj. Otvoren je prošle godine i gastro priča je obitelji Tomaš koja će nam se predstaviti s tri birana slijeda u subotu na 1. Makarska Gourmet Expou.

 
Na jelovniku prepliću im se starinske i modernije recepture, pa je Kap uja mjesto gdje se mogu probati teleće koljenice, tučepska pašticada, odležane goveđe obrazine, jezik u bijelom umaku, ali i, recimo, filet šampjera u škartocu s julienne povrćem. Preporučiti će vam zapečeni kozji sir koji nabavljaju s OPG-a u zaleđu Biokova, a kombiniraju ga s piletinom ili, pak, salatom od kozica. Kap uja posebnu pažnju posvećuju dnevnim jelima; od onog što se taj dan “uvatilo u mriže”, od dobrih bokuna provjerenog lokalnog mesara, vrsnih domaćih ili aromatiziranih maslinovih ulja te verdure iz zaleđa, a sve uz idealan omjer kvalitete i cijena kakav, recimo, u gastronomski razvikanijem Splitu iščezao je davnih vremena. Za marende Kap uja nudi i jela od kojih mnoga nećete lako naći u drugim makarskim restoranima, kao što su recimo, “sote marengo“, gulaši od divljači, tjestenine s grdobinom i bobom, a od slatkog, pored nezaobilaznih talijanskih slastica, služe domaće torte i kolače te mokri štrudel kako su ga radile naše bake.

 
„Želimo s jedne strane otrgnuti zaboravu stara jela makarskog podneblja. Pašticadu radimo od oraha, a ne frikandoa buta jer je pinkicu mekši i po staroj tučepskoj recepturi. Na taj način spremamo i goveđi obraz koji također odležava tri dana kao meso za pašticadu, te ga poslužujemo uz domaće njoke. Recimo, obrazine i jezik mnogi mladi nisu ni probali, pa mnogi to ovdje prvi put kušaju i oduševe se. Osim vrhunskih sireva, kod nas uvijek možete kušati kozji sir kakav se u Zagori do prije 40-ak godina vadio uz domaću pancetu i pršut kad bi, recimo, u goste došao učitelj, doktor ili fratar blagoslovit kuću. Da doživljaj bude potpun tu su i birana vina Dalmacije i ugodan interijer koji je kao i naša hrana spaja starinsko i suvremeno” – ispričao je Marin Tomaš, vlasnik restorana Kap uje u koji vodi s obitelji.

Gastrobajter/ŠKMER

Scroll to Top