Marin Vučković: “Kuharstvo je moj poziv, a ne puki posao, što nastojim pokazati i na radionicama u ŠKMER-u”

Školovanje u Sinju, prakse po dalmatinskim restoranima i hotelu u Portugalu, deseci radionica, kulinarskih treninga i tečajeva u ŠKMER-u i prve medalje na Biseru mora, početak su priče Marina Vučkovića, talentiranog mladog kuhara iz Sinja koji se u našoj Kuharskoj Akademiji krenuo graditi u istinskog chefa.

Ovaj dvadesetogodišnjak od onih je koji u kuharstvu nalaze životni poziv, ne puki posao. Da krene tom zahtjevnom stazom prvi ga je inspirirao profesor kuharstva u Sinju, a onda i ŠKMER-ova ekipa s kojom je svakodnevno bio na radionicama prvo kao polaznik, a kasnije i kao asistent. Posljednjih par mjeseci, zahvaljujući talentu i trudu, Marin je i sam počeo voditi radionice za ljubitelje kuhanja, djecu i mlade, a iz mjeseca u mjesec za nove izazove se usavršava sa ŠKMER-ovim edukatorima i gostujućim specijalistima pojedinih područja kuharstva i slastičarstva.

“Završio sam u Sinju za turističko-hotelijerskog komercijalistu, no, cijeli život sam volio kuhanje i želio se time baviti. U obitelji se nitko nije time profesionalno bavio, već sam kao i svi učio se od  majke. Tijekom školovanja sa 16 godina odlazim na prvu sezonu u restoran “Aequum” na Čiovu, a tako sam nastavio i svih idućih godina tijekom ljetnih praznika; radeći i učeći se poslu u stvarnom radnom okruženju. Bio sam i u Portugalu u sklopu programa Erasmus te radio u hotelu “O cante”, gdje sam podosta naučio o samoj zemlji, a što mi je bilo iznimno značajno, i o njihovom kulinarstvu” – ispričao je Vučković.

Kako bi ispunio svoju želju u ŠKMER Akademiji se prekvalificirao u kuhara, a zatim je prošao i druge edukacije kako bi upoznao tehnike i koncepte vodećih domaćih majstora gastronomije, kao i organiziranja posla u profesionalnoj kuhinji.

“Od edukacija sam prošao jednodnevne tečajeve, višednevne treninge i master classove, bilo je tu raznih tema i metoda jer današnje kuharstvo zahtijeva svestranost i neprestano usavršavanje koje prati svjetske trendove. Iako mi je najdraža mediteranska kuhinja; njezina raznolikost, namirnice koje su oko nas, to što daju vrhunske okuse i iznimno su zdrave, želim i što više naučiti i drugim svjetskim kuhinjama, jelima i začinima koje mi nemamo na ovom podneblju. Svaka namirnica zaslužuje poštovanje, a moje je da u kuhanju kroz ono što sam naučio i improvizaciju, izgradim i neki svoj put” – naveo je Marin.

U travnju se prvi put okušao na Biseru mora, a pripreme je prošao s Petrom Vlakom, aktualnim prvakom ovog međunarodnog festivala. Vučković se natjecao se juniorskim kategorijama te je za jelo od janjetine osvojio zlato, za piletinu srebro te brončanu medalju za ribu, što mi je u ukupnom poretku juniora donijelo drugo mjesto na 18. Biseru mora.

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

“S obzirom na to da mi je to bilo prvo natjecanje, i više sam nego zadovoljan, a u sve to sam ušao opušteno, bez ikakve panike, kakav sam i u svakidašnjem životu. Smatram da je mladom kuharu potrebno natjecati se jer puno toga naučiš i upoznaš mnoštvo kolega, a sami komentari koje dobiješ od sudaca otvore ti sliku za napredak. Dobar kuhar mora biti spreman dati sve od sebe u timu te imati želju za napretkom jer nikad ne znamo sve. Na radionicama nastojim na pristupačan način ljubiteljima kuhanjima iz inozemstva ili u splitskom Miele centru gdje sam gostovao, kao i djeci i mladima u ŠKMER Akademiji, približiti kako napraviti jela s kojima će osjetiti istinske draži mediteranske kuhinje i njima razveseliti svoje prijatelje i obitelji” – poručio je Marin.

Mak Jovanović

Scroll to Top