MATERINA SPIZA: Finale gastro natjecanja Slobodne Dalmacije i trgovačkog lanca Tommy održano u ŠKMER-ovoj Kuharskoj Akademiji

13.6.2019., Kuharska Akademija, Split

Pet finalista okušalo je se u spremanju starinske spize u našoj Akademiji, valjalo je probati i ocijeniti  jela koja okusima zazivaju kužinu majki i baka. Katarina Verbanac, Splićanka koja je do 18 godine živjela u Brazilu, zakuvala je istarsku maneštru po receptu svoje pokojne svekrve – none Tonke, a Trogiranka Vanja Aranza, dakako, bakalar na trogirski način koji je naučila od svoje none Nike Buble – Valentinovice.

Jedini muški natjecatelj Tonči Grbeša iz Kaštel Štafilića skuhao je tripice po receptu bake Jele juneće tripice, s pokojim tajnim dodatkom kako bi svome pijatu dao i autorski prstohvat. Lada Ivančić ispekla je, pak,  pandišpanj po receptu legendarnih domaćica svoga djetinjstva iz Kamenite ulice u splitskom Varošu, a pobjedu i nagradu od 12.000 kuna je odnijela je u Dugopolje Neda Šimić, inače direktorica tamošnje Poljoprivredne zadruge koja se opušta pravljenjem slastica, sa svojom orahnjačom i makovnjačom. Najavila je da stiže s janjcem u ŠKMER proslaviti prvo mjesto. Drugi su finalisti  Materine kužine svaki dobili Tommyijev poklon bon od tisuću kuna, a svi prigodu da kuhaju u našoj profesionalnoj kužini i pred žirijem koji su vodili Željko Neven Bremec i Marija Lulić.

Scroll to Top