MEDITERRANEAN CULINARY ARTS: Albanski virtuoz Sokol Prenga u studenom stiže u Split kao dio tima edukatora ŠKMER-ove Kuhinje Znanja

06. – 17.11.2023., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Od klasike do mediteranske napredne kuhinje u dva tjedna s našim vodećim chef edukatorima

Želite li dopuniti svoja znanja, nadograditi iskustva novim mediteranskim recepturama i tehnikama Haute Cuisine, a uz sve to ugraditi iskustva eminentnih chefova, prijavite se na MEDITERRANEAN CULINARY ARTS (MCA).

I ovaj dvotjedni kuharski hands on trening program za kuhare s iskustvom održava se u sklopu Kuhinje Znanja (UP.02.3.1.03.0137.), kojim se jača društveno poduzetništvo, promiču Zero Waste koncepti, tradicija i nove tehnologije. Našem provjerenom timu MCA voditelja koje čine Željko Neven Bremec, Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević i Petar Vlak, pridružit će se po prvi put Tereza Alabande koja će voditi slastičarski modul, te albanski kuharski virtuoz Sokol Prenga.

Sokol je jedan od vodećih chefova svoje zemlje, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice kao član žirija MasterChef Albania Junior.

Naprednim tehnikama i inovativnim pristupom iz godine u godinu oduševljava nas na master classovima Bisera mora, kreirajući izuzetno složena fine dining jela nastala u spoju njegove originalnosti i bogatih iskustva koje je godinama stjecao po vrhunskim restoranima Grčke, Nizozemske i Tirane.

“Moja se kulinarska filozofija neprestano mijenjala s vremenom. Radio sam klasičnu, mediteransku, suvremenu kuhinju, a i uvijek u nastojanju da bude jednostavnija priprema hrane koja poštuje namirnicu i čuva njezinu esenciju” – naveo je Prenga, inače ŠKMER-ov ambasador za Albaniju.

Kuharstvo je počeo proučavati od zapisa talijanskog pisca Pellegrina Artusija (1820-1911), autora kultne kuharice La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (Znanost u kuhinji i umjetnost dobrog jedenja), a zatim i od začetnika moderne francuske kuhinje Auguste Escoffiera (1846 -1935). Zvanje je dobio u Kulinarskoj školi u rodnoj mu Tirani nakon čega je radio diljem Europe. Od 1991. godine kuhao je u nizu lokala u Tirani, između ostalih u restoranima Piazza, Tiepolo, Sky Club i kuhinji Mondial Hotela. Zatim je Prenga usavršio grčku kuhinju i jezik u atenskim restoranima El Sabor i Oinoapagoreusi, a pa se otisnuo u Visaandeschelde riblji restoran u Amsterdamu, a kasnije i u čokolateriju Unlimited Delicious u istom gradu. Vraća se u Albaniji i 2007. pokreće svoj posao s cateringom, slastičarnicom i restoranom, te za prigode sprema delicije za Američku ambasadu u Tirani. Počinje se baviti i ugostiteljskim konzaltingom, ali i sustavnom promocijom tradicionalne albanske kuhinje u svijetu, posebice kroz organizaciju Shije Shqiptare koju je osnovao 2016. godine.

PRIJAVE I DETALJI:

Mediterranean Culinary Arts

Projekt Kuhinja Znanja u koji spada ova hands on edukacija sufinanciran je kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda kako bi u 30 mjeseci unaprijedili znanja i vještine zaposlenika ŠKMER-a kroz specijalizirane oblike osposobljavanja i obrazovanja, edukacije i treninge.

Projekt Kuhinja znanja su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

kUHINJA ZNANJA lenta

Scroll to Top