MEDITERRANEAN CULINARY ARTS: Od klasike do mediteranske napredne kuhinje u dva tjedna s vrhunskim chefovima/KUHINJA ZNANJA

Stevo Karapandža, Željko Neven Bremec, Sokol Prenga, Hrvoje Zirojević, Tereza Alabanda i Petar Vlak

Želite li dopuniti svoja znanja, nadograditi iskustva novim mediteranskim recepturama i tehnikama Haute Cuisine, a uz sve to ugraditi iskustva eminentnih chefova, prijavite se na MEDITERRANEAN CULINARY ARTS, dvotjedni kuharski hands on trening u studenom. I ovaj dvotjedni kuharski hands on trening program za kuhare s iskustvom održava se u sklopu Kuhinje Znanja (UP.02.3.1.03.0137.), kojim se jača društveno poduzetništvo, promiču Zero Waste koncepti, tradicija i nove tehnologije.

Ponovo će s nama biti Stevo Karapandža, legenda domaćeg kuharstva, koji je u svojoj karijeri bio šef kuhinje zagrebačkim hotelima Esplanade i Interkontinental, a u usavršavao se u Parizu, Londonu, Beču, Budimpešti, Beogradu. Bio je generalni direktor Interkontinentala u Zagrebu te Holiday Inna, kojem je podigao posjećenost s 23 na 70 posto.

Imao je priliku kuhati za slavne osobe u londonskom Savoyu, pa je tako i Franka Sinatru, koji je bio gost hotela, oduševio špagetima bolognese. Kako je Karapandža bio i Chef Saucier, njegova gostovanja u ŠKMER-u su uvijek prilika da se polaznici upute u svjetske umake, juhe i temeljce. Jedan je od najagilnijih promotora domaće kuhinje u ugostiteljstvu usmjerene na lokalne namirnice i u savršenoj ravnoteži sa začinima iz okruženja.

Glavni MCA chef edukator, kao i ranijih godina, je masterchef Željko Neven Bremec, te će i ovom prilikom provesti polaznike kroz sva značajna poglavlja mediteranske klasične i moderne kuhinje. Visoko obrazovanje iz gastronomije i managementa u ugostiteljstvu stekao je na učilištima u Opatiji i Dubrovniku, a potom se usavršavao diljem Europe i u SAD-u. Godinama je godina bio šef najboljih domaćih restorana, a spomenimo da je specijalizaciju o morskim plodovima prošao na renomiranom Chef John Folse Culinary Institute u New Orleansu. Na radionicu donosi nam brojna jela vrhunskih gastronomija zemalja Mediterana te napredne kulinarske metode i tehnike Haute cuisine, dakle, “high-level” kuhinje koja objedinjuje preciznu pripremu i besprijekornu prezentaciju po visokim svjetskim standardima.

“Ovaj program zaslužuje i pažnju poslodavaca jer omogućuje da njihovi djelatnici usvoje vještine utemeljene na “high-level kuhinji”. Bavit ćemo se i umjetnost dekoriranja tanjura, kuhanju u vakuumu, tajnama molekularne kuhinje te kako slagati jelovnike za različite profile ugostiteljskih objekata temeljene na poznavanju nutritivnih i drugih karakteristika namirnica – poručio je Bremec.

Po prvi kao predvač nasm stiže albanski kuharaski virtuoz Sokol Prenga. Jedan je od vodećih chefova svoje zemlje, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice kao član žirija MasterChef Albania Junior.

Naprednim tehnikama i inovativnim pristupom iz godine u godinu oduševljava nas na  master classovima Bisera mora, kreirajući izuzetno složena fine dining jela nastala u spoju njegove originalnosti i bogatih iskustva koje je godinama stjecao po vrhunskim restoranima Grčke,  Nizozemske i Tirane. Osim, fine dininga tijekom svog četverodnevnog vođenja MCA treninga, vodit će i poseban specijal o molekularnoj kuhinji.

MCA modul o ribi ponovo vodi Hrvoje Zirojević, potpredsjednik ŠKMER-a, bez ikakvog pretjerivanja, jedan od najinovativnijih i najboljih kuhara ovog dijela Mediterana i chef godine prema hrvatskom izdanju Gault&Millau za 2019. godine.

U devedesetima počeo je u splitskom ACI-ju, zatim prošao kužine Starog mornara, Bobana i Noštroma, pa i hvarske restorane Giaxa i Passarola. Kuhao je i na luksuznim brodovima, a od 2014. bio je chef u Laganiniju na Palmižani, otočiću kod Hvara, a tamo su njegovim delicijama oduševljavali se Bono Vox, Beyonce i Jay Z, nogometna legenda Andriya Shevchenko, prinčevi Jordana i Saudijske Arabije, brojni znani i neznani željni gastro avantura koje im Zirojević nudi na svojim tanjurima nesvakidašnje uspjelim spojem originalnosti i mediteranske gastro baštine. Zadnje dvije godine na Hrvojeve nevjerojatne kreacije se odlazi u restoran Dvor na splitskim Firulama gdje sa svojim timom ispisuje posve novo poglavlje splitske gastronomije.

Slastičarski dio posvećen restoranskim desertima po prvi put vodi Tereza Alabanda. Ta diplomirana violinistica karijeru profesionalne glazbenice zamijenila je slastičarskom i završila edukacije na prestižnoj pariškoj Akademiji kulinarske umjetnosti “Le Cordon Bleu” i njihovom londonskom ogranku. Usavršavala se na “Barry Callebaut Chocolate Academy” u Wiezeu u Belgiji, a kao svoja znanja i vještine potvrdila je u hotelu sa sedam zvjezdica Burj Al Arab u Dubaiju te u splitskoj slastičarni Crème de la Crème. Godinama je pastry edukator, piše članke vezane i promovira nove trendove domaćeg slastičarstva, posebice kroz svoju web stranicu Pastry Maestra: https://pastrymaestra.com/

Pripremu domaćih tjestenina i umaka, vodit će chef Petar Vlak. Svoj kuharski put počeo je uz Mira Bogdanovića (1954-2017) koji ga je uputio u puno više toga od kuhanja, prošao je i ŠKMER-ove obuke te kuaho u nizu boljih splitskih restorana. Jedan je od mlađih kuhara koji su zaslužni za splitski gastronomski uzlet posljednjih godina, a lani je osvojio i Biser mora i visoke plasmane na nizu drugih natjecanja u regiji.

PRIJAVE I DETALJI:

Mediterranean Culinary Arts

MEDITERRANEAN CULINARY ARTS, dvotjedni je kuharski hands on trening za kuhare s iskustvom održava se u sklopu EU projekta Kuhinja Znanja (UP.02.3.1.03.0137.), kojim se jača društveno poduzetništvo, promiču Zero Waste koncepti, tradicija i nove tehnologije.

Projekt Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – sufinanciran je kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda, „Zajedno do fondova EUte Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

kUHINJA ZNANJA lenta

Scroll to Top