MEDITERRANEAN CULINARY ARTS: Priča chefa Cvjetka Tresića i hvarske konobe Zbondini

“Kuharstvo više ne gledam samo kao svoju struku nego i način za pokazati znanje, kreativnost i umjetnost na tanjuru. Moja osnovna vodilja je da zadržim što više od okusa tradicionalne kuhinje i držim se originalnih recepata, ali da vizualno i primjenom novih tehnika pratim novitete u gastronomiji.” – ispričao je Hvaranin Cvjetko Tresić koji je lani prošao ŠKMER-ov Mediterranean Culinary Arts (MCA) trening.

Jedan je od kuhara nove generacije koji se brzo uvjerio da trogodišnje školovanje ne donosi znanje o kuharstvu dovoljno za cijeli život, već da treba pratiti novosti u gastronomiji, potrebe tržišta, želje samih gostiju i nadograđivati znanje što ga je odvelo u ŠKMER. Cvjetko je u međuvremenu sa suprugom Marijom obiteljsku konobu Zbondini u Velom Grablju na Hvaru pretvorio u kuću vrhunske hrane gdje se dolazi na autentičnu dalmatinsku kuhinju s posebnostima njegovog otoka.

Kako bi stekao nova znanja, završio je intenzivni dvotjedni program Mediterranean Culinary Arts https://www.skmer.hr/mediterranean-culinary-arts/, a predavači su mu bili Željko Neven Bremec, Stevo Karapandža, pastry chef Robert Hromalić, sushi chef Duje Brčić te Hrvoje Zirojević kod kojeg je pohađao i tečaj pripreme jela od bifteka. Također, prošao je u ŠKMER-u i malu radionicu pripreme pizza Rajka Tomića Raje (pizerria Bokamorra) kako bi zaokružio svoja znanja i u tom segmentu.

“Na MCA treningu dobio sam puno više od samih osnova kako sam očekivao. Učio sam od kuhara, slastičara i sushi majstora koji glase za jedne od najboljih na našim područjima i samim time stekao veliko znanje, kao i dosta novih prijatelja i poznanika s kojima i danas izmjenjujem iskustva i recepte. Na tečaju nismo dobili samo recepture i jela, već su svi predavači s nama podijelili svoja osobna iskustva, otkrili neke tajne koje su mi pomogle u kuhanju i proširile vidike. Dosta smo učili o organiziranju kuhinje, iskorištavanju namirnica tako da se što manje baca i koje tehnike koristiti” – rekao je Tresić.

Dodaje kako su želje i potrebe gostiju sve kompleksnije, a po završetku MCA treninga stekao je samopouzdanje i znanja koja mu omogućuju da konoba Zbondini dobiva odlične ocjene i stalne goste.

“Smatram da sam ovim treningom mnogo više dorastao svakakvim situacijama koje se znaju dogoditi u konobi. Mogu vrlo jednostavno jela prilagoditi željama gostiju, pronaći zamjenske namirnice, pripremiti nešto novo; brzo, učinkovito i ukusno. Također, uz određene tehnike koje smo naučili i upoznavanje namirnica dobio sam mogućnost kreiranja novih dnevnih jelovnika koji su se pokazali potpuno usklađenima s našom Á la carte ponudom. Mislim da je MCA za mlade kuhare željne znanja odličan izbor. Preporučujem ga svakome i definitivno stojim iza te preporuke” – kazao je Cvjetko Tresić.

Ističe kako nakon MCA treninga nije prestao njegov kontakt s predavačima i kolegama, da su jedni drugima na dispoziciji kad god je to potrebno.

Tekst: Gastrobajter

foto: Dobar kus 2019- Hvar

 

https://www.24sata.hr/lifestyle/hit-lavanda-cheesecake-dolazi-iz-hvarskog-mjesta-velo-grablje-642827

 

Scroll to Top