
MEDITERRRANEAN CULINARY ARTS
06. – 17.11.2023.
Termin održavanje edukacije:
pon-pet 6. – 10.11.2023., 9:00 – 15:00
pon-pet 13. – 17.11.2023., 9:00 – 15:00
Mediterranean Culinary Arts (MCA trening) – program je namijenjen za profesionalne kuhare s najmanje tri godine radnog iskustva, a zavrjeđuje i posebnu pažnju poslodavaca jer omogućuje djelatnicima stjecanje specijaliziranih vještina i znanja u skladu s novim trendovima mediteranskog, kao i svjetskog kulinarstva, a sve uz usavršavanje umijeća tradicijske kuhinje.
MCA trening objedinjuje dvotjedne treninge i edukacije na kojima će se, između ostalog, usvojiti moderne tehnike pripreme vrhunskih jela, umjetnost dekoriranja tanjura (The Art of Plating), kuhanje u vakuumu, kao i tajne molekularne kuhinje. Program je u utemeljen na Haute (“high-level”) kuhinji, dakle, onoj koja je priznata po najvišim svjetskim standardima, a objedinjuje preciznu pripremu i besprijekornu prezentaciju.
Tijekom treninga uče se slagati jelovnici za različite ugostiteljske objekte temeljeni na poznavanju nutritivnih i drugih karakteristika namirnica te njihovoj sezoni.
Voditelji i glavni predavači: Željko Neven Bremec, Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević, Duje Brčić, Martin Grubiša i Tereza Alabanda.
Veličina grupe: do 8 do 12 osoba
Ukupno 60 sati (jutarnji termin 8/9:00 – 14/15:00)
Teme:
1. Hladna i topla predjela
2. Riblja i mesna jela
3. Kreativna i tradicionalna kuhinja
4. Gluten free i azijska kuhinja
5. Restoranski deserti
- školjke, rakovi, glavonošci
- bijela i plava riba, morska divljač
- mesa: rezovi, steakovi, spori način pripreme
- tartufi
- foie-gras
- rižoti
- ručno rađena tjestenina, punjenja i nadjevi
- punjenja / nadjevi
- umaci
- kreativni prilozi
- kruh i peciva
- amuse-bouche
- slani sladoledi
- slani tartovi
- restoranski deserti: slatke monoporcije & plating
Cijena po polazniku: 2.125 EUR (16.010,81 HRK)
Redovni članovi imaju popust 20%
Način plaćanja: 20% od iznosa kao potvrda rezervacije termina, preostali iznos do kraja programa.



PREDAVAČI:
Sokol je jedan od vodećih chefova svoje zemlje, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice kao član žirija MasterChef Albania Junior. Naprednim tehnikama i inovativnim pristupom iz godine u godinu oduševljava nas na master classovima Bisera mora, kreirajući izuzetno složena fine dining jela nastala u spoju njegove originalnosti i bogatih iskustva koje je godinama stjecao po vrhunskim restoranima Grčke, Nizozemske i Tirane. Kuharstvo je počeo proučavati od zapisa talijanskog pisca Pellegrina Artusija (1820-1911), autora kultne kuharice La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (Znanost u kuhinji i umjetnost dobrog jedenja), a zatim i od začetnika moderne francuske kuhinje Auguste Escoffiera (1846 -1935). Zvanje je dobio u Kulinarskoj školi u rodnoj mu Tirani nakon čega je radio diljem Europe. Od 1991. godine kuhao je u nizu lokala u Tirani, između ostalih u restoranima Piazza, Tiepolo, Sky Club i kuhinji Mondial Hotela. Zatim je Prenga usavršio grčku kuhinju i jezik u atenskim restoranima El Sabor i Oinoapagoreusi, a pa se otisnuo u Visaandeschelde riblji restoran u Amsterdamu, a kasnije i u čokolateriju Unlimited Delicious u istom gradu. Vraća se u Albaniji i 2007. pokreće svoj posao s cateringom, slastičarnicom i restoranom, te za prigode sprema delicije za Američku ambasadu u Tirani. Počinje se baviti i ugostiteljskim konzaltingom, ali i sustavnom promocijom tradicionalne albanske kuhinje u svijetu, posebice kroz organizaciju Shije Shqiptare koju je osnovao 2016. godine.
Stevo Karapandža, osim što je chef s iznimno bogatom karijerom i prva kuharska televizijska zvijezda bivše države, godinama je radio kao Executive Chef zagrebačkog hotela Intercontinental, pa F&B manager u Esplanadi, a potom i na mjestu direktora hotela Holiday Inn u istom gradu. Vodio je i uspješne restorane u Švicarskoj do umirovljenja te napisao šest kuharica od kojih su neke prevedene na njemački, engleski i ruski jezik. Na MCA treninge donosi desetke originalnih receptura (glavnih jela, umaka, priloga i koječega drugog) za koja je znanja stjecao u restoranu hotela Savoy u Londonu radeći s prvacima svjetske gastronomije, te na profesionalnim treninzima za chefove u glavnom gradu Velike Britanije, Budimpešti, Beču i Parizu. Karapandža je, dodajmo, visokoobrazovani chef koji je diplomirao na makrobiotici Istre, pa se u njegovim jelima na MCA nađu i kulinarska blaga tog kraja temeljene na zdravim domaćim namirnicama.
Željko Nevene Bremec visoko obrazovanje iz gastronomije i managementa u ugostiteljstvu stekao je na učilištima u Opatiji i Dubrovniku, a potom se usavršavao diljem Europe i u SAD-u. Godinama godina bio šef najboljih domaćih restorana, a spomenimo da je specijalizaciju o morskim plodovima prošao na renomiranom Chef John Folse Culinary Institute u New Orleansu. Na radionicu donosi nam brojna jela vrhunskih gastronomija zemalja Mediterana te napredne kulinarske metode i tehnike Haute cuisine, dakle, “high-level” kuhinje koja objedinjuje preciznu pripremu i besprijekornu prezentaciju po visokim svjetskim standardima.
Hrvoje Zirojević postao je ambasador hrvatske, a posebice dalmatinske kuhinje kojeg se poslovično poziva da u Japanu ili, pak, u New Yorku ili Los Angelesu prezentira domaću gastronomiju u najboljem izdanju. Ljeti vodi kuhinju u Laganiniju na hvarskom otočiću Palmižani gdje su mu gosti svjetske zvijezde, pa i kraljevske obitelji, a napomenimo da se i Bono Vox, pjevač sastava U2, navukao na Zirojevićeve morske sljedove, pa ne propušta svratiti na Hrvojeve kreacije koje spajaju starinsku Dalmaciju i njegov originalan kulinarski rukopis. Na MCA Zirojević demonstrira što se sve može napraviti ribe i ostalih morskih namirnica, kao i iznimne recepture te načine pripreme hladnih i toplih predjela.
Nakon godina klasične glazbe, ova diplomirana violinistica je odlučila se posvetiti svojoj velikoj strasti, a to je slaganju slatkih simfonija kakvo nosi vrhunsko slastičarstvo. Vještini učila se na na prestižnoj pariškoj Akademiji kulinarske umjetnosti “Le Cordon Bleu”, a kasnije se usavršavala i na “Barry Callebaut Chocolate Academy” u Wiezeu u Belgiji. Svoje prve korake u slastičarstvu je napravila u “Burj Al Arab” u Dubaiju, a godinama je bila slastičarski edukator.
Alabanda piše članke i kolumne za razne časopise o hrani ‘Nova vjenčanja’, ‘Dobra hrana’ , a pri tom promovira novi trend domaćeg slastičarstva.
Petar Vlak stalni je kulinarski instruktor Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a jedan je od onih chefova koji jednom rukom vrti tave i lonce, a drugom lista stranice kuharskih klasika jer neprestano traži, a ponekad i nalazi, gdje su pogriješili očevi francuske ili talijanske gastronomije. Nema mediteranskog jela koje ne zna skuhati ili ga barem neće izvući iz kakve tajne kuharice neke katalonske ili dalmatinske bake. Svoj kuharski put započeo je u splitskoj pizzeriji Petit, a nastavio uz velikog dalmatinskog kuhara i osnivača ŠKMER-a Mira Bogdanovića (1954-2017) u njegovom restoranu Arkadi koji ga je uputio u puno više toga od kuhanja. Kasnije je prošao i ŠKMER-ove kuharske edukacije i treninge uz Željka Nevena Bremeca te druge istaknute predavače i chefove udruge.
Kuhao je u međuvremenu u nizu splitskih restorana; bio je, između ostalog, šef kuhinje Mazgoona i Mana, Pansiona Augustino u Ražancu kod Zadra, kao i na luksuznom kruzeru La Perla, plutajućem resortu s pet zvjezdica namijenjen gostima koji žele ploviti u potpunom komforu i raskoši. Neprestano se educirao, te je postao stalni predavač za profesionalce, nastavnike ugostiteljstva, ljubitelje kuhanje te djecu i mlade u sklopu projekata ŠKMER-a koji promiču zdrave prehrambene navike i mediteransku prehranu.