
MEDITERRRANEAN CULINARY ARTS
06. – 17.11.2023.
Termin održavanje edukacije:
pon-pet 6. – 10.11.2023., 9:00 – 15:00
pon-pet 13. – 17.11.2023., 9:00 – 15:00
Mediterranean Culinary Arts (MCA trening) – program je namijenjen za profesionalne kuhare s najmanje tri godine radnog iskustva, a zavrjeđuje i posebnu pažnju poslodavaca jer omogućuje djelatnicima stjecanje specijaliziranih vještina i znanja u skladu s novim trendovima mediteranskog, kao i svjetskog kulinarstva, a sve uz usavršavanje umijeća tradicijske kuhinje.
MCA trening objedinjuje dvotjedne treninge i edukacije na kojima će se, između ostalog, usvojiti moderne tehnike pripreme vrhunskih jela, umjetnost dekoriranja tanjura (The Art of Plating), kuhanje u vakuumu, kao i tajne molekularne kuhinje. Program je u utemeljen na Haute (“high-level”) kuhinji, dakle, onoj koja je priznata po najvišim svjetskim standardima, a objedinjuje preciznu pripremu i besprijekornu prezentaciju.
Tijekom treninga uče se slagati jelovnici za različite ugostiteljske objekte temeljeni na poznavanju nutritivnih i drugih karakteristika namirnica te njihovoj sezoni.
Voditelji i glavni predavači: Željko Neven Bremec, Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević, Duje Brčić, Martin Grubiša i Tereza Alabanda.
Veličina grupe: do 8 do 12 osoba
Ukupno 60 sati (jutarnji termin 8/9:00 – 14/15:00)
Teme:
1. Hladna i topla predjela
2. Riblja i mesna jela
3. Kreativna i tradicionalna kuhinja
4. Gluten free i azijska kuhinja
5. Restoranski deserti
- školjke, rakovi, glavonošci
- bijela i plava riba, morska divljač
- mesa: rezovi, steakovi, spori način pripreme
- tartufi
- foie-gras
- rižoti
- ručno rađena tjestenina, punjenja i nadjevi
- punjenja / nadjevi
- umaci
- kreativni prilozi
- kruh i peciva
- amuse-bouche
- slani sladoledi
- slani tartovi
- restoranski deserti: slatke monoporcije & plating
Cijena po polazniku: 2.125 EUR (16.010,81 HRK)
Redovni članovi imaju popust 20%
Način plaćanja: 20% od iznosa kao potvrda rezervacije termina, preostali iznos do kraja programa.


MEDITERRRANEAN CULINARY ARTS LJETNA ŠKOLA KUHANJA
28.8. – 1.9.2023., 9:00 – 15:00 h
Za profesionalce koji žele utvrditi ili proširiti znanja iz mediteranske kuhinje, početnike i ljubitelje kuhanja organiziramo školu kuhanja s vrhunskim i nagrađivanim chefom kroz pet dana.
U kuharskom kabinetu udruge učit će se temelji klasične mediteranske kuhinje kroz pripremu različitih specijaliteta od ribe, školjki, glavonošca i mesa, te izrade rižota, tjestenina, umaka, nadjeva, kruha, peciva, focaccie i restoranskih deserta.
Cijena: 1.062 EUR (8.001,64 HRK)
U cijenu su uključena sva sredstva za rad, namirnice i certifikat.
Prijave na info@skmer.hr ili +385 99 319 89 61
Obrazac za prijavu – LJETNI MCA



PREDAVAČI:
Stevo Karapandža, osim što je chef s iznimno bogatom karijerom i prva kuharska televizijska zvijezda bivše države, godinama je radio kao Executive Chef zagrebačkog hotela Intercontinental, pa F&B manager u Esplanadi, a potom i na mjestu direktora hotela Holiday Inn u istom gradu. Vodio je i uspješne restorane u Švicarskoj do umirovljenja te napisao šest kuharica od kojih su neke prevedene na njemački, engleski i ruski jezik. Na MCA treninge donosi desetke originalnih receptura (glavnih jela, umaka, priloga i koječega drugog) za koja je znanja stjecao u restoranu hotela Savoy u Londonu radeći s prvacima svjetske gastronomije, te na profesionalnim treninzima za chefove u glavnom gradu Velike Britanije, Budimpešti, Beču i Parizu. Karapandža je, dodajmo, visokoobrazovani chef koji je diplomirao na makrobiotici Istre, pa se u njegovim jelima na MCA nađu i kulinarska blaga tog kraja temeljene na zdravim domaćim namirnicama.
Željko Nevene Bremec visoko obrazovanje iz gastronomije i managementa u ugostiteljstvu stekao je na učilištima u Opatiji i Dubrovniku, a potom se usavršavao diljem Europe i u SAD-u. Godinama godina bio šef najboljih domaćih restorana, a spomenimo da je specijalizaciju o morskim plodovima prošao na renomiranom Chef John Folse Culinary Institute u New Orleansu. Na radionicu donosi nam brojna jela vrhunskih gastronomija zemalja Mediterana te napredne kulinarske metode i tehnike Haute cuisine, dakle, “high-level” kuhinje koja objedinjuje preciznu pripremu i besprijekornu prezentaciju po visokim svjetskim standardima.
Hrvoje Zirojević postao je ambasador hrvatske, a posebice dalmatinske kuhinje kojeg se poslovično poziva da u Japanu ili, pak, u New Yorku ili Los Angelesu prezentira domaću gastronomiju u najboljem izdanju. Ljeti vodi kuhinju u Laganiniju na hvarskom otočiću Palmižani gdje su mu gosti svjetske zvijezde, pa i kraljevske obitelji, a napomenimo da se i Bono Vox, pjevač sastava U2, navukao na Zirojevićeve morske sljedove, pa ne propušta svratiti na Hrvojeve kreacije koje spajaju starinsku Dalmaciju i njegov originalan kulinarski rukopis. Na MCA Zirojević demonstrira što se sve može napraviti ribe i ostalih morskih namirnica, kao i iznimne recepture te načine pripreme hladnih i toplih predjela.
Vrhunski talijanski chef Sauoro Bison koji u svom obiteljskom restoranu La Zanzara na ušću rijeke Po godinama niže Michelinove zvijezdice.
Talijanski slastičarski virtuoz Alessandro Rossetti, Selectin pastry chef, konzultant i edukator, tijekom gostovanja na MCA treningu u donosi nam vrhunske i detaljne recepture za restoranske a la carte deserte, mini tartove i torte te veganske slastice. Alessandro Rossetti, dodajmo, četiri je godine stalni suradnik za slastičarstvo Selecta Adrie, a u bogatoj karijeri bio je head pastry chef u Hyatt Cap Vermell Grand hotel Mallorca, 5 zvijezda Grand Luxury. Tamo je bio odgovoran za kompletno slastičarstvo tog elitnog hotela koji u svom sastavu ima vlastitu čokolateriju i slastičarnicu. Rossetti se usavršavao u prestižnoj L’Ecole Valrhona, surađivao je velikim talijanskim i španjolskim imenima slastičarstva te godinama provodi slastičarske edukacije, a posebna specijalnost su mu hotelski doručci, slatko pekarstvo i čokolatijerstvo.
Kuhanje bez glutena neprestani je izazov i istraživanje splitskog chefa Martina Grubiše koji u našoj Kuharskoj Akademiji vodi treninge i edukacije temeljene na zdravstveno kontroliranoj prehrani. Grubiša je executive chef restorana Da’Mar zdravstvenog hotela – Marvie Hotel & Health, iznimnog je kulinarskog rukopisa, a spaja tradicionalno mediteransko, posebice dalmatinsko, s modernim trendovima, te svojim kreacijama oduševljava goste s posebnim prehrambenim režimima. Kako mu je i samom celijakija dijagnosticirana u ranoj dobi, specijalizirao se za bezglutenska jela u kojima ne smije biti proteina ili bjelančevina pšenice, zobi, ječma, raži te njihovih botaničkih srodnika, a na njegovim edukacijama uči se, osim pripreme, i kako izbjeći gluten u jelima gdje ga i ne očekujete kao što su razni umaci i temeljci, slastice te dodaci prehrani. Martin je završio je klasično obrazovanje za kuhara 2006. koje je u želji za stalnim napredovanjem upotpunio specijalizacijom za kuhara majstora. Zatim je na splitskom PMF-u završio pedagoški studij kako bi mogao predavati kuharstvo.
Petra Jelenić jedna je od najboljih hrvatskih slastičarki, a šira javnost upoznala ju je u popularnoj HRT-ovoj kulinarskoj seriji Slatka kuharica. Svojevremeno je u slastičarnici Mak na konac u Zagrebu visoko podignula standarde u izradi modernih slastica. Zahvaljujući impresivnom znanju, vještini i povrh svega kreativnosti njezine slastice su mala remek djela. Petra Jelenić iza sebe ima i impresivnu karijeru u hotelskim kućama, a prenošenje znanja o slastičarstvu i konzultacije kroz njezinu tvrtku “O Slatkom” više su joj od pukog posla.
Po završetku srednje škole, a nakon dvije manje slastičarnice, ozbiljniju karijeru započela je kao dio pre-opening tima 1995. godine u Sheraton Zagreb hotelu na poziciji “pastry commis 2”. Četiri godine kasnije postala je pastry chef u Sheraton Deira Hotel u Dubaiju, a 2001. godine vratila se u Hrvatsku i bavila cateringom. Bila je i dio pre-opening tima Regent Esplanade Hotela, pastry chef u Dubrovnik Palace Hotelu i u Kempinski Hotel Adriaticu. Od 2012. vodila je slastičarnicu Mak na konac sve do njezinog zatvaranja pet godina kasnije, a nakon toga radila je i kao korporativni pastry chef u Bluesun hotels and resorts. Bavi se edukacijama, konzultacijama i promocijom slastičarstva.
Ovaj Zagrepčanin jedan je od vodećih hrvatskih slastičar mlađe generacije. Školovao se u prestižnom pariškom Ferrandiju(Ferrandi – L’école française de gastronomie et de management hôtelier) pod paskom najboljeg voditelja te škole – chefa Stevy Antoinea. Nakon toga Hromalić radio je u Restaurant Le Meurice Alain Ducasses sa chefom Cédricom Groletom gdje se usavršavao u pravljenju francuskih deserata po uzusima svjetske gastronomije. Svoja je znanja odlučio prenijeti u Hrvatsku što se može probati u zagrebačkoj Boutique slastičarnici Le Kolač , njegovom prvom, a i vrlo upjsešnom samostalnom projektu. Hromalić je privukao pažnju sladokusaca, ali i poznavatelja domaće gastronomije po povratku sa usavršavanja sa svojim izvanserijskim slasticama u zagrebačkom Timeu, a osim toga i kao konzulant boljih domaćih restorana.
Ivana Bradarić, sedam je godina pastry chef restorana Brasserie on 7 na splitskoj Rivi. Posebice je zanimljivo da je u svijet slastičarstva stigla iz farmacije, pa njezine slastice osim što objedinjuju moderno s elementima tradicije, imaju i apotekarsku preciznost koja se odražava u slojevitim okusima i iznimnoj estetici. Ističe kako se slastičarstvo mora temeljiti na kvalitetnim namirnicama i naprednim tehnikama pripreme. Podjednako joj je važan izgled, okus i originalnost kolača, te smatra da prava slastica uz vrhunska jela chefova posve zaokružuju priču restorana koju gost pamti i vraća ga za stol.
Vodeći slastičarske module na Mediterranean Culinary Artsu, najzahtjevnijem programu ŠKMER-a, Ivani je misija prenijeti polaznicima kako postići optimalnu učinkovitost pri izradi deserata i u poslovnom aspektu restorana.
Nakon godina klasične glazbe, ova diplomirana violinistica je odlučila se posvetiti svojoj velikoj strasti, a to je slaganju slatkih simfonija kakvo nosi vrhunsko slastičarstvo. Vještini učila se na na prestižnoj pariškoj Akademiji kulinarske umjetnosti “Le Cordon Bleu”, a kasnije se usavršavala i na “Barry Callebaut Chocolate Academy” u Wiezeu u Belgiji. Svoje prve korake u slastičarstvu je napravila u “Burj Al Arab” u Dubaiju, a godinama je bila slastičarski edukator.
Alabanda piše članke i kolumne za razne časopise o hrani ‘Nova vjenčanja’, ‘Dobra hrana’ , a pri tom promovira novi trend domaćeg slastičarstva.
Sushi chef Duje Brčić iz splitskog Antique bara izniman je poznavatelj japanske kuhinje i omiljeni edukator azijske kuhinje na ŠKMER-ovim kulinarskim radionicama i tečajevima. Dalekoistočna jela pripremao je u kultnom Laganiniju na Palmižani s Hrvojem Zirojevićem, a svoj uzlet sa sushijem i jelima iz woka započeo je u Bota Oyster & Sushi baru kojeg su rado pohodili i gosti iz Azije.
“Japanskom kuhinjom sam se počeo baviti u Oyster & sushi baru Bota. Privukli su me neke nove i drukčije tehnike, sastojci, začini, te povezivanje istih kroz različite i zanimljive kombinacije svih okusa, kao i posvećenost detaljima i vizualnom dojmu samog jela” – naveo je Duje.
Ističe kako dobar sushi chef mora posve poznavati namirnice s kojima radi, pogotovo ribu, kao i obradu, filetiranje te skladištenje. Osim toga, kako navodi, treba neprestano unaprjeđivati tehnike i razvijati osjećaj rada, posebice s rižom.
“Urednost, preciznost i posvećenost detaljima temelji su pripreme sushija, a najvrjedniji alat svakog kuhara, pa naravno i sushi majstora, jest dobar i oštar nož koji traži vještu ruku i redovito održavanje” – naveo je Brčić.
u Antique sushi baru fokus mu je na tradicionalnom, ali i zapadnjačkom sushiju s vrhunskom ribom i namirnicama, a u ponudi nude i mnoge druge specijaliteta istočne kuhinje; od salata, curryja do jela u woku.
Petar Vlak stalni je kulinarski instruktor Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a jedan je od onih chefova koji jednom rukom vrti tave i lonce, a drugom lista stranice kuharskih klasika jer neprestano traži, a ponekad i nalazi, gdje su pogriješili očevi francuske ili talijanske gastronomije. Nema mediteranskog jela koje ne zna skuhati ili ga barem neće izvući iz kakve tajne kuharice neke katalonske ili dalmatinske bake. Svoj kuharski put započeo je u splitskoj pizzeriji Petit, a nastavio uz velikog dalmatinskog kuhara i osnivača ŠKMER-a Mira Bogdanovića (1954-2017) u njegovom restoranu Arkadi koji ga je uputio u puno više toga od kuhanja. Kasnije je prošao i ŠKMER-ove kuharske edukacije i treninge uz Željka Nevena Bremeca te druge istaknute predavače i chefove udruge.
Kuhao je u međuvremenu u nizu splitskih restorana; bio je, između ostalog, šef kuhinje Mazgoona i Mana, Pansiona Augustino u Ražancu kod Zadra, kao i na luksuznom kruzeru La Perla, plutajućem resortu s pet zvjezdica namijenjen gostima koji žele ploviti u potpunom komforu i raskoši. Neprestano se educirao, te je postao stalni predavač za profesionalce, nastavnike ugostiteljstva, ljubitelje kuhanje te djecu i mlade u sklopu projekata ŠKMER-a koji promiču zdrave prehrambene navike i mediteransku prehranu.
PRIJAVITE SE PUTEM OBRAZCA:
MEDITERRANEAN CULINARY ARTS (MCA trening): Okušajte se u naprednoj mediteranskoj kuhinji uz Stevu Karapandžu, Željka N. Bremeca , Hrvoja Zirojevića…
07. – 18. studenog 2022., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split MCA trening zahtjevni je dvotjedni kuharski trening koji objedinjuje pripremu modernih i tradicijskih jela …
MEDITERRANEAN CULINARY ARTS: Upisi u dvotjedni jesenski kuharski MCA program za profesionalce
MCA trening 07. – 17. studenog 2022., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split Dvotjedni kuharski trening za profesionalce MEDITERREAN CULINARY ARTS, pak, održat će se …