MEĐUNARODNO NATJECANJE PROFESIONALNIH KUHARA – GRČKA 2013.

Od 7. do 10. ožujka 2013, HELEXPO centar Thessaloniki, bio je domaćin 8, međunarodnog natjecanja profesionalnih kuhara južne Europe. U organizaciji Chef’s kluba Thessaloniki, a pod pokroviteljstvom WACS-a (World Association of Chefs Societies), na takmičenju se okupilo preko 500 kuhara iz 20-ak zemalja, te mnogi međunarodni WACS-ovi suci iz cijelog svijeta.

Kuhari su se natjecali u 35 kategorija koje su bile podijeljene na individualna natjecanja juniora i seniora, te na timska i nacionalna natjecanja. Hrvatska je i ove godine imala svoje predstavnike na takmičarskom dijelu festivala. U ime SKMER-a (Savez kuhara mediterana i europskih regija) nastupali su Josip Carević kao takmičar i ŽŽeljko Neven Bremec kao sudac. Također za Hrvatsku pod vodstvom Ivana Buzolića, međunarodnog gastro suca, u ulozi takmičara nastupile su Sabina Jalšić i Maja Mačković. Mlade snage hrvatske gastro scene i na ovom takmičenju su očarale žžiri i Grčku, prezentiravši autohtone namirnice i začine sljubljene u tradicionalnim recepturama s daškom modernog pristupa pripremi i prezentaciji jela. Josip Carević osvojio je zlatnu medalju u kategoriji Riba, srebrnu medalju za Restoranski desert, te merit u kategoriji Pasta. Sabina Jalšić okitila se sa dvije srebrne medalje u kategorijama Riba i Perad, te meritom za kategoriju Moderna kuhinja.
Maja Mačković osvojila je zlatnu medalju u kategoriji Riba, te brončanu medalju za Modernu kuhinju. U timskom dijelu natjecanja, u kategoriji National team Grand prix, naši mladi kuhari osvojili su Merit, odnosno priznanje za svoje kreacije spravljene od namirnica dobivenih na licu mjesta.

grcka-skmer-2013-03 grcka-skmer-2013-02 grcka-skmer-2013

Ukupan, impresivan rezultat pod hrvatskom zastavom na 8. Međunarodnom takmičenju profesionalnih kuhara Južne Europe u Thessalonikiu, broji 6 medalja i 5 priznanja koje je kućidonijela ova moćna trojka. Prosjek od dvije medalje po osobi na međunarodnom takmičenju profesionalnih kuhara svrstava Hrvatsku u sam vrh svjetske gastronomije.

 

Scroll to Top