Na 8. Mediteranskom turističkom forumu na Malti, ŠKMER odabran od MTF-a za vođenje educiranja kadrova u kulinarstvu i osoblja u turizmu

 

21. – 24. studenog 2023., Malta

Mediterranean Tourism Foundation (MTF), neovisna međunarodna organizacija za javno-privatnu suradnju, po 8. put organizirala je na Malti Mediteranski turistički forum, okupljeno je 1300 sudionika iz 35 zemalja,  te su održani su brojni paneli, think tankovi i rasprave na temu održavanja uravnoteženog odnosa između turizma i okoliša. Između brojnih događanja, dodijeljene su nagrade ŠKMER-ovim partnerima na projektima i suradnicima te susreti čelnika udruge s malteškim predsjednikom, kao i drugim članovima MTF-a koji rade na unaprjeđenju održivog mediteranskog turizma.

Cilj ove fondacije  je povećati potencijal rasta održivog turizma diljem Sredozemlja, pretvaranjem regije u područje mira, suradnje i prosperiteta kroz regionalnu suradnju i projekte. Na Malti iz godine u godinu na forumu poslovično se sastaju i razmjenjuju ideje predstavnici vlada, čelnici međunarodnih relevantnih organizacija, kao i istaknute osobe iz kulture, turizma te općenito javnog života, a pokrovitelj MTF-a je dr George Vella, predsjednik Malte, aktivan zagovornik mira u mediteranskoj regiji kroz promicanje održivog rasta turizma.

Iz ŠKMER-a na 8. Mediteranski turistički forum stigli su Željko Neven Bremec, predsjednik udruge, ujedno senator Mediterranean Tourism Foundation za gastronomiju, kao i za Republiku Hrvatsku, te Alma Harašić Bremec, u svojstvu voditeljice splitske ŠKMER Akademije koja je na forumu odabrana za platformu vođenja projekta Mediteranske Kulinarske Akademije pri MTF-u.

„Kao senator MTF za Hrvatsku, jako sam ponosan da je na razini Mediterana prepoznat naš rad u ŠKMER-u na edukaciji osoblja, jednog od gorućih problema u turizmu Mediterana. MTF bi želio da ŠKMER bude krovna organizacija za sve edukacije kulinarskog i drugog osoblja pod kapom ove organizacije. Također, MTF je prepoznao rad i pojedinaca, kako na održivosti turizma, tako i na održivosti gastronomije, pa su na naš prijedlog, posebne nagrade, koje im je uručio predsjednik Malte, dobili Ivana Vladović, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije, te naš uvaženi chef Mario Mandarić. Daljnji planovi za suradnju s MTF-om vezani su uz organizaciju sastanka senatora iduće godine u Splitu, a zatim na planiranju strategije obrazovanja kadrova na Mediteranu. Kroz aktivnosti MTF-a u planu su i posjeti važnim događajima iz sfere turizma, kao što je otvaranje novog muzeja egipatske kulture u Gizi, suradnja s gastro fakultetima u Europi te posjeti master classovima na velikim gastro eventima u Turskoj, Maroku, Tunisu i na Siciliji“ – istaknuo je Bremec.

Osmo izdanje foruma bilo je pod sloganom LIFE  – Low impact investment favor everyone , a u središtu panela i thinks tankova održavanja uravnoteženog odnosa između turizma i okoliša. Središnji dio događanja bio je samit mediteranskih ministara turizma na kojem je sudjelovala Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Hrvatske.

Mediteranski turistički forum  okuplja čelnike društva i druge dionike zainteresirane za mediteranski turizam i mir. Radi se o predstavnicima vlada, rukovoditeljima i čelnicima međunarodnih organizacija te relevantnih nevladinih organizacija. Na forumima okupljaju se istaknutiji kulturni, društveni i strateški lideri s područja turizma  te promotori s ciljem definiranja prioriteta i oblikovanja planova mediteranskog turizma.

Forum objedinjuje rasprave, niz specijaliziranih majstorskih tečajeva i radionica, a glavni dio je plenarna sjednica i svečana dodjela nagrada Mediteranskog turizma. Kako bi javnost bila informirana i upoznata s djelovanjem organizacije, jedan od osnivača i ključnih karika MTF-a je FIJET, najstarije i najveće svjetsko profesionalno udruženje turističkih novinara i pisaca o turizmu.

Na 8. Mediteranskom turističkom forumu dodijeljene su i nagrade “Mediterranean Tourism Awards” kojima se vrednuju izvanredna postignuća u različitim aspektima turizma i mediteranskog načina života, te  imaju za cilj slaviti i poticati najbolje prakse u ugostiteljstvu, očuvanju kulture, održivosti okoliša i inovacije.

Između brojnih renomiranih imena, chef Mario Mandarić dobio je „Great Sea Award  2023. – Održiva kuhinja“ za svoje angažmanu na odgovornom iskorištavanju namirnica poput njegova projekta Food Waste Awareness, dok je Ivana Vladović nagrađena za Politiku održivog poslovanja.

Scroll to Top